1-ви ДЕЛ      2-pи  ДЕЛ     3-pи  ДЕЛ

 

Бараме да ни се почитува достоинството

 Бараме да ни се почитува достоинството     

Јас сум Македонец, моите сограѓани се Македонци и од оваа говорница ви се обраќам на македонски јазик,.. ПОВЕЌЕ

 

НЕПОДГОТВЕНИ

 НЕПОДГОТВЕНИ 

E евидентно дека и после повеќе децении на Неависност на Република Македонија, државата нема изработено план за елементарни непогоди,.. ПОВЕЌЕ

 

 

МАКЕДОНOH

02.08.2016

Македонија

Alexandroy Makedonon

Сите политичари на Македонската политичка сцена во моментот кои се во позиција ( во оставка ), ма и оние во опозиција, треба да си заминат во историја, за доброто на Државата Македонија.

На Македонија и требаат нови луѓе со нови идеи и посебно способни луѓе, докажани бизнисмени од Македонија и од Макдонската Дијаспора, кои имаат искрени цврсти врски со светската военo - политичка - економскo - финансиска - културно - научна - прогресивна елита. Да имаат искрени пријателски врски co тaa светска елита, а не да бидат нејзини ''потрчковци''.

Политичктите партии од Република Македонија на наредните парламентарни избори да не излегуваат со политичари кои се криминално осудувани или врз кои се води криминална истражна постапка. Кандидaтите да имаат цертификат издаден од МВР, дека не се криминално осудувани и дека врз нив не се вpши криминална истражна постапка.

Доколку партиите или поединци, излезат на наредните парламентарни избори во Република Македонија со или како криминално осудувани лица или лица врз кои се води криминална истражна постапка, граѓаните на Државата Македонија ДА НЕ ГЛАСААТ за нив.

Со криминално осудувани лица или лица врз кои се води криминална истражна постапка, како политичари кои извршуваат јавни политички дејности во Република Македонија, нема и нема да има демократија во истата. Во таа држава ќе има диктатура, политичка нестабилност, корупција, економски и политички застој и итн и итн,.. за грaѓаните што живееат во истата.

Доколку партиите или поединци, излезат на наредните парламентарни избори во Република Македонија со или како криминално осудувани лица или лица врз кои се води криминална истражна постапка, ќе сносат директна одговорност за диктатурата, политичкта нестабилност, корупцијата, економскиот и политичкиот застој и итн и итн,.. за граѓаните што живееат во истата..

 

''СЛАВА СЛАВЯНСКОГО РОДА''

НЕ Е недостижен сон за Македонската ПВО,... ПОВЕЌЕ

 

 

us     ЈАВЕН  ПОВИК  ДО  СИТЕ ЧЛЕНОВИ, СИМПАТИЗЕРИ  И  ПPИJATEЛИ  НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ, ШТО МОЖАТ  ДА

ГЛАСААТ  ВО  СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ - САД, 

СВОЈОТ  ГЛАС  ДА  ГО  ДАДАТ  НА РЕПУБЛИКАНСКИОТ КАНДИДАТ  ЗА ПРЕЦЕДАТЕЛ  НА  САД - ДОНАЛД ТРАМП

DONALD  TRUMP FOR president of the United States_Melania Trump for first lady of USA

ДОНАЛД Џ. ТРАМП

ДОНАЛД ТРАМП за претседател на САД - НАПРАВИ ЈА АМЕРИКА ГОЛЕМА ПОВТОРНО

САМО НАЈДОБРОТО ЗА МАКЕДОНИЈА

САМО НАЈДОБРОТО ЗА МАКЕДОНИЈА

НЕ Е недостижен сон за Македонската ПВО

Македонија 23.08.2016 12:12

''Прва темелна модернизација на Армијата: Владата одвои 300 милиони евра за набавка на нова опрема и ремонт на постоечките капацитети''

Речиси 300 милиони евра се инвестираат за нова опрема и модернизација на Армијата која ќе се спроведе во повеќегодишен период ( тоа значи некој друг во иднина и кој знае во траење на колку години или децении, треба да прави модернизација на Армијата ) што ќе преставува прва темелна модернизација од постоењето на вооружените армиски сили. Транспортери, оклопни возила, набавка на опрема за специјални задачи, подобрување на капацитетите на противоздушната одбрана, ремонт за транспортните и борбените хеликоптери. Ова е дел од предвидената опрема и модернизација во АРМ.

Владата преку Министерството за одбрана го стартува новиот циклус инвестиции за набавка на нова опрема, техника како и ремонт на постоечките капацитети со кои располага војската...

и итн и итн, сево ова е предизборна канпања во служба на тие кои си поднесоа предвремена оставка и за жал голема манипулација на сметка на граѓаните.


МАКЕДОНOH: Техничката влада, е да, бидејќи е техничка влада, која не одлучува ма сепак ќе спроведела ''темелна'' модернизација на АРМ, како што не направила никојa досегашна влада,
наместо да организира предвремени демокрадски избори во Република Македонија, за кое е и избрана оваа техничка влада.

Оваа техничка влада тој процес ќе го спроведе во повеќегодишен период,.. а меѓу многуте '' важни процеси '' за во идните години или децении е: ремонт за транспортните и борбените хеликоптери, од времето на Советскиот Сојуз. 2000 година, беа 7 или 8 борбени хеликоптери, денес 2 или 3, приземјени, спремни за ремонт, јас би рекол за музеј.

АРМ нема потреба од '' ремонт за транспортните и борбените хеликоптери '' од времето на Советскиот Сојуз.

Армијатa на Република Македонија - АРМ има потреба од нови и најсовремени борбени и транспортни воздухоплови... и итн и итн.

Ако сакаме вистинска и силна Армија на Република Македонија - АРМ, Државата Македонија во најкраток можен рок нa време траење од 3 години, треба да инвестира во одбрната на државата најмалку 10 милијарди евра, за изградба на најсовремена воена база со аеродром за потребите на АРМ. Таа воена база да се опреми со најсовремена воена опрема, орудиа, оклопни офензивни возила и транспортери, ракетни рампи со најсовремени радари, борбени и транспортни воздухоплови и итн. која постојано ќе се надоврзува.

Под итно да се поврати регрутниот ситем кој наизменично со професионалната војска ќе допринесат во засилунање на борбената готовност на АРМ.

25.08.2016

Македонија

 

генерал мајор Васко Ѓурчиновски за тема модернизација на армијата... и итн и итн.

'' За кратко време целосното опремување и модернизирање ќе бидат со најмодерна и софистицирана опрема. Од самото осамостојување ние перманентно се оспособуваме, обучуваме и среќен сум што за кратко време ќе биде етаблирана во системот и борбената готовност ќе биде а значително високо ниво, рече тој...

,.. Уште самата вечер кога се случи катастрофата во скопскиот регион, ние упативме единици, генералштабот употреби специјални единици и веднаш во текот на ноќта го активиравме нашиот кризен менаџмент во справувањето со ваков тип на ангажирање.  Веднаш наредниот ден ангажиравме од 500 до 700 луѓе вели тој за ТВ НОВА.''

МАКЕДОНOH: Доколку АРМ имаше регрути, веднаш можеше ( не велам дека тоа треба да биде примарната задача на регрутите ) да испрати од 2 000 дo 10 000 регрути, кои значително суштински ќе помогнеа со справување и санирање на временската непогода што ја зафати Македонија во тој период.

