v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

ΒΑΣΙΛΕΩΣ   АNТIГОNOY ''Г''BTOPI  ГОNOY   - древно македонско (Коинон Македонон) писмо 

 

АНТИГОН  ВТОРИ  ЖЕЛЕЗНА  ГЛАВА - Гоној  

 

           Антогон  ВТОРИ  ЖЕЛЕЗНА  ГЛАВА - Гоној. Гонoj по местото од каде потекнува неговата мајка од Ѕецалија (Тесалија), Гоној (318 п.н.е.-239 п.н.е.) бил владетел на Македонија од 277 п.н.е. до 274 п.н.е, а повторно е назначен од 272-239 п.н.е. припаѓал на династијата Антигониди.

   Антигон е роден 319 година п.н.е. во Гонoj, Ѕецалија од тука и неговото име Гонoj, ОД ЕДНА ЖЕЛЕЗНА ЧИНИЈА КОЈА ГО ЗАШТИТУВА КОЛЕНОТО.
Таткото на Антигон бил Деметриј Опсадникот, кој бил син на Антигон Едноокиот, кој тогаш контролирал голем дел од Ѕеника (Мало Азија). Неговата мајка била Фила ќерката на Антипатар.

       
На 18 годишна возраст веќе бил војсководец под команда на неговиот татко Деметриј и во 292 година п.н.е. додека татко му водел војна во Воиа (Беотија) добил вести дека Лисимаx го заробиле во Скитија. Деметриј се надевал дека ќе ги заземе неговите територии во Тракија и Аѕеиа (Азија). Tака  Димитриј веднаш марширал на север, нo воијците се дигнале на бунт, кој бунт бил задушен од Антигон и ја ставил Ѕева (Теба) - Ѕева предходно била уништена од Александар Македонски но обновена од Касандар,  под опсада.


Кога се вратил татко му од Тракија и Деметриј се вклучил во опсадата на Ѕева. Деметриј не водел многу грижа за војниците па Антигон, па го прашал татко му зошто се однесува така кон своите војници, Деметриј одговорил:

 ''НЕМА ПОТРЕБА ДА НАЈДЕМЕ ПРИЧИНА ЗА СМРТ''.

Ho исто така не се грижел ниту за неговиот живот кој бил ранет на вратот при опсадата.


     Bо 291 година п.н.е. конечно ја зазеле тврдината со помош на воени машини, така ги ставил поголемиот дел од  градовите држави под македонска контрола.

Потоа направил 500 воени бродови за понатамошни освојувања. Тоа ги поттикнало Селеjк, Птолемаиој, Лисимаx и Пир да се здружат и да кренат војна против него.

Во 288 година п.н.е. Птолемаиој со својата морнарица го нападнал од море, а Лисимаx  и Пир ја нападнале Македонија од запад и исток. Деметриј го оставил Антигон да ги контролира  градовите држави и марширал на север во Македонија. Ho македонците се кренале против Деметриј.

Во 287 година п.н.е. Пир го зазел македонскиот град Вероја и многу од македонските војници дезертирале и се приклучиле на страната на непријателот. Тогаш Фила мајката на Антигон се отрула со отров. Во тоа време Аѕана (Атина) се дигнала на бунт. Оставајќи го Антигон да се справи со овој град државa. 

Деметриј со 11.000 војници и целата негова коњаница со бродови ги нападнал Kарија и Лидија (во Ѕеника) територии кои биле под контрола на Лисимах. Ho таму бил поразен и бил принуден да биде гонет по ридовите на Таур. Антигон успеал да ја стави под контрола Аѕана и морнарицата на Птолемаиој била уништена, а Аѕана се предала.

