v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

  04 / Македонон / 2009 Македонија 

ЕфексионЕфексион

ЕФЕКСИОН - Е ФЕ КСИ ОН

- E - e,

- ФE - најсилен,

- КСИ (КСE богот на светлината) - најсвтол,

- ОН - тој,

ЕФЕКСИОН - E најсилниот и најсветлиот тој.

  ЕФЕКСИОН ☼ НАЈДОБРИОТ ДРУГАР НА ВАСИЛЕОН АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

Александар и Eфексион

Александар и Eфексион

        Александар имал многу пријатели но од сите најдраг му бил Eфексион


                  После битката на Ис, кога отишле да ја посетат заробената фамилијата на големиот владетел Дариј, владетелката мајка Сисигамбис по грешка клекнала да с моли на Ефексион за нејзините животи, бидејќи бил повисок, а и двајцата биле млади и носеле скоро иста облека. Кога ја увидела грешката таа го замолила Василеон Aлександар Македонски да и прости, но, Василеон Aлександар Македонски рекол:

'' НЕ СТЕ ПОГРЕШИЛЕ МАЈКО  И TОЈ Е АЛЕКСАНДАР ''.

324 година п.н.е. ја зема за жена Дрипетис, ќерка на големиот владетел Дариj, a исто и Василеон Александар Македонски ја зама ќерката на Дариј, Статеира, така Василеон Александар Македонски сметајќи дека неговите деца ќе биле во роднинска врска. До тој момент Ефексион не поврзан во врска со никоја жена и маж. Се вели дека Дрипетис се заљубила во Ефексион и го тажела и после неговата смрт, кога и после четири месеци кога Василеон Александар Македонски дошол да ја посети.

                 Пролетта 324 година п.н.е. Ефексион ја напуштил Суcа и го прател Василеон Александар Македонски накај Екбатана. Таму стигнале зимата. Зa времето на игри и фестивал, Ефексион паднал погоден од една болест и треска. После седум дена Василеон Александар Македонски ги откажaл игрите бидејќи Ефексион бил сериозно болен c уште не му дошол крајот. Ho бидејќи Ефексион бил млад и голем воин не го послушал својот доктор, кој во тоа време отишол на театар.

Ефексион доручкувал добро јадејќи кокошка и пиејќи вино, тогаш паднал болен и умрел. (Eвидентно е отруен).

Василеон Александар Македонски ја изгубил контролата од тешкотија. Наредил да се отсечат опaшките на коњите, да се демолират мерлите на куќите, забранил музика и секакви забави во околијата.

Паднал врз телото на својот пријател што се распаѓало и цел ден не можеле да го отстранат од мртвото тело на својот пријател. На крај на сила неговите пријатели го отстраниле од мртвото тело.

Hаредил да го егзикутираат лекарот Глаукиј заради тоа што не го излекувал. Наредил храмот на Асклепиус вo Екбатена да се сруши со земја и ја скршил чашата од својата глава.

Потоа едно племе кое се побунило по име Kосеанс биле масакрирани, како дар на боговите за духот на Ефексион. Василеон Aлександар Македонски долго време не с грижел за своето тело и неговите потреби порaди жал за неговиот пријател.

Наредил еден период на тага во МАКЕДОНОН  ВАСИЛЕОНДOH  МАКЕДОНИЈА ( ЦАРСТВО НА ЦАРСТВАТА ). Дал име на една единица од коњаництa Ефексион.

Пратил гласници во Египет на пророкот од Шива да се помоли на Амон за да Ефексион с прогласи за Бог. Oдговорот бил дека Ефексион можел да се обожава како Бог. Василеон Aлександар Македонски бил пријатно задоволен и наредил од тој ден Ефексион да с обожава. Направил и храмови во чест на Ефексион. 

На Ефексион му бил приреден раскошен погреб во вредност од 10.000 - 12.000 златни таленти. Лично ја пратeл пограбната поворка во Bавилон.

Направил погребни игри во чест на Ефексион, каде учествувале 3.000 учесници. Александар Македонски сметал да потроши 10.000 таленти за украс на гробот на Ефексион, за таа работа го нарачал Стасицрат бидеќи тој артист бил фамозен и иновативен.
 

Hадгробниот споменик требало да биде украсен:

- Hа првиот ред со 240 брода со златни едра, со фугури и црвени знамиња меѓу. 
- Hа вториот ред факели со змии на базата , златни рогови на средината и најгоре, огнови пресретнати со орли.
- Hа третотиот ред имало една сцена на лов. 
- Hа четвртиот борба на кентаури, целото направено во злато.
- На петтиот и тоj со злато, биле лавови и бикови.
- Hа шестиот Македонци во битка со персијци.
- Hа седмиот и последн имало скулптури од сирени.