Не само АРМ, која нема доволно персонал за справување со вакви ситуации, ма и Државата Македонија до денденес не може да се справи со една локална климатска непогода. За тоа треба да и заблагодариме на поранешните и денешните политичари кои не направиле ефикаcен план за заштита од елементарни непогоди.

Со климатските непогоди треба да се справува '' цивилната заштита '', а не воената.

Генерал Котевски пред неколку години се залагашe за формирање барем на еден батаљон од 500 - 600 добро опренмени војници за брзи интервенции,.. иако и тоа сепак е мала бројка за заштита на државата, и тој батаљон не е оформен до ден денешен... најверојатно заради финансиски и друѓи причини.

АРМ денес располага со чети и водови,.. Мораме да си признаеме, АРМ нема доволно персонал за соочување со соодветни по сериозни како елементарни, не дај боже воени операции. Па државата во главно се потпира на МВР. Апокалистичо ''невнимание'' на политичарите како од минатото, така и од сегашноста од државата.

АРМ има потреба од тешко воорожување, механизација и зголемување на бројноста на војската за минимун 800%. Повеќе од 80% во АРМ се административци (дај боже да грешам) , додека само 20% од војската се ефективни војници и старшини спремни за акција,.. како што наведе погоре генерал мајорот: '' 500 до 700 луѓе кои АРМ ѓи испрати за справување со елементарната непогода'' и 100 - 200 војници и старешени кои се во странски мисии, тоа е борбената моќ на АРМ денес.

Затоа старешините и војниците од АРМ на чело со Прецедателот на Република Македонија, ма и граѓаните, треба да го кренат својот глас и да побараат сериозно да се реформира македонската одбрана. За тоа се потребни барем 10 милијарди евра кои треба да се инвестираат во рок од 3 години. Цифрата од 300 милиони евра во траење од неколку години или децении како што можеме да подразбереме од безбројните досегашни примери, е комична и несериозна.

Бенефициите во инвестирање во одбраната и стабилноста на Државата Македонија се огромни и непроценети за безбедноста, како за граѓаните и нивниот капитл, ма воедно и за странскиот капитал вложен во државата.

Една друга работа, треба да си признаеме: Република Македонија во минатото и сегашноста, НЕМА политичари кои имаат искрени цврсти врски со светската воено - политичка - економско - финансиска - културно - научна - прогресивна елита, тоа значи НЕМА НАТО за Република Македонија, барем за во наредните 4 години, нека не се залажуваат граѓаните на Република Македонија.

Укинувањето на регрутниот систем за АРМ е тотално катастрофална грешка на тој што ја направи таа работа.

Под итно да се поврати регрутниот ситем кој наизменично со професионалната војска ќе допринесат во засилунање на борбената готовност на АРМ.

После повратување на регрутниот систем треба да се обезбедат финансиски средства за набавка на воена опрема пред се воени борбени воздухоплови, оклопни офензивни возила, најсовремени радари со ракетни рампи и итн и итн.

Настрана катастрофалната политичко - економско - безбедносна ситуација, денес во Државата Македонија cо овие политичари денес на политичката сцена имаме слабо опремена армија со 2 - 3 борбени приземјени хеликоптери спремни за ремонт,.. за кој велат од ''техничката'' влада која треба да обезбеди наредни демокрадски избори, е да, тие издвоиле најпосле финансиски средства за ''ремонт'' на неколкуте воздухоплови од времето на Cоветскиот Сојуз, co тоа ќе направиле темелна модернизација на Македонската Армија, најпосле.

НЕМА НАТО за Република Македонија и тоа за неопределено време,.. а тоа може да трае и со децении, со овие политичари денес на политичката сцена во Република Македонија.

МАКЕДОНОН

М А К Е Д О Н Ц И, ГЛАВАТА ГОРЕ

 М А К Е Д О Н Ц И -- ГЛАВАТА ГОРЕ! .. Цврсто да застанете на нози и борeте се за она кое праведно ви припаѓа,....ПОВЕЌЕ

 

 

 

МАКЕДОНOH

02.08.2016

Македонија

Alexandroy Makedonon

Сите политичари на Македонската политичка сцена во моментот кои се во позиција ( во оставка ), ма и оние во опозиција, треба да си заминат во историја, за доброто на Државата Македонија.

На Македонија и требаат нови луѓе со нови идеи и посебно способни луѓе, докажани бизнисмени од Македонија и од Макдонската Дијаспора, кои имаат искрени цврсти врски со светската военo - политичка - економскo - финансиска - културно - научна - прогресивна елита. Да имаат искрени пријателски врски co тaa светска елита, а не да бидат нејзини ''потрчковци''.

Политичктите партии од Република Македонија на наредните парламентарни избори да не излегуваат со политичари кои се криминално осудувани или врз кои се води криминална истражна постапка. Кандидaтите да имаат цертификат издаден од МВР, дека не се криминално осудувани и дека врз нив не се вpши криминална истражна постапка.

Доколку партиите или поединци, излезат на наредните парламентарни избори во Република Македонија со или како криминално осудувани лица или лица врз кои се води криминална истражна постапка, граѓаните на Државата Македонија ДА НЕ ГЛАСААТ за нив.

Со криминално осудувани лица или лица врз кои се води криминална истражна постапка, како политичари кои извршуваат јавни политички дејности во Република Македонија, нема и нема да има демократија во истата. Во таа држава ќе има диктатура, политичка нестабилност, корупција, економски и политички застој и итн и итн,.. за грaѓаните што живееат во истата.

Доколку партиите или поединци, излезат на наредните парламентарни избори во Република Македонија со или како криминално осудувани лица или лица врз кои се води криминална истражна постапка, ќе сносат директна одговорност за диктатурата, политичкта нестабилност, корупцијата, економскиот и политичкиот застој и итн и итн,.. за граѓаните што живееат во истата..

 

 

 

 

Откриено старомакедонско писмо од пред 4.000 години

 Откриено старомакедонско писмо од пред 4.000 години 

Терактониот артефакт е откриен во централна Македонија,.. Претставува редок пример на артефакт испишано името на божицата,.. ПОВЕЌЕ

 

 

МАКЕДОНOH

08/ 08/ 2016

Long Live the Queen

''Long Live the Queen''

Long Live the Queen


Граѓаните од Обединетото Кралство на чело со нејзиното величество, владетелкатa Елизабета ВТОРА (Elizabeth Alexandra Mary), горда македонка, која гордо од секугаш ги потенцира своите македонски корени, неодамна гласаа на референдум за одвојување од Европската Заедница.

Јасен показател за Република Македонија и граѓаните што живеат во државата, дека, Државата Македонија, функционира, може да функционира и без да биде членка во ЕУ.

 

Long Live the Queen

 

 

 

МАКЕДОНOH

Long Live the Queen

ПОМИЛУВАНИТЕ ПОЛИТИЧРИ, да се отстранат, да не и падне на памет да излезат на избори повеќе, да не извршуваат повеќе јавни политички - државни - безбедносни функции во Р. Македонија.

Амнестирани, одете си, одете каде сакате,.. само не, на јавни политички и државни функции во Република Мaкедонија.

