VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

v

v

MAKEDONON

Vasileon Makedonon Aexandroy               ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

   

Alexandroy Makedononv

ВАСИЛЕОС НА МАКЕДОНИЈА,
АГАМЕНОН НА ЛИГАТА НА ЅЕ,
НАШЕ НАЈЅЕИТО НА ЕГИПЕТ,
ГСПОДАР НА ГОСПОДАРИТЕ НА ПЕРСИЈА,
ВАСИЛЕОН НА ВАСИЛЕОНДОН МАКЕДОНИЈА, ПО МИЛОСТ БОЖЈА,
ГОСПОДАР НА АНТИЧКИОТ СВЕТ, НАЈБОЖЕН
,

BACИЛEOH  МАКЕДОНОН  АЛEKCAHДРОЈ 

''СЕКOГАШ ДА БИДЕШ НАЈДОБАР И ДА СТОИШ НАЈВИСОКО НАД СИТЕ'' 
Гордеј се Филипе, славен Василeoн наш Македонон,
Pадувај се Македонијa, земјo нашa најмила,
зoшто ти си татко на Александар,
а ти се викаш негова татковинa.

Alexandroy Makedonon

 

ΒΑΣΙΛΕΩΣ     ΑΛΕΑΝΔΡY  - Г -  TPETI   MAKEΔNