VASILEON  MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

v

v

MAKEDONON

               ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

   

Alexandroy Makedononv

BACИЛИЦAC   ОЛИМПИЈА   МАКЕДОНОН

Син ти Алекcандрoj Mакедонон, славeн Bасилeон Mакедон,
по Mилост Божја, до Индија, cите ги згази, вечност ни дари.

 

 

ОЛИМПИЈА - - ВАСИЛИЦАС - ВАСИЛИЦА НА МАКЕДОНИЈА 

Олимпија била принцеза од Молосиа, жена на македонскиот владетел Филип Македонски, ВАСИЛИCИC НА МАКЕДОНИЈА и мајка на Александар Македонски.

          Олимпија е ќерка на Молосиаскиот владетел Неоптолемеј ВТОРИ, кои се сметале за потомци на Ахил. Првичното име и било Поликсена, но во детскиот живот го носела името Миртала, а по свадбата, Филип Македонски и го дал името Олимпија во чест на спортските игри. Сепак на крајот од нејзиниот живот името повторно и е сменето, овојпат во Стратоника.

Олимпија се запознала со Филип Македонски, владетелот на Македонија, во 357 година од старата ера на островот Самотрака, за време на нејзиното учество во свеченостите во чест на некои мистериозни религиски култови посветени на божествата Кабири, Орфеј и Дион.

Била ќерка на поранешниот Молосиаскиот  владетел Неоптоломеј и внука на тогашниот владетел Ариб. Стапиле во брак истата година. Во наредната 356 г. ст.е. е роден Александар, а во 355 г. ст.е. е родена и ќерката Клеопатра.

Олимпија била млада, исклучително убава, самостојна и горда по карактер. Силна личност со комплекс на натчовечко потекло, Олимпија била следбеничка на мистериозен култ. Убедување за божественото потекло успеала да му го всади и на Александар. Заземајќи доминантна позиција на дворот, таа била во постојан конфликт со македонските великодостојници, па дури и со самиот Филип.
 

Имало легенда во која се велело дека таткото на Александар Македонски не бил Филип Македонски, бидејќи тој ја одбил љубовта на Олимпија поради змиите, туку  Ѕе - богот на Cонцето кој спиел со Олимпија за време на невремето. Самиот Александар Македонски ја подржувал легендата поради политички причини, но го сметал за свој татко Филип Македонски.

Непостојанството на Филип Македонски и љубомората на Олимпија довело до смрзнување на нивната врска и развод, најкритичен момент бил кога Филип Македонски се оженил со млада Македонка благородничка по име Клеопатра во 337год. п.н.е. Филип и од порано имал други жени, но тие жени во поглед на социјаниот статус  врз Олимпија не можеле да влијаат. Mеѓувреме Олимпија се вратила во својата родна земја Молосиа. Година дена подоцна Филип Македонски е убиен.

Според Џастин ( 9, 7. 10 ), Олимпија, кога се вратила во Македонија:

'' Tаа стави златна круна на главата на Пајсаниа, подигна гроб, понудила жртви во негова чест и го посвети на Ѕе мечот со кој Филип Македонски бил погоден''.

За време на Македонскиот поход во Аѕеиа, Олимпија упорно му пишувала на својот син Александар, таа претставувала авторитет и големо влијание имала врз Александар, дури и врз македонскиот претставник Антипатер. Меѓутоа, Александар Македонски  не дозволил мајка му да се меша во државни работи.

       По смртта на Александар Македонски во 323 год. п.н.е., Македонија била оставена на Антипатер, а Олимпија владеела со Молосиа, се додека нејзиниот внук Неоптоломеј, син на ќерката на Олимпија не пораснал.

Александар Македонски ја спомнал неговаа мајка во неговиот тестамент:

2.''  На мојата мајка Олимпија и го доделувам правото да живее на Роди, место кое таа го пожелува и ВЛАДЕТЕЛOT  на Македонија треба секоја година да проверува дали и се дава се што и се давало за време на мојот живот.''

Граѓанска војна

Касандар се сојузил со Птоломеј ПРВИ, Антигон ПРВИ Едноокиот и Евридика ТРЕТА, амбициозната жена на Филип Аридеј и прогласил војна против регентството. Полиперхон се сојузил со Еумен и Олимпија.

Иако отпрвин Полиперхон бил успешен во заземање на градовите држави, неговата флота била уништена од Антигон 318 п.н.е. Кога, по битката Касандар зазел полна власт врз Македонија, Полиперхон морал да пребега во Молосија, заедно со Роксана и младиот Александар синот на Александар Македонски.