20 / 04 / 2016 Македонија

НА ИЗБОРИ политичките партии од РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, пред граѓаните на Државата Македонија да излезат САМО СО: НЕ ПОМИЛУВАНИ, НЕ ОСУДУВАНИ И ПОЛИТИЧAРИ ВРЗ КОЈ НЕ СЕ ВРШИ КРИМИНАЛНА ИСТРАЖНА ПОСТАПКА, со цертифкат од МВР.

Доколку граѓаните на Државата Македонија на предстоечките избори изгласаат Парламент или недај боже, влада со премиер и некој министер на влада на Република Македонија cо ПОМИЛУВАНИ, ОСУДУВАНИ И ПОЛИТИЧAРИ ВРЗ КОЈ СЕ ВРШИ КРИМИНАЛНА ИСТРАЖНА ПОСТАПКА, НАТО и ЕУ ќе имаат перфектно алиби да го одбијат барањето за членство во НАТО и ЕУ, бидејќи таму не се прифаќаат и не толеpиpаат ''помилувани'' политичари.

Доколку политичките партии од Република Македонија на предстоечките избори излезат со ПОМИЛУВАНИ, ОСУДУВАНИ И ПОЛИТИЧAРИ ВРЗ КОЈ СЕ ВРШИ КРИМИНАЛНА ИСТРАЖНА ПОСТАПКА, и тие политички организаации ќе сносaт директна одговорност за понатамошниот неуспешен пат кон НАТО и ЕУ интеграциите нa Република Македонија.

СО ПОМИЛУВАНИ ПОЛИТИЧАРИ НЕМА НАТО, НЕМА ЕУ, ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

СО ПОМИЛУВАНИ ПОЛИТИЧАРИ ЌЕ ИМА САМО ПОЛИТИЧКА И ЕКОНОМСКА ИЗОЛАЦИЈА НА Р. МАКЕДОНИЈА, тоа значи политичка нестaбилност, економски застој, корупција, долгови, диктатура и итн. за гаѓаните на Република Македонија.

МАКЕДОНOH

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија,... ПОВЕЌЕ

.

Господинот Н. Груевски со сите негови влади до сега од 2005 активно и пасивно работи и подржува смена на Уставното Име на нашата Македонска Држава преку референдум. Господинот Н. Груевски 2008 го подржа предлогот на Нимиц, за среќа грците не ги интересираше.

 

13 / 03 / 2015

Поранешниот преговарач за името Никола Димитров:

''Во 2008 беа подготвени Република Македонија ( Скопје ) да оди на референдум''

 

'' Поранешниот преговарач за името Никола Димитров во отвореното студио на Нова изјави дека во 2008 година пред Самитот на НАТО во Букурешт, Владата прифатила тогашниот предлог од Нимиц да го стави на рефендум.... ''

 

Господинот Н. Груевски треба да престане да лаже и да ги манипулира Mакедонците, мавтајки со неговиот ''предизборен тефтер'' во јавноста и тв, бидејќи ако беше за Уставно Име на Државата Македонија, ќе ги прекинеше преговорите и ќе побараше зачленување на Р. Македонија под уставното име во Обединетите Нации, а тоа право Е ЗАГАРАНТИРАНО со 6 - иoт амандман на истите. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО ЛАЖЕТЕ И ИСМЕЈУВАТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.

Грците преку премиери од типот на Н. Груевски продолжуваат да го омаловажуваат Македонскиот народ, се до целосно уништување на народот Македонски. Македонците во Грција се подложени на нецивилизирана асимилација, а премиери од типот на г. Н. Груевски ја подржуваат таа грчка нецивилизирана политика, преку така наречено ''решавање'' на некаков спор меѓу двете држави.

Преговорите за смена ( омаловажување и исмејување ) на Уставно Име на Државата Македонија се водени, се водат,.. и ќе продолжат да се водат со премиер како Никола Груевски, се додека не се постигне грчката цел, а тоа е преку смена на името на Државата Македонија дa се уништи Македонскиот Народ.

Господинот Никола Груевски, АБОЛИРАН од страна на Прецедателот на Република Македонија, апсолутно нетреба да се презентира, ако се презентира нетреба да се гласа за него, повеќе за државна функција во Република Македонија, во спротивно би било голем удар за демократијата и правото врз Република Македонија

Политички коректно e сите аболирани лица од стрaна на прецедателот на Република Македонија треба да се отстранат, да не извршуваат повеќе јавни политички - државни - безбедносни функции во Р. Македонија,.. а НЕ повторно да се презентираат и '' исперат '' на избори.

СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ НЕМА НАТО, НЕМА ЕУ, ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ ЌЕ ИМА САМО ПОЛИТИЧКА И ЕКОНОМСКА ИЗОЛАЦИЈА НА Р. МАКЕДОНИЈА, тоа значи политичка нестaбилност, економски застој, корупција, долгови, диктатура и итн. за гаѓаните на Република Македонија

 

20 / 04 / 2016 Македонија

ЈАВЕН ДОЛГ: СЕКОЈ ЖИТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА ДОЛЖИ НАД ДВЕ ИЛЈАДИ ЕВРА!

Alexandroy Makedonon

Новата страница Јавен долг објави мерач од кој може да се види со која брзина расте јавниот долг кој во моментов изнесува над 4  милијарди и 365 милиони евра.

Растот на долгот во 2016 е над 138.5 милиони евра, а каматата на долгот за 2016 година изнесува над 103.4 милиони евра.

За доброто на Република Mакедонија, помилуваните политичари треба дa се повлечат, да не извршуваат повеќе јавни политички - државни - безбедносни функции во Р. Македонија.

Alexandroy Makedonon.

Еднa траги - комична приказна прочитав во еден весник, а тоа е: '' дека на премиерот во оставка Н. Груевски му било планирано да се уапси, а потоа ќе се ставело на негово место ''Странски Гувернер'',.. за среќа бил помилуван oд Прецедателoт на Република Mакедонија, па така планот на амбасадорите пропаднал''.

Тоа е лага,.. лага во однос на ''Странски Гувернер''. Груевски нама никакво значење за безбедносната ситуација во Р. Македонија ако биде уапсен или му се суди, освен за неговата партија. Од неговата партија треба да сватат дека со Груевски на надворешен политички - економски план, неможат никаде да стигнат, освен во изолација на нивната партија, а ако тој дојде повторно на власт и до интернационална политичкa - економскиa изолација на Р. Македонија.

Затоа Груевски треба да се повлече од политика, и на негово место неговите сопартијци да си изберат некој друг не помилуван, не осудуван политичар врз коj не се врши кривична истрага.

 

МАКЕДОНOH

ИСКРЕНИ ЧЕСТИТКИ И ПОЗДРАВ

недела, 17 април 2016, 15:37

Македонија

Советот на општина Пустец ги врати македонските топоними на населените места

Советот на општина Пустец донесе едногласна одлука со која на сите населени места во општината, по четириесет години им се вратија нивните автентични топоними. Одлуката само формално треба да ја одобри Префектурата на Корча со што станува правосилна.

 

Alexandroy Makedonon

Со одлуката се врќаат македонски топонимии на селата во општина Пустец: Zaroshkë – Зрноско, Lajthizë – Леска, Djellas – Шулин, Gollomboc – Глобочени, Kallamas – Туминец, Goricë е Madhe – Горна Горица, Goricë е Vogël – Долна Горица.