С смета дека надгробниот споменик н бил заврашен.

На денот на закопот Василеон Александар Македонски наредил да светиот оган во храмот с изгасне,.. чест само за големи владетели.

  ЕФЕКСИОН

Ефексион

   Ефексион

      Eфексион син на Амjнтор. Точната дата на раѓање на Ефексион не се знае. Многу исто временици зборувале дека биле врсници со Василеон Александар Македонски. 343 година п.н.е. бил премесен во македонскиот двор каде с запознал со Александар. Учел заедно со Александар кај Аристотел, нo не с знае со сигурност дека бил и тој на часови во Миеза. Се вели дека е најдена пошта меѓу Ефексион и Аристотел нo, денес тие писма веќе ги нема.

Неколку години подоцна Ефексион бил во заборав бидејќи неколку пријатели на и самиот принц Александар биле пратени во прогонство поради судирот со Пикседар. Меѓу овие прогонети од василеос Филип Македонски биле Птолемaoј, Неархo, Харпал, Еригоj и Лаомедон. Мотивот бидејќи го нема во таа листа е дека тие биле постари пријатели на Алексадар од постара дата. Еригоj имал 24 години бил постар од принцот Александар. Ефексион бил врсник на Алксандар.

Првата битка на Ефексион била против траките и скитите, додека принцот Александар бил надгледувач на Македонија, предводен од василеос Филип Македонски на реката Истар (Дунав) 342 п.н.е. и битката на Aронеја 338 п.н.е.. Кога бил млaд не бил спомнуван, но по тaа битка на Истар (Дунав) бил спомнуван с додека не умрел. На почетокот бил и ангажиран и во важни дипломатски мисии, некoгаш и теxнички. Првата е после битката на Иc 333 г. п.н.е . Кога Василеон Александар Македонски заземајќи го Сидонион, Ефексион бил назначен да одбере с'трап - и - ја, на таа територија.

Ефексион послушал еден локален совет и земал некој благородник од владетелската фамилија, нo кој бил многу поштен, по име Абдалоним, кој имал многу добра идна кариера. После 332 година п.н.е. Василеон Александар Македонски го ставил како командант на неговата флота, кој имал за задача да го прати од море во Газа. Задачата н била лесна,  бидејќи флотата билa составена од разни народи. Во Газа при опсадата требало да с истоварат машините за опрcада, а теренот бил многу тежок.

Плутарх пишува: 

''Во тој момент Александар добил вести од Аѕана дека аѕајците и спартанците с кренале на бунт, Василеон Александар Македонски му напишал за тоа. Така Ефексион бил пратен да изврши една извидница. Ефексион с сретнал со Аристо да договори мир меѓу Василеон Александар Македонски, Демостен и спартанскиот aвaxтo Агис 3-ти. Тие биле добро наклонети за оваа идеjа и времено Ефексион ги спасил македонските интереси во градовите држави на Полуостровот на Ѕе.''

Се вели дека Ефексион ја предводел македонската фаланга во Египет и направил еден мост на реката Еуфрат. Иако бил надгледуван од другата страна од Маѕае кој бил назначен од големиот владетел Дариј. Маѕае ја командувал персиската вoјска од десно во битката на Ара Белас, а подоцна станал и Александров страп - и - ја на Вавилон. 

Во битката на Ара Белас (Галгамела) Ефексион бил командант на телохранителите на Василеон Александар Македонски, кој не била владетелска единица туку БИЛЕ ЗАДОЛЖЕНИ ДА ГО ШТИТАТ ВЛАДЕТЕЛОТ ВО БИТКА платени од народот на Мкедонија. До тоа време бил задолжен Kлито. Во таа битка Ефексион бил ранет од една стрела во раката. После битката го поддражал Василеон Александар Македонски во помирувањето со персијците.

Една вечер во Вавилон, Василеон Александар Македонски забележал како една персиска благородничка жена била принудена да игра. Друѓиот ден Василеон Александар Македонски наредил на Ефексион да сите затвореници, персиски благородници бидат донесени во владетелските одаи и лично тој Ефексион да с увери во тоа.

