v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

  16.10.2021 Македонија 

??????? ???? ?????????

      Македонската православна црква – Епархија за Австралија и Нов Зеланд, на 17 септември, стана одобрен провајдер за православна веронаука во рамките на програмата „Специјално верско образование (СBO)“ на Министерството за образование на Нов Јужен Велс

         

 СBO ВОВЕД


„Специјално верско образование - СBO“ на Министерството за образование на Нов Јужен Велс..

Деталите на оваа страница се дадени на барање на Министерството за образование на Нов Јужен Велс.


??????? ???? ?????????

СBO го надополнува општото образование на македонските православни деца. Лекциите вклучуваат многу повеќе од библиско знаење. Часовите на СРO се фокусираат на православниот начин на живот и идентитет.

Тие помагаат да се развие религиозното чувство на секое дете во согласност со православното христијанство. На пример, им се покажува како да се молат, како да се направи знак на Крстот, како да се разбере Библијата и важноста на таинствата во нашиот живот.

На децата им се предаваат химни на Црквата и тие се запознаваат со Литургијата и празниците на Православната црква во годишниот циклус.

Македонската православна црква - Австралиско-новозеландска епархија (МПЦEАНЗ) ги охрабрува сите свои членови да бидат вклучени во Специјалното верско образование за збогатување на локалните училишни заедници.

Учеството е бесплатно и целосно доброволно и само по избор на родителите или старателите.

Учителите на списите се волонтери кои се одобрени, овластени и обучени од локалната парохија и МПЦЕАНЗ. СBO може да се обезбеди само од религиозна група одобрена од Одделот за образование.

МПЦЕАНЗ е одобрен давател на Министерството за образование Нов Јужен Велс.

Начини на Работа

МПЦЕАНЗ овластува и обучува волонтери да доставуваат одобрена наставна програма.
Наставниците на СРЕ мора да имаат соодветна проверка за работа со деца и доказите за нивното прочистување се водат во епископијата и локалната парохија.

МПЦЕАНЗ има воспоставен систем за да се осигура дека сите наставници по специјално веронаука посетуваат почетна и постојана обука за управување со училница и прашања за заштита на децата.

 

Австралиско-новозеландската епархија стана одобрен провајдер за Специјално верско образование (СBO) на Министерството за образование на Нов Јужен Велс

        Македонската православна црква – Епархија за Австралија и Нов Зеланд, на 17 септември, стана одобрен провајдер за православна веронаука во рамките на програмата „Специјално верско образование (СBO)“ на Министерството за образование на Нов Јужен Велс.

??????? ???? ?????????

Од Православните цркви во Австралија, покрај нашата МПЦЕАНЗ, одобрени провајдери по православна веронаука во Нов Јужен Велс се: Грчката Православна Архиепископија на Австралија и Српската Православна Митрополија за Австралија и Нов Зеланд.

Посетете ја страницата на СBO на МПЦЕАНЗ на следниот линк 

Специјалното верско образование (СBO) може да се обезбедува само од религиозна верска организација одобрена од Министерството за образование.

??????? ???? ?????????

         Нашата МПЦЕАНЗ, се здоби со право да спроведува настава по Православна веронаука за православни ученици – македонци во државните училишта во Нов Јужен Велс, откако со благослов на Надлежниот Митрополит г.Петар успешно ја подготви апликацијата и ги исполни сите потребни критериуми поставени од Министерството за образование на Нов Јужен Велс.

Специјалното верско образование (СBO) е доброволна програма во државните училишта во Нов Јужен Велс. Учеството е бесплатно и целосно доброволно и по избор на родителите или старателите.

Програмата на МПЦЕАНЗ во Државните училишта ќе го надополнува општото образование на македонските православни деца. Лекциите вклучуваат многу повеќе од библиско знаење. Тие ќе помогнат да се развие чувството на верата на секое дете во согласност со православното христијанство. Децата ќе стекнат фундаментално знаење за својата Православна вера, православниот христијански идентитет и начин на живот.

Учителите – предавачи на програмата се волонтери кои се одобрени, овластени и обучени од локалната парохија и Австралиско-новозеландската епархија. Овластените предавачи ќе ја предаваат одобрената Наставна програма (од 1 до 6 одделение) подготвена од Епархискиот просветен совет на МПЦЕАНЗ.

За да побарате дополнителни информации, посетете ја страницата на CBO на МПЦЕАНЗ на следниот линк: https://www.mocdanz.org.au/en_AU/oce/sre/


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 03 - 05 - 2009, е конструирана страницата на Македонија é СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и сé смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 16 - 03 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страница на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

vvVASILEON ALEXANDROY MAKEDONONvv
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedoniaese.com ,  info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.