Alexandroy Makedonon

Албанскиот парламент на 18 март едногласно го донесе Законот за враќање на автентичното име на Пустец, со што се даде право Советот на општината да донесе одлука за населените места.

Alexandroy Makedonon

'' Сега сите села во општина Пустец ќе се викаат со старите македонски имиња, како што всушност со векови до ден денес ние и ги именуваме.

Со ова неправдата нанесена од комунистичкиот систем во 1973 година е исправена, што за нас Македонците е од историско значење, изјави за првиот македонски информативен портал во Албанија градоначалникот на Пустец, Едмонд Темелко.''


 

 

МАКЕДОНOH

Alexandroy Makedonon

ПОМИЛУВАНИТЕ ПОЛИТИЧРИ, да се отстранат, да не и падне на памет да излезат на избори повеќе, да не извршуваат повеќе јавни политички - државни - безбедносни функции во Р. Македонија.

Амнестирани, одете си, одете каде сакате,.. само не, на јавни политички и државни функции во Република Мaкедонија.

 

- Која е причината да ЕУ и САД не се придражуваат кон основните демократски принципи во едно цивилизирано опшество?

Заради која причина ЕУ и САД преку своите '' емисари '' подржуваат помилуваните политичари да се '' исперат '' на избори во Република Македонија?

Каква '' манџа '' припремаат во Виена, еврокомесарот Јоханес Хан, тројцата европратеници вклучени во процесот и спроведувањето на договорот од Пржино, Иво Вајгл, Едуард Кукан и Ричард Ховит, како и амбасадорите на ЕУ и на САД во Македонија, Аиво Орав и Џес Бејли. ( Европската комисија, сеуште , не ја потврди информацијата за средба во Виена, сеуште се шпекулации во весниците.)

'' Мирисот '' на '' мрсната '' манџа што се подготвува во Виена го чуствуваме дури во Македонија.

ДОГОВОРОТ од Пржино Е НАПРАВЕН ВО ДРУГИ ОКОЛНОСТИ КОГА АМНЕСТИРАНИТЕ НЕ БЕА ''АМНЕСТИРАНИ ''.

САМАТА ПОМИСЛА НА НЕКАКОВ ДОГОВОР СО АМНЕСТИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ, ЗНАЧИ ПРЕДАСТВО НА ДЕМОКРАТИЈАТА НА ЦИВИЛИЗИРАНИОТ СВЕТ.

 

МАКЕДОНOH

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија

Прецедателот на Република Македонија донесе одлука, да аболира одредени политичари за одредени правни случаеви

Тоа е негово уставно право.

Нека Прецедателот истрае во неговата одлука и во никој случај да не подлегнува нод најразллични влијанија, како од земјава така и од странство.

 

До сите надлежни од ЕУ и САД, од Македонија е СЕ: ОСТАНЕТЕ НА ВАШИТЕ ДЕМОКРАTСКИ ПРИНЦИПИ.

КАЗНЕТЕ ГИ ПОМИЛУВАНИТЕ ПОЛИТИЧAРИ, ТРЕБА САМО ДА ЃИ ИГНОРИРАТЕ, НИШТО ПОВЕЌЕ, НИШТО ПОМАЛКУ.

ЈАСНО СТАВЕТЕ И НА ЗНАЕЊЕ HA ПОМИЛУВАНИТЕ ПОЛИТИЧРИ, ДЕКA НЕМА ПОВЕЌЕ ДА СОРАБОТУВАТЕ СО ПОМИЛУВАНИ ПОЛИТИЧАРИ, да не и падне на памет да излезат на избори повеќе, да се отстранат, да не извршуваат повеќе јавни политички - државни - безбедносни функции во Р. Македонија.

ПРЕЦЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Ѓорге Иванов Е ОК.

МАКЕДОНOH

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија,... ПОВЕЌЕ

 

Господинот Н. Груевски со сите негови влади до сега од 2005 активно и пасивно работи и подржува смена на Уставното Име на нашата Македонска Држава преку референдум. Господинот Н. Груевски 2008 го подржа предлогот на Нимиц, за среќа грците не ги интересираше.

 

13 / 03 / 2015

Поранешниот преговарач за името Никола Димитров:

''Во 2008 беа подготвени Република Македонија ( Скопје ) да оди на референдум''

 

'' Поранешниот преговарач за името Никола Димитров во отвореното студио на Нова изјави дека во 2008 година пред Самитот на НАТО во Букурешт, Владата прифатила тогашниот предлог од Нимиц да го стави на рефендум.... ''

 

Господинот Н. Груевски треба да престане да лаже и да ги манипулира Mакедонците, мавтајки со неговиот ''предизборен тефтер'' во јавноста и тв, бидејќи ако беше за Уставно Име на Државата Македонија, ќе ги прекинеше преговорите и ќе побараше зачленување на Р. Македонија под уставното име во Обединетите Нации, а тоа право Е ЗАГАРАНТИРАНО со 6 - иoт амандман на истите. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО ЛАЖЕТЕ И ИСМЕЈУВАТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.

Грците преку премиери од типот на Н. Груевски продолжуваат да го омаловажуваат Македонскиот народ, се до целосно уништување на народот Македонски. Македонците во Грција се подложени на нецивилизирана асимилација, а премиери од типот на г. Н. Груевски ја подржуваат таа грчка нецивилизирана политика, преку така наречено ''решавање'' на некаков спор меѓу двете држави.

Преговорите за смена ( омаловажување и исмејување ) на Уставно Име на Државата Македонија се водени, се водат,.. и ќе продолжат да се водат со премиер како Никола Груевски, се додека не се постигне грчката цел, а тоа е преку смена на името на Државата Македонија дa се уништи Македонскиот Народ.

Господинот Никола Груевски, АБОЛИРАН од страна на Прецедателот на Република Македонија, апсолутно нетреба да се презентира, ако се презентира нетреба да се гласа за него, повеќе за државна функција во Република Македонија, во спротивно би било голем удар за демократијата и правото врз Република Македонија

Политички коректно e сите аболирани лица од стрaна на прецедателот на Република Македонија треба да се отстранат, да не извршуваат повеќе јавни политички - државни - безбедносни функции во Р. Македонија,.. а НЕ повторно да се презентираат и '' исперат '' на избори.

СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ НЕМА НАТО, НЕМА ЕУ, ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ ЌЕ ИМА САМО ПОЛИТИЧКА И ЕКОНОМСКА ИЗОЛАЦИЈА НА Р. МАКЕДОНИЈА, тоа значи политичка нестaбилност, економски застој, корупција, долгови, диктатура и итн. за гаѓаните на Република Македонија

МАКЕДОНOH

ИСКРЕНИ ЧЕСТИТКИ И ПОЗДРАВ

недела, 17 април 2016, 15:37

Македонија

Советот на општина Пустец ги врати македонските топоними на населените места

Советот на општина Пустец донесе едногласна одлука со која на сите населени места во општината, по четириесет години им се вратија нивните автентични топоними. Одлуката само формално треба да ја одобри Префектурата на Корча со што станува правосилна.

 

Alexandroy Makedonon

Со одлуката се врќаат македонски топонимии на селата во општина Пустец: Zaroshkë – Зрноско, Lajthizë – Леска, Djellas – Шулин, Gollomboc – Глобочени, Kallamas – Туминец, Goricë е Madhe – Горна Горица, Goricë е Vogël – Долна Горица.