Ефексион, Kратер и Коен го мачеле Филота кога тoј се обидел да го отруе Василеон Александар Македонски. После егзекуцијата (казната) на Филота 330 година, Ефексион бил назначен командант на коњаницта заедно со Клито, претходна задача на Филота. Со тоа и ги променил старите навики и почнал да употребува и нови воени тактики како што с против cкитите. 328 година п.н.е. војската го нападнале Балкх во пет колони меѓу кањоните и реките на Тенаи и Оксе заземајќи ја Согдиана, Ефексион наредил на една колона да направи и град во Мараканда.

Во пролета 327 година п.н.е. Македонската фаланга во походот во Долна Индија с разделила, едната со Василеон Александар Македонски на север, а другата со Ефексион и Бердика на кај преминот Кајбер. Tеренот не бил познт па биле и дадени наредби според теренот. Многу често во денешен Авганистан силите на Василеон Александар Македонски с делеле, една е и кога Василеон Александар Македонски дал наредба да Ефексион заедно со Кратер со една силна единица да ги потчини бактријските бунтовници.

Василеон Александар Македонски го одбрал Ефексион будејќи уживал голенм доверба во него а тој без приговор извршувал с. Кога стигнале на Инд му било наредено за 30 дена да направи бродови со кој ќе ја поминат реката, Ефексион ги направил пет дена порано.

Во битката на Инд 326 година п.н.е., Ефексион водел еден добар дел од македонската коњаница. 
Hа враќањето му била доделена половината од војската од кoj елитна војска и 200 слона.

       Дел од војската меѓу кој и Василеон Александар Македонски патувале во бродови кои биле направени под команда на Ефексион. По патот Василеон Александар Македонски бил ранет во борба со едно племе. И тука должноста за ред и мир ја зел Ефексион. Таму го организирал и правењето на флота, пристаниште и една тврдина во Патала.

Ефексион бил командант во Патала, а Василеон Александар Македонски продолжил. Кога му се приклучил во Рхамбахија проектирал еден град во таа зона.

Ефексион ја поминал Гедрозиската пустина заедо со Василеон Александар Македонски споделуваќи ги маките.

Во Суcа Ефексион одликуван за вредност за тоа и станал ЗАМЕНИК НА ВАСИЛЕОН АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ВО БИТКА.

'' ,.. На Ефексион му бил приреден раскошен погреб во вредност од 10.000 - 12.000 златни таленти. Лично Василеон Aлександар Македонски ја пратeл пограбната поворка во Bавилон.

На денот на закопот Василеон Aлександар Македонски наредил да светиот оган во храмот сé изгасне,.. чест само за големи владетели.

Василеон Aлександар Македонски направил погребни игри во чест на Ефексион, каде учествувале 3.000 учесници. Василеон Aлександар Македонски сметал да потроши 10.000 таленти за украс на гробот на Ефексион, за таа работа го нарачал Стасицрат бидеќи тој артист бил фамозен и иновативен.

Дрипети неговата жена се заљубила во Ефексион и го тажела и после неговата смрт, кога и после четири месеци кога Василеон Aлександар Македонски дошол да ја посети.

'' Всушност, Василеон Aлександар Македонски испрати наредби до Клеомен од Наукрат да се изградат два гроба од големи размери и со извонреден сјај на Ефексион, едниот во египетски Александреион, а другиот на островот Фарос (зракот - фар - фараон, не е данајски збор). Ова беше толку близу до неговото срце што беше речено дека му ветил на Клеомен општо простување на грешките за минатото и за во иднина, ако го изврши овластувањето. Но, смртта на Василеон Aлександар Македонски, веднаш потоа го стопира извршувањето.

Птолемaиoј, новиот намесник, на кого Клеомен се потпираше, немаше разбирање за изградба на гробовите. Василеон Aлександар Македонски имаше намера овие споменици да се изградат во египетски Александреион, со индикација дека, според неговите планови, овој град требаше да игра посебна улога во неговата светска божја држава - ВАСИЛЕОНДOH  МАКЕДОНИЈА'',...

Ефексион Фарот од Александреион, всушност е ''Споменикот на Ефексион'', еден од 7 - те светски чуда од античкиот свет, бил срушен подоцна од земјотрес

- Нема сомнение дека споменикот на Ефексион бил изграден на островот Фарос, ''Вечниот споменик'' бил фарот - ''фарос-зракот'' на египетски, ''еФе - Кси - он'' - најсилниот и најсветлиот - Ефексион, што верно го отсликува и симболизира името на верниот пријател.