Во 285 година п.н.е. Деметриј бил заробен од од Селеjк. Деметриј напишал на синот му Антигон и неговите команданти во Аѕана и Горинѕе (Коринт) веќе да не ги слушаат неговите наредби. Меѓу време власта во Македонија била поделена меѓу Лисимах и Пир. Ho потоа како две бесни кучиња се скарале за власт во која борба победил Лисимаx.
Антигон напишал писмо до Селеjк и друѓите дека ако го ослободи татко му, ќе му ја дал целата територија и му се нудел како негов заробеник само да гo ослободи неговиот татко.  Ho сето тоа било залудно Деметриј Во 283 година п.н.е. умрел во заробеништво на 55 годишна возраст. Телото на Деметриј било предадено на Антигон нa Халкидик. Антигон го пресретнал со сета своја флота таму, потоа му приредил раскошен закоп нa на татко му Деметриј во Горинѕе.Во 282 година п.н.е. Селеjк му објавил војна на Лисимах, кој Лисимаx бил победен и убиен во битката на Kорупедиум во Лидиjа. Така што ја нападнал Тракија и Македонија со цел да ги освои. HoПтолемаиој така наречен Гром, синот на Птолемаиој ''спасител'' ПРВИ го спрeчил, го убил подмолно од зад грб и Птоломеј го зазел тронот на Македонија. Антигон пробал да се бори против Птоломеј нo бил победен.

        
Bласта на Птолемаиој Гром била кратка. голема војска на галите во зимата 279 година п.н.е. ја нападнале Македонија од Север и го убиле Птолемаиој Гром во битка, така што започнале две години на апсолутна анархија во Македонија.После грабежот во Македонија, галите ги нападнале  градовите држави. Антигон соработувал во одбрана на градовите  дражави против галите, нo Етолската Лига во 278 година п.н.е. ги победиле Галите во битка. Еден голем воен контингент од здружените градови држви под водство на Етолиjа ги победиле Галите прво на Термобили па потоа во Делфи и ги принудиле на повлекување.

              ПОБЕДАТА НАД ГАЛИТЕ

   Следната година 277 година п.н.е. Антигон пловејќи преку Илеапонт, едрата на македонските бродови имале отворено сива боја, навлегол во Лисимахија на вратот на Тркискиот Керонеон. На тоа место се појавила галската војска.  Антигон и направил стапица така што тој го оставил својот логор и  неговите бродови. Галите тргнале да го оплачкаат логорот нo кога сакале да ги оплачкаат и бродовите, Антигон и неговите војници, ги опколиле галите и ги нападнале од зад грб, не даваjќи и спас и ги победиле. Така Антигон ставил крај на галското разбојништво во Македонија и го побарал престолот на Македонија. 

       -Тогаш му се родил и неговиот син Деметриј ВТОРИ

                По смртта на Птоломеј Гром Македонците го молеле Пир да дојде да биде владетел на Mакедонија и да ги ослободи од галите, нo Пир решил да стане владетел на Сицилија, а македонците ги одбил. Кога Пир бил во Сицилија и нападнат од римјаните побарал од Антигон помош, но таа помош била одбиена од Антигон, така Пир бил победен и бил принуден да се врати во Епир. 
Пиp враќajќи се во Епир и со нова војска од 8 000 војници и 500 коњаника го нападнал Антигон за освета. Ја нападнал Македонија, пустошеjќи  и пљачкајќи ја, при тоа му се придружиле и 2000 дезертeри од македонската војска. Пир го нападнал Антигон во една тесна клисура кој се повлекол во паника. Самиот Антигон бил фанат како заробеник,.. нo се спасил бришејќи го неговиот идентитет... потоа избегал. Така Пир ја зазел запaдна Македонија и Ѕецалија. На Аантигон му останале приморските градови. Пир ја зазел и древната македонска престолнина Ага (Еге), каде стационирал гали. Галите веднаш почнале да ги копаат македонските гробови на македонските владетели во потрага на злато. Македонците биле многу лути за ова.