Неколку месеци потоа, Олимпија успеала да го убеди нејзиниот роднина Еакид да изврши поход на Македонија заедно со Полиперхон. Кога Олимпија отишла на полето, војската на Евридика одбила да се бори против мајката на Александар Македонски и ја напуштиле. Олимпија,  Полиперхон и Еакид повторно ја зазеле Македонија. Филип Аридеј и Евридика неговата жена, биле фатени и погубени во на 25 декември, 317 п.н.е., бил егзикутиран и братот на Касандар, Никанор и околу 100 - тина, поддржувачи на Касандар кои биле обесени на  ѕидините на Белас, под изговор дека:

- ''Tребало да се ''прочисти'' Македонија''

,  така оставајќи ја Mакедонија на Александар ЧЕТВРТИ Македонски, но вистинската власт била во рацете на Олимпија, која била негов надгледувач.

Следната година Касандар cе вратил ( 316 п.н.е. ), повторно освојувајќи ја Македонија. 

Едни извори велат Олимпија, била во Пидна, но други во Амфипол, каде после опсадата на градот, откако останале без храна, Олимпија се предала на Касандар, овој  претходно  и ветил дека, нема да ја погуби, но излагал, бил погубен и војсководецот Аристон, кој претходно ја советувал василевна Олимпија да не се предава, дека,  ''не требало да му се верува  на Касандар'', овој чин на Касандар ги растурил односите и Пеонците се одделиле од Македонија некoлку децении. Олимпија претходно побарала помош од Лисимах,  но тој не дошол на помош.

Олимпија веднаш била погубена, додека ВЛАДЕТЕЛОТ Александар ЧЕТВРТИ и неговата мајка биле ставени во затвор во тврдината Амфипол под надзор на Главкиј.

АМФИПОЛИТОН - македонски град, ( "п'тол", македонски збор, означува, град изграден од камен)

Лавот од Амфипол  

 

            Осквернавија на македонските гробници од страна на грчките археолози продожува.... стасаа и до Амфиполитон (Амфипол), тврдат дека го откриле гробот на слвниот македонски владетел Александар Македонски, нo ќе испадне на неговта мајка.

Трѓично е тоа што сите натписи на македоски јазик што се пронајдени во македонските гробници се уништени од страна на грчките археолози, па со сигурност веќе и тука истата судбина ја имале и овде.

Уште по трагична е и пофалбата за наведоното ''откритие'' од страна на некои македонски археолози.

 

Сите познати антички гробници во денешна Грција се на север од планината Олимп, никако на југ, (гробницата на Агаменон во Микена е фалсификат, тоа ќе го потврди секој сериозен археолог), нo тоа е и лоѓично бидејќи македонците ги закопувале своите починати, додека друѓите народи под преминот Термобили и островите ги гореле и рсфрлале,.. уште еден доказ дека македонците биле различни од народите под преминот Термобили.

Гробницата е најверојатно ограбена и во 1916 (Фотографијата е од Палестина 1917 година)

Kаде ги прoнајдовте овие археолошки дела?

Најверојатно стржата на Олимпија биле Белагонците, сличен ваков шлем е најден во Белагонија (Пелагонија)

Околија с. Дебриште - локалитет Градиште - Прилеп, Република Македонија, шлем од ковано железо

Bо античката гробница се пронајдени човечки коски кoи потекнуваат од најмалку пет лица, вклучувајќи и една постара жена и бебе.

Во ископувањата во Амфиполитон е пронајдена голема, засводена гробница, украсена со мермерни статуи и сфинги и млади жени, како и добро сочуван поден мозаик.

Cе наведува дека коските пронајдени во гробницата и припаѓаат на жена постара од 60 години, новороденче, двајца мажи на возраст од 35 и 45 години и уште една повозрасна личност, но не е позната нејзината возраст.

Гробницата датира од 325 година пред новата ера, две години пред смртта на Александар Македонски нашиот славен василеос Македонски, нo тoa e гrчкa тeopиja.

Има назнаки дека гробницата веројатно била полна со драгоцености, ограбена уште во дамешни времиња, недолго после периодот во кој е изградена и грижливо потрупана за да биде заштитена.

Aнализа на 550 остатоци пронајдени во гробницата, истражувачите од пронашле останки од пет лица и едно животно. Станува збор за скелет на жена, на возраст од 60 години, двајца мажи од 35-40 години, новороденче, лице кое е изгорено како и коњ.

Ова é лажeн медаљон од Островот на Ѕе (Тасо). Грците фатени како фалсификуваат.

 

 

 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

МАКЕДОНOH

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.