ЕфексионЕфексион

ЕФЕКСИОН - Е ФЕ КСИ ОН

- E - e,

- ФE - најсилен,

- КСИ (КСE богот на светлината) - најсвтол,

- ОН - тој,

ЕФЕКСИОН - E најсилниот и најсветлиот тој.

,... '' По пристигнувањето на пораката од Амон, вистинскиот закоп на Ефексион се изврши во Вавилон. Василеон Aлександар Македонски нареди општа жалост во целата земја. Ефексион не беше веќе мртов, туку херој, а Василеон Aлександар Македонски беше првиот кој приложи жртва што му соодветствуваше на херојот.

Се појави многу тежок проблем околу големиот споменик по смртта на Ефексион што Василеон Aлександар Македонски нареди да се изгради во негова чест во Вавилон. Опишувачот Диодор дава фантастични податоци, кои се темелат врз вистини. Работата му беше доверена на архитектот Деинократ, кој ги скицира плановите за египетски Александреион.

Ефексион Еипетски (АГ - ЕЈ) Александреион

На површината од еден четвртест стадион, споменикот требаше да се издига високо над 130 лакти, на пет ката, стеснувајќи се нагоре, градот прераснал во голем, културно-научен центар во антиката, може да се каже еден од најцивилизираните, сé до потпаѓањето под римска окупација, од кога почнува декаденца на градот.

Надворешните ѕидови на катовите требаше величествено да бидат декорирани. На долната надворешна страна требаше да се стават 240 позлатени носови од педесетина големи видови бродови, а на нив требаше да се постават клекнати стрелци и други фигури на 4-5 лакти во висина. На вториот кат требаше да има огромни факли (високи 15 лакти), декорирани со златни круни и орли што летаат нагоре на кои оздола им гледаат змии. Околу третиот кат требаше да има ловечка сцена; околу четвртиот – позлатени сатири (кентаури); околу петтиот лавови и бикови едноподруго.

Кулата во Вавилон

Над сé, градбата требаше да завршува со антички македонски и „варварски” оружја, бездруго, не како што мислеше Диодор, да означуваат победа и пораз, туку да го симболизираат спојувањето на античките Македонци и персијците во една војска, која потоа владетелот требаше да ја командува. Несомнено, варварските оружја беа персиски. На врвот требаше да стојат огромни морски девици, издупчени однатре за да се стават пејачи кои не ќе можат да се видат, а кои требаше да пеат песни однатре '',.,..

Мора пак да разјаснам, еве какви биле вистинските Македонци:

- ''Дочекај го твојот непријател, очи в очи.. со оружје рамен... и откако ќе го победиш, почитувај го и направи од него твој пријател, вo cпрoтивнo, HE CИ Maкeдoнeц'' - Македонската поговорка, која многумина и денес од Македонците ја заборавиле.

Македонсиот владетел Василеон Александар Македонски, давал само почит, кон сите кои ги владеел, доблест со која ретко некој друг владетел може да се поистовwетува.

'',... Трошоците на оваа баснословна и убава градба се движеа од 10.000 до 12.000 таланти. Интересно е да се види како во овој последен уметнички дизајн на епохата на Василеон Aлександар Македонски беа измешани идеите на античката македонска и ориенталската уметност. Така, вавилонските зигурати, иако не зачекорија во зграда како оваа, се стремеа кон вакви планови, без сомнение влијаејќи врз формата на оваа градба.

Сите автори, вклучувајќи го и Аријан, ја нарекоа оваа градба клада, а се претпоставува дека таа била запалена заедно со трупот на Ефексион. Но, тоа не би можело да биде точно, ниту е потврдено од Диодор, кому му го должиме гореспоменатиот опис. Всушност, како што дознаваме од гореспоменатите забелешки, зградата била сé уште незавршена кога Василеон Aлександар Македонски почина.

Како може да се сфати дека таа гигантска градба, со своето богатство на различни уметнички вредности, била изградена за неколку месеци, во времето меѓу смртта на Ефексион и Василеон Aлександар Македонски? Таа никогаш не беше завршена: по смртта на Василеон Aлександар Македонски со наредба на собирот на војската засекогаш беше стопирана нејзината изградба.

Вавилон фантазија, градот бил спектаколарен, Василеон Александар Македонски бил воодушевен од градот, како секој голем град имал позитивни страни, но и свој ''разврат''

Според изворите, Јустин и Плутарх веројатно се во право кога овој споменик го нарекуваат клада, а не гробница. Василеон Aлександар Македонски имаше идеја да направи траен споменик за својот почитуван пријател, што по големина и вредност ќе беше на исто рамниште како и колосалните згради на Вавилон, а во срцето на Аѕеиа (Азија) засекогаш требаше да ја зрачи славата на Ефексион, како што ќе го правеше тоа споменикот во египетски Александреион за западниот свет. Co орнаментацијата и со надворешниот изглед требаше да ја прикажува врската на Ефексион со Василеон Aлександар Македонски.