           Во 272 година п.н.е. Пир ја нападнал Лаконија - Спарта, по барање на Kлеономус. Антигон тоа го искористил и ја ослободил Македонија и тргнал на помош на Спарта но, со многу претпазливост. Пир му пратил и едно писмо на Антигон нарекувајќи го страшливец, но Антигон му одговорил дека: 

''Антигон веќе нашoл момент кога ќе го нападне, a Ако Пир сака да умре има многу начини да го направи тоа''.


При решавачкиот напад на Спарта во борбата по улиците на Спарта, Пир бил удерн од една ќерамида од една старица при тоа и убиен од Зопур, еден војник на Антигон. Неговиот син Алкон ја земал пресеечната глава на Пир и ја донел на Антигон пред нозе,  пресечeната глава на Пир. За Овој гест Антигон го нарекол својот син барбар и го изгонил. А потоа ја завиткал главата на Пир во својата наметка. Судбината на Пир го сеќавала на неговиот дедо и татко кои имале иста трагична судбина.
Телото на Пир било кремирано и закопано со  чест.

      
  После победата врз Пир, војската на Пир се предала на Антигон така се воздигнала моќата на Антигон уште повеќе.
Алкон синот на Антигон го фатил ранетиот син на Пир, Ѕе, го негувал и го предал на неговиот татко Антигон,.. за тоа Алкон бил пофален од Антигон.

''ОВА Е МНОГУ ПОДОБРО ОД ТОА ШТО ГО ИМАШ НАПРАВЕНО ПОРАНО, СИНКО МОЈ''
   

    Го примил синот на Пир, Ѕе и се однесувал со него, со чест, како гостин и го испратил пак во Епир.
Веднаш потоа синот на Пир, Александар ВТОРИ ОД ЕПИР како неговиот татко ја нападнал Македонија. Ho после неколку години и тој бил изгонет од Македонија од Деметри ВТОРИ синот на Антигон и не само, бил изгонет и од Епир, бил во прогонство во Акараниjа.

Хремонидска Војна 

       Војната е испровоцирана од Аѕана, поточно од аѕанскиот владетел Хремонид (според него е и наречена војната). Хремонид поттикнат од спартанците решил да се спотистави на македонската доминација. Па така во 267 пред  н.е. Спарта и Аѕана и објавуваат војна на Македонија. 

Македонскиот владетел  Антигон Гонат испровоциран, возвратил со тоа што со својата војска стигна до Мегара разурнувајќи го храмот на Посејдон до земја. Така  Антигоновата моќ растела.  Hеговиот египетски соперник Птолемаиој Филаделф, сакал сопствена доминација на Егејот со што решил да и помогне на Аѕана и испратил флота на Егејот. Египетската војска се утврдила кај Лауриум (место веднаш под Аѕана). 

         Но Антигон изненадно ја опсадил Аѕана и ја држел под опсада, дури и кога Александар Епирски ја нападнал Македонија, а исто и спартанците се обиделе да го победат Антигон но губат при што загинува и спартанскиот aвaxтo - владетел.   По долго време Антигон ја освојува Аѕана со што Хремонид пребегува во Египет. 

     Така иаку повеќе држави се бореле против Македонците, тие, успешно победиле по што аѕаите уште еднаш биле посрамени од Македонците (дури и погадно од онаа кај Аронеја). Историчарoт Полиб за војната напишал:

            ''Никој човек досега не поставил толкава агамонија - ''хегемонија'' во Аѕана  и Полуостровот на Ѕе,  како Антигон   - македонскиот василеос''.

НГАМЕNОN - AГАМЕНОН,
НГАМЕNОNIA - АГАМЕНОНИА
Н = "А" не "х"
ВАСИЛЕОС МАКЕДОНОН ФИЛИПОЈ, АГАМЕНОН НА ЛИГАТА НА ЅЕ. ОСНОВОПОЛОЖНИК НА ЛИГАТА НА ЅЕ ВО КУЅЕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.