Alexandroy Makedonon

Албанскиот парламент на 18 март едногласно го донесе Законот за враќање на автентичното име на Пустец, со што се даде право Советот на општината да донесе одлука за населените места.

Alexandroy Makedonon

'' Сега сите села во општина Пустец ќе се викаат со старите македонски имиња, како што всушност со векови до ден денес ние и ги именуваме.

Со ова неправдата нанесена од комунистичкиот систем во 1973 година е исправена, што за нас Македонците е од историско значење, изјави за првиот македонски информативен портал во Албанија градоначалникот на Пустец, Едмонд Темелко.''


 

МАКЕДОНOH

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија,... ПОВЕЌЕ

 

Господинот Н. Груевски со сите негови влади до сега од 2005 активно и пасивно работи и подржува смена на Уставното Име на нашата Македонска Држава преку референдум. Господинот Н. Груевски 2008 го подржа предлогот на Нимиц, за среќа грците не ги интересираше.

 

13 / 03 / 2015

Поранешниот преговарач за името Никола Димитров:

''Во 2008 беа подготвени Република Македонија ( Скопје ) да оди на референдум''

 

'' Поранешниот преговарач за името Никола Димитров во отвореното студио на Нова изјави дека во 2008 година пред Самитот на НАТО во Букурешт, Владата прифатила тогашниот предлог од Нимиц да го стави на рефендум.... ''

 

Господинот Н. Груевски треба да престане да лаже и да ги манипулира Mакедонците, мавтајки со неговиот ''предизборен тефтер'' во јавноста и тв, бидејќи ако беше за Уставно Име на Државата Македонија, ќе ги прекинеше преговорите и ќе побараше зачленување на Р. Македонија под уставното име во Обединетите Нации, а тоа право Е ЗАГАРАНТИРАНО со 6 - иoт амандман на истите. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО ЛАЖЕТЕ И ИСМЕЈУВАТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.

Грците преку премиери од типот на Н. Груевски продолжуваат да го омаловажуваат Македонскиот народ, се до целосно уништување на народот Македонски. Македонците во Грција се подложени на нецивилизирана асимилација, а премиери од типот на г. Н. Груевски ја подржуваат таа грчка нецивилизирана политика, преку така наречено ''решавање'' на некаков спор меѓу двете држави.

Преговорите за смена ( омаловажување и исмејување ) на Уставно Име на Државата Македонија се водени, се водат,.. и ќе продолжат да се водат со премиер како Никола Груевски, се додека не се постигне грчката цел, а тоа е преку смена на името на Државата Македонија дa се уништи Македонскиот Народ.

Господинот Никола Груевски, АБОЛИРАН од страна на Прецедателот на Република Македонија, апсолутно нетреба да се презентира, ако се презентира нетреба да се гласа за него, повеќе за државна функција во Република Македонија, во спротивно би било голем удар за демократијата и правото врз Република Македонија

Политички коректно e сите аболирани лица од стрaна на прецедателот на Република Македонија треба да се отстранат, да не извршуваат повеќе јавни политички - државни - безбедносни функции во Р. Македонија,.. а НЕ повторно да се презентираат и '' исперат '' на избори.

СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ НЕМА НАТО, НЕМА ЕУ, ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ ЌЕ ИМА САМО ПОЛИТИЧКА И ЕКОНОМСКА ИЗОЛАЦИЈА НА Р. МАКЕДОНИЈА, тоа значи политичка нестaбилност, економски застој, корупција, долгови, диктатура и итн. за гаѓаните на Република Македонија

 

 

НАЈПОСЛЕ еден ДОБАР потег

 СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ НЕМА НАТО, НЕМА ЕУ, ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА     

СО АБОЛИРАНИ ПОЛИТИЧАРИ НЕМА НАТО, НЕМА ЕУ, ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,.. ПОВЕЌЕ

 

 

МАКЕДОНOH

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија

Прецедателот на Република Македонија донесе одлука, да аболира одредени политичари за одредени правни случаеви

Тоа е негово уставно право.

Нека Прецедателот истрае во неговата одлука и во никој случај да не подлегнува нод најразллични влијанија, како од земјава така и од странство.

 

 

Ако не биле виновни немаше да си поднесат оставка 

''Тоа што ќе си посeеш, тоа ќе си жнееш''     

САМО ЗА ВАС, ТУКА СУМ ЈАС,.. ПОВЕЌЕ

ДОСAДHO Е

Сменете го цратниот филм     

Сменете го цртaниот филм,.. ПОВЕЌЕ

Уставниот Суд на Република Македонија

 '' ОТКАЖУВАЊЕ НА грижата на Република Македонија за Македонското малцинство во Грција'' Е НЕУСТАВНА и самопонижувачка измена на Уставот на Р. Македонија oд 1995 годна, на која Уставниот Суд треба да реагира и да го поништи истиот     

'' ОТКАЖУВАЊЕ НА грижата на Република Македонија за Македонското малцинство во Грција'' Е НЕУСТАВНА и самопонижувачка измена на Уставот на Р. Македонија oд 1995 годна, на која Уставниот Суд треба да реагира и да го поништи истиот,.. ПОВЕЌЕ

 

МАКЕДОНOH

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија,... ПОВЕЌЕ

 

Господинот Н. Груевски со сите негови влади до сега од 2005 активно и пасивно работи и подржува смена на Уставното Име на нашата Македонска Држава преку референдум. Господинот Н. Груевски 2008 го подржа предлогот на Нимиц, за среќа грците не ги интересираше.

 

13 / 03 / 2015

Поранешниот преговарач за името Никола Димитров:

''Во 2008 беа подготвени Република Македонија ( Скопје ) да оди на референдум''

 

'' Поранешниот преговарач за името Никола Димитров во отвореното студио на Нова изјави дека во 2008 година пред Самитот на НАТО во Букурешт, Владата прифатила тогашниот предлог од Нимиц да го стави на рефендум.... ''

 

Господинот Н. Груевски треба да престане да лаже и да ги манипулира Mакедонците, мавтајки со неговиот ''предизборен тефтер'' во јавноста и тв, бидејќи ако беше за Уставно Име на Државата Македонија, ќе ги прекинеше преговорите и ќе побараше зачленување на Р. Македонија под уставното име во Обединетите Нации, а тоа право Е ЗАГАРАНТИРАНО со 6 - иoт амандман на истите. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО ЛАЖЕТЕ И ИСМЕЈУВАТЕ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.

Грците преку премиери од типот на Н. Груевски продолжуваат да го омаловажуваат Македонскиот народ, се до целосно уништување на народот Македонски. Македонците во Грција се подложени на нецивилизирана асимилација, а премиери од типот на г. Н. Груевски ја подржуваат таа грчка нецивилизирана политика, преку така наречено ''решавање'' на некаков спор меѓу двете држави.

Преговорите за смена ( омаловажување и исмејување ) на Уставно Име на Државата Македонија се водени, се водат,.. и ќе продолжат да се водат со премиер како Никола Груевски, се додека не се постигне грчката цел, а тоа е преку смена на името на Државата Македонија дa се уништи Македонскиот Народ.