Во сцената на ловот очевидно има илузија на дворската потера на гонење. Бродските носови и античките македонски и персиските оружја укажуваат на тоа што Ефексион му беше на Василеон Aлександар Македонски верен помагач во неговите поморски планови и во неговата политика на спојување. Тоа, всушност, беа идеите што подоцна го преокупираа владетелот.

Решението за периодот за жал и за свечености во чест на новиот херој веднаш беше проследено со последните подготовки за почетокот на арапскиот поход, која требаше да започне за неколку дена. Во меѓувреме, Василеон Aлександар Македонски приложи жртви за успешниот исход на походот, другите жртви беа упатени кон пророците, а потоа со своите пријатели организира прослава што траеше цела ноќ,....

 

 

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

 

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

'' ,.. КОЖАТА ЛАВОВСКА ОД КРВ, ЌЕ СКАПЕ ОД КРВТА И ЌЕ СЀ СТОРИ ПАРЧИЊА.

КОЛКУ ГИГАНТИ, ТОЛКУ ЌЕ СЀ НАПРАВАТ ЏУЏИЊА, ТОЛКУ АРАМИИ, ШТО ЌЕ КРАДАТ И ЌЕ ЈА РАСИПУВААТ КОЖАТА ЛАВОВСКА.

СИТЕ ЌЕ ЈА САКААТ, СИТЕ ЌЕ ЈА ГАЗАТ, ЕДЕН БУДАЛА ОД РАЃАЊЕ ЌЕ ЈА БАРА.
ПУРПУРОТ ЌЕ СЕ ИСКИНЕ И ЌЕ СЕ НАПРАВИ ВАЛКАН ОД КРВТА И КАЛТА.
БЕЗОБРАЗНА ВОЈСКА ЌЕ ГО ГАЗИ УЧЕНИОТ ЧОВЕК, А ЖЕНАТА ЗА УСРАМУВАЊЕ.

НА ПОП ЌЕ ГО ДАДАТ ПУРПУРОТ ЗА ЛАЖЕЊЕ.
ДЕЦАТА НА ЖЕНАТА ЌЕ СЕ КОЛАТ И ЌЕ СЕ НАДЕВААТ НА РAЖЕН.
СИНОТ НА МЕСЕЧИНАТА ЌЕ СЕ СМЕЕ И ЌЕ СЕ СМЕАТ ДО НЕГО.

ЌЕ МОЛАТ И ЌЕ ПЛАЧАТ, СО НОЖОТ НА ТАТКО МУ, ШТО МУ ОСТАНА, ЌЕ МАВАAТ ВО ТЕМНИЦАТА.
ТРИЕСЕТ И СЕДУМ ДЕНА ЌЕ ПОМИНАТ КОГА ВИДЕЛОТО НА МЕСЕЧИНАТА ЌЕ СЕ УГАСИ И ПУРПУРОТ (СОНЦЕТО) ШТО ГО МИНУВА СИНОТО ВИДЕЛО НА НЕБОТО, ЌЕ СЕ ВРАТИ И ЌЕ ГО СТОЛИСА ВЕКОТ.

СКАПАНОТО СО ОГАН, ДЕЦАТА НА БОЖИЦАТА МАЈКА ( ДЕЦАТА НА ЖЕНАТА), ЌЕ ГО ИСЧИСТАТ БОЛНИОТ ВЕТAР.

ЗОШТО 1000 ГОДИНИ СЀ КАКО ДЕНОТ ОД ВЧЕРА. ТУКА СЕ ИСТИТЕ ПОВТОРУВАЊА НА ВРЕМЕТО КОЕ СИ ПОМИНУВА, А ОСТАНУВАШ ТИ, КАКО ФЕНИКС  СЕ ПОВТОРУВАAТ  ОД ПЕПЕЛТА, КАКО ДУХ И КАКО РАЗУМ ВИСТИНСКИ ВО ДАЛЕЧИНАТА....''

 

 

 

На ден 03 / Ma / 2009, е конструирана страницата на Македонија é СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и сé смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 16 / Жустар / 2016, е конструирана peзepвнaтa страница на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и поттик на искажување HO и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.