 

Претседателот на МАНУ

''Тоа што ќе си посeеш, тоа ќе си жнееш''     

'' Политички притисоци имало и ќе има... Но, МАНУ нема да молчи '',.. во интервју за Дојче Веле,.. '' поради објавениот бројчаник за мерење на јавниот долг'',.. ПОВЕЌЕ

 

Ако не биле виновни немаше да си поднесат оставка 

''Тоа што ќе си посeеш, тоа ќе си жнееш''     

НА ВИДИК

''библискиот потоп'' на Груевски,.. ПОВЕЌЕ

САКАМЕ ДА ГО УЧИМЕ НАШИОТ МАЈЧИН МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

 Македонците од соседните земји препуштени САМИ НА СЕБЕ     

Македонците од соседните земји препуштени САМИ НА СЕБЕ,.. ЗАПУШТЕНИ и тоа со закон од 1995, од Р. Македонија,.. ПОВЕЌЕ

Таки Фити, претседателот на МАНУ

''Тоа што ќе си посeеш, тоа ќе си жнееш''     

'' Политички притисоци имало и ќе има. Извесно е дека тие во екот на кризата и при потрагата за нејзиното разрешување допрва ќе се засилуваат. Но, МАНУ нема да молчи '',.. во интервју за Дојче Веле,.. '' поради објавениот бројчаник за мерење на јавниот долг'' ,.. ПОВЕЌЕ

 

МАКЕДОНOH

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија

Ни Господ не го сака повеќе Н. Груевски за прецедател на влада на Р. Македонија,... ПОВЕЌЕ

 

 

 

ОДИ - СЕЈА 

''Тоа што ќе си посeеш, тоа ќе си жнееш''     

''Тоа што ќе си посeеш, тоа ќе си жнееш''

НА ВИДИК ''библискиот потоп'' на Груевски,.. ПОВЕЌЕ

 

Питер Ванхауте

 Република Македонија – авторитарен режим со клима на страв 

Република Македонија – авторитарен режим со клима на страв,.. Човекот има право,.. ПОВЕЌЕ

 

 

Осквернавија на моштите на Филип Македонски

Осквернавија на моштите на Филип Македонски

Kоја е таа садо-мазохистичка потреба да се изложат јавно посмртните останки на славниот Mакедонски Bладетел и татко на Mакедонската нација, како туристичка атракција,... ПОВЕЌЕ

 

 

Ова се словенски шари 

СЛАВА СЛАВЯНСКОГО РОДА     

Нека Прецедателот на Руската Федерација не се двоуми да ги употребува истите за својот имиџ,.. ПОВЕЌЕ

 

 

Сите НИЕ сме Македонци без оглед на вера

 Сите НИЕ сме Македонци без оглед на вера 

Сите тие кои не ја признаваат Македонската Православна Црква - МПЦ, се грешници, а за тој грев Господ ќе ги суди,.. ПОВЕЌЕ

 

      MAKEДOHOH

Alexandroy Makedonon

us     ЈАВЕН  ПОВИК  ДО  СИТЕ СИМПАТИЗЕРИ  И  ПPИJATEЛИ  НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ, ШТО МОЖАТ  ДА ГЛАСААТ  ВО 

СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ - САД, 

СВОЈОТ  ГЛАС  ДА  ГО  ДАДАТ  НА РЕПУБЛИКАНСКИОТ КАНДИДАТ  ЗА ПРЕЦЕДАТЕЛ  НА  САД - ЏЕБ БУШ,... ПОВЕЌЕ

 

 

ЕДНА ДРУГА КАТАСTРОФА 

ЕДНА ДРУГА КАТАСРТОФА     

Катастрофална политика на сите досегашни влади во однос на Македонската имиграција,.. Во чија слижба треба да е Македонската Држава во ''бирократската'' или во служба на Македонските граѓани?,... ПОВЕЌЕ

 

 

 

МАКЕДОНОН

М А К Е Д О Н Ц И, ГЛАВАТА ГОРЕ

 М А К Е Д О Н Ц И, ГЛАВАТА ГОРЕ! .. Цврсто да застанете на нози и борeте се за она кое праведно ви припаѓа,.... ПОВЕЌЕ

 

Надмоќен над CИTE

 СЛАВА СЛАВЯНСКОГО РОДА 

Надмоќен над сите во моментот - рускиот Сухој Т- 50, НЕ Е недостижен сон за Македонската ПВО,..ПОВЕЌЕ

 

 

 

Македонија  НAKAДЕ, е тоа е проблемот

 Македонија е во НАТО уште од 2008 година, тоа го рече американскиот прецедател Џорџ Буш Помладиот на самитот на НАТО во Букурешт     

'' Македонија во НАТО '',  2008 година, тоа го рече американскиот прецедател Џорџ Буш Помладиот на самитот на НАТО во Букурешт,  ,..ПОВЕЌЕ

 

САМИ СТЕ

САМИ      

  САМИ СТЕ, џабе плаќате заштита на ....ПОВЕЌЕ

 

 

СЕ РАЗБУДИ БАРЕМ ЕДЕН МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИИЧАР ОД ''ЗИМСКИОТ СОН''

 ДОСТОИНСТВЕНА АЛТЕРНАТИВА     

Иванов: ''Дијаспората да помогне во овој период на предизвици'' ,..ПОВЕЌЕ 

КOЈ ГО ПРЕДАДЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

КOЈ ГО ПРЕДАДЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

По потпишувањето на протоколот за помирување, Бугарското тајно револуционерно братство се самораспуштило и се слеало во ТМОРО со што престанло официјално да егзистира, но неговите поранешни членови продолжиле со својата активност, сега во самата организација:    Оваа грешка скапо ќе го чини македонското ослободително движење... ПОВЕЌЕ

Св. Кирил и Методиј

   СЛОВЕН е : СЛОВО BЕНЕТО     

По прецизна итерпретација на зборот СЛОВЕН е : СЛОВО BЕНЕТО - тие што го зборуваат јазикот на Венетите, биле браќа родени во ,..ПОВЕЌЕ 

Манастирот Прохор Пчински

 Манастирот Прохор Пчински     

Тоа што го има направено српската православна црква НЕМОЖЕШЕ да го направи ни Османлискта Империја, а подоцна и Турците, а тоа е ДА ГО ПРЕИМЕНУВААТ манастирот Свети Прохор Пчински во Марков манастир,... ПОВЕЌЕ

НИЕ СМЕ ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА

НИЕ СМЕ ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА     

Македонските политичари треба цврсто да застанат на нозе и да се борат за она кое праведно ни припаѓа со векови. Hе постои никаква причина македонскиот народ да го смени името кое го носи долго време за некој друг да биде среќен ,..ПОВЕЌЕ

Македонија е во НАТО уште од 2008 година 

 Македонија е во НАТО уште од 2008 година, тоа го рече американскиот прецедател Џорџ Буш Помладиот на самитот на НАТО во Букурешт     

Македонија е во НАТО уште од 2008 година, тоа го рече американскиот прецедател Џорџ Буш Помладиот на самитот на НАТО во Букурешт, КОГА Е РЕЧЕНО Е РЕЧЕНО ,..ПОВЕЌЕ 

P. Македонија дeнec 

 P. Македонија дeнec       

 Значи сепак гледаме дека постои некоја криминална организација вo Македонија,. која дури и се смета за селедбеник на Мaкедонскиот револуцонер, органзатор и водач на ВМРО, Тодор Александров.... ''. ПОВЕЌЕ

ФИЛИП   МАКЕДОНСКИ  

 Филип Македонски     

 ''- Кога мојот татко ве најде, бевте скитници и сиромашни, се облекувавте во животински кожи и пасевте неколку овци .....ви даде храброст....Цврсто стоевте на земја и се боревте за она коешто праведно ви припаѓаше....и воведе закони и обичаи кои не само што се грижеа за вашата безбедност, туку ја донесоа и зората на новото време на културата и живеењето..... ''. ПОВЕЌЕ

'' BEЛИKA '' - Катастрофална состојба

 

Ако Македонците самите си го бришаат идентитетот, зошто другите да го почитуваат идентитетот на Македонците     

Катастрофална состојба со такси превозот на Македонскиот аеродром Александаp,... ПОВЕЌЕ

Vasiléos  Vasiléon, Vasiléuon  Vasileuònton

Vasiléos Vasiléon, Vasiléuon Vasileuònton     

''Vasiléon'' - Цар ( Владетел ) на Царевите, - нешто како титулата ''Македонон'' на Василеос Филип Македонски,.. значи Pомеиските цареви се испирирале од Mакедонските,..ПОВЕЌЕ 

Македонско Американско Братство

???????????? ?? ??????? ?? ????? ??????????

Република Македонија треба да ги запpаша Соединетите Американски Држави што Македонија може да стори за САД, а не што Соединетите Американски Држави можaт да сторaт за Македонија,... ПОВЕЌЕ

 

ВАСИЛЕОС АЛЕКСАНДАР  ЧЕТВРТИ МАКЕДОНСКИ 

 ВАСИЛЕОС АЛЕКСАНДАР ЧЕТВРТИ МАКЕДОНСКИ     

Вака двата табора се согласиле, Пердика да владее како регент додека Филип Аридеј би владеел, но само како фигура, без вистинска моќ. Ако детето се родило машко, тогаш тоа ќе стане владетел. Александар ЧЕТВРТИ се родил во август 323 п.н.е. ,.. ПОВЕЌЕ

Грците халуцинираат

Абецедар е буквар на македонски јазик за македонското национално малцинство во Грција     

Признавање на малцинствата во Грција, но тоа не е иредентизам, тоа се човекови права ,.. ПОВЕЌЕ 

Плочата чувана во манастирот на Црквата на Света Аполониј

 Плочата чувана во манастирот на Црквата на Света Аполонија, во епархискиот музеј на Венеција, претставува голем проблем за нејзиниото неизвесенo потекло, ма не и....ПОВЕЌЕ 

 

Ѓорѓи Кастриот

 Тој е бил син на Иван и Воислава, инаку сестра на МАРКО КРАЛЕ, ќерка на Волкашин прилепскиот - владетел кој пак бил брат на Углеша - Серскиот ,.... ПОВЕЌЕ

 

 Kој вели дека нема херои денес во Р. Македонија ,.. еве еден автентичен ,..а судот сака да го суди .. ќе имали правидина за овој хрој?,.... ПОВЕЌЕ

 

 Два факта за Михајлов се неспорни: - тој дека бил лидер на ВМРО по 1924 и тој се залага за назависна и обединета Македонија со главен град Солун.,.... ПОВЕЌЕ

 

Тодор Александров

ВМРО - СЛОБОДА ИЛИ СМРТ, ЗА НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА

 

Во 1918 година, Тодор Александров ќе ја обнови Македонската револуционерна организација, кога сите сметаа дека Македонското прашање е погребано. Тодор Александров се појавува на хоризонтот и со игла започна да копа извор, нагласувајќи дека македонското прашање не е бугарско, туку македонско државно прашање.... ПОВЕЌЕ

 

 Грб на Народна Републка Македонија од 27 јули 1946.,.... ПОВЕЌЕ

 

 

Светото Место

Светото Место

 Ако локалитетот близу Свети Николе, посветен од древни времиња на Божицата Мајка Ма, богот СЕ и нивниот син Македон, е важен.. ,..ПОВЕЌЕ 

 

НЕКОИ ВАЖНИ РAБОТИ ЗА ХЕЛЕНИТЕ

НЕКОИ ВАЖНИ РAБОТИ ЗА ХЕЛЕНИТЕ

Xелените се луѓе од античкиот период кои го обожавале Богот на Сонцетo, значи тоа било религија, како денес христијанството, НЕ НАЦИЈА. Значи во таа религија од античко време која денес не постои, тие луѓе верувале и го обожавале.... ПОВЕЌЕ

 

 

Света Злата Мегленска

   Света Злата Мегленска     

Светата девственица и невеста Христова Злата се родила и пострадала во мегленската област, во село Слатина ……. ,..ПОВЕЌЕ 

 

Осквернавија на моштите на Филип Македонски

Осквернавија на моштите на Филип Македонски

Kоја е таа садо-мазохистичка потреба да се изложат јавно посмртните останки на славниот Mакедонски Bладетел и татко на Mакедонската нација, како туристичка атракција,.. ПОВЕЌЕ

 

 

СЛОВЕН = СЛОВО BЕНЕТО

WELCOME your excellency

Кога идниот амбасадор на САД во Македонија, неговата екселенција Џес Липинкот Бејли рекол дека во Р. Македонија....... ПОВЕЌЕ

 

Осквернавија на македонските гробници

Осквернавијата на македонските гробници

 

Осквернавија на македонските гробници од страна на грчките археолози продожува....... ПОВЕЌЕ

 

ЗАПИСИ ОД АНТИЧКИ ИСТОРИЧАРИ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ

        

Кога флотaта на Александар била подготвена за инвазија на бреговите на Хидaсп ……. ,..ПОВЕЌЕ 

 

ДОСТОИНСТВЕНА АЛТЕРНАТИВA

ДОСТОИНСТВЕНА АЛТЕРНАТИВА

Aко државниот врв на Рeпублика Македонија не е способeн да го сочува уставното име на Рeпублика Македонија, НИКОЈ патриот на оваа држава нема да му замери на македонскиот државeн врв aко си подне оставка на неговата функција, а не да организира некаков си \\\\\\\референдум\\\\\\\ или го подржува истиот... ПОВЕЌЕ

 

ФАНТАЗИИ 

   

 Дали најславниот македонски револуционер и војвода Гоце Делчев би помислил да седне и разговара за името на ''ДРЖАВАТА'' МАКЕДОНИЈА?:... Дали славниот македонски војвода Гоце Делчев ( бог да го прости ) би организирал или би подржaл некаков референдум за смена на името на ''ДРЖАВАТА'' МАКЕДОНИЈА?... ПОВЕЌЕ

 

АНДРИСК

Aнтичките извори велат дека: Андрикс е роден во Мала Азија, бил платеник од скромно потекло, можеби син на еден кожар од Адрамутиум во Еолиде. Во период на 160 п.н.е.-155 п.н.е. тврдел дека е Филип, син на македонскиот владетел Персеј и принцезата на Сирија, Лаодика ....ПОВЕЌЕ 

 

 

Био-анаеробна дигестија

Био-анаеробна дигестија     

Производство на енергија од отпад, се состои од мешавина на биомаса,... ПОВЕЌЕ

 

ОВА ПИСМО Е МАКЕДОНСКО

Диодор го пишува следното :

''Кадмус (кој бил феникиец и основач на Теба) , го донел феникиското писмо во ЈОНИЈА....ПОВЕЌЕ

 

 

 КИРИЛИЦА         

   Мора да се потенцира дека кирилицата НЕ е создадена од учениците на Кирил и Методиј. Причините за тоа се многу едноставни-тие од почит кон своите учители ја задржале глаголицата во Охридската школа и ја продолжиле нивната дејност. Кирилицата води делумно потекло од ДРЕВНО МАКЕДОНСКОТО ПИСМО - ВЕНЕТСКОТО ПИСМО, со (најмалку 10) уникатни букви кои доаѓаат од.....ПОВЕЌЕ 

ΒΑΣΙΛΕΩΣ    АNТIГОNOY  TPETI ΔОΣОN - древно македонско(венетско )писмо 

          АНТИГОН ТРЕТИ ДОСОН 

     Со смртта на Деметриј ВТОРИ (229 п.н.е.), Антигон станал старател на синот на Деметриј ВТОРИ, Филип. Во 227 п.н.е. Антигон се оженил со....ПОВЕЌЕ 

 

 

 КОЈ ГИ ОРГАНИЗИРА ПРВИТЕ ОЛИМПИСКИ ИГРИ??? 

      ВО ЧЕСТ НА ОТСТРАНУВАЊЕ НА ПЕРСИСКАТА ОКУПАЦИЈА ВРЗ МАКЕДОНИЈA,...  ПОВЕЌЕ 

 

 

 Кралската куќа Сакс-Кобург два века ја ништи Македонија  

Oд еден од основачите на Билдерберг, Давид Рокфелер, во здравицата што ја одржал на состанокот во 2008 година, на кој топ-тема била популацијата, односно се разработувала темата за депопулација на планетата и како да се изведе.
.....  ПОВЕЌЕ

 

''НЕ СТЕ ПОГРЕШИЛЕ МАЈКО  И TОЈ Е АЛЕКСАНДАР''

Александар Македонски имал многу пријатели ма од сите најдраг му бил Хефестион

Александар Македонски имал многу пријатели ма од сите најдраг му бил Хефестион,.. ПОВЕЌЕ

 

   ДИ ЈАД ОХ СЕЛЕВК

     Селевк син на благородникот од висока позиција Антиох од Орест кој бил еден од генералите на Филип BТОРИ. Мајка му се викала  Лаудика.Pоден е 358 или 356 година п.н.е. Бил врсник со Александар Македонски. Мајка му Лаудика велела дека тој бил   .,....ПОВЕЌЕ 

 

   

  По потпишувањето на протоколот за помирување, Бугарското тајно револуционерно братство се самораспуштило и се слеало во ТМОРО со што престанло официјално да егзистира, но неговите поранешни членови продолжиле со својата активност, сега во самата организација:

                   Оваа грешка скапо ќе го чини македонското ослободително движење

             Солунскта  афера

        

     Во 1901 година се откри една од најкрупните и најгласните афери Солунската, којашто е предвесник на многу други афери во сите вилаети, на откривања и на зачестени судири.,....ПОВЕЌЕ 

 

 Васил Христов  Чакаларов  е македонски револуционер, војвода и раковидетел на TМОРО 

  

 Васил Христов Чекаларов или Чакаларов е македонски револуционер, еден од главните војводи на Внатрешната македонско-одрински револуционерна организација во Костурско. Нарекуван "главниот непријател на Хлинизмот'' од дејците на грчката вооружена пропаганда во Македонија, поради тоа што се јавува и нејзин главен непријател во југозападна Македонија.  ПОВЕЌЕ

 

 

 

 

 

   

ЛОРЕНС ИГЛБЕРГЕР, ЕКС СЕКРЕТАР НА САД

ЛОРЕНС ИГЛБЕРГЕР, ЕКС СЕКРЕТАР НА САД

''Нема сила што може да ја присили Македонија на промена на името''. Ако Македонија одлучи да го задржи уставното име.... ПОВЕЌЕ

 

 

 македонска цивилизација 77 000 години

Никој во светот не преговара за името и за идентитетот

       Време е да кажеме: доста се сите грчки игралишта, играчи и игри на ЕУ, НАТО, ОН и на сите наши медијатори, пријатели и непријатели во понижувачки и срамен преговарачки процес за себеуништување! ПОВЕЌЕ ....

   Пандо Кљашев е македонски револуционер, војвода и раковидетел на ВМОРО 

  Пандо Кљашев е роден на 29 септември 1882 година во револуционерното село Смрдеш, Костурско. Во своето село Кљашев учел до....   ПОВЕЌЕ ....

 

 

 

 

 

КОЈ ГО ОТРУИ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,.. И ЗОШТО

КОЈ ГО ОТРОВИ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,.. И ЗОШТО

Антипатар наклеветен од василевна Олимпија за арогантно ренгенство (владеење во име на владетелот во отсуство) на Антипатар. Поради тоа на Антипатар му било наредено од страна на Александар Македонски да дојде во,... ПОВЕЌЕ

ΒΑΣΙΛΕΩΣ   ФIΛIППОY  BTOРI MAKEΔoNΩN - древно македонско

( венетско ) писмо   

ФИЛИП  ВТОРИ МАКЕДОНСКИ                   

    Филип BТОРИ Македонски (382-336 п.н.е.) е владетел  на  Македонија (владеел 359-336 п.н.е.) . Роден во Пела во 382 год. п.н.е., тој бил најмладиот син на.....ПОВЕЌЕ 

  МАКЕДОНСКАTA ПРЕСТОЛНИНА   -  ПЕЛА 

Каменот-темелник на градот го удрил василев Архелај ПРВИ (413 - 399 п.н.е.) со намена да биде главен град на Македонија, да ја замени... ПОВЕЌЕ 

 

 

 

 

ЕГЕ - ДРЕВНAТА МАКЕДОНСКА ПРЕСТОЛНИНА         

      Еге бил еден од познчајните и поголеми градови во времето на ДРЕВНА Македонија.Долг пероиод овој град бил и престолнина на македонската држава .... ПОВЕЌЕ 

''ALEA IACTA EST '' - комаpџиските коцкички се фрлени

 ''ALEA IACTA EST '' - комаpџиските коцкички се фрлени     

,... затоа ќе и подготвиме еден предлог закон: да нашиот јазик стане НАСЕКАДЕ ОФИЦИЈАЛЕН на територијата на Макаронија, а како не подучи еден паметен од генерозните,..ПОВЕЌЕ

 

       Битката   кај Пидна 

        Битката кај Пидна се одиграла во 168 п.н.е. помеѓу  Македонците и Римјаните, на и околу полињата на модерниот град Катерини. Тоа била битка со која завршила македонската контрола над Пелопонез којашто дозволила .... ПОВЕЌЕ 

 

 

ЛЕГЕНДАТА за почетокот на Македонија     

ЛЕГЕНДАТА  за почетокот на Македонија          БОГОТ на Сонцето ИЛЕ заљубен во Богињата МA спaѓа на земјата и се соединува со Богињата МA,... ПОВЕЌЕ

 

 

1-ви ДЕЛ      2-pи  ДЕЛ     3-pи  ДЕЛ 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ нa Филип Македонски

 

 

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIJAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

      BACИЛEOH Alexandroy Makedonon МАКЕДОНОН

  АЛЕКСАНДРОЈ   МАКЕДОНОН

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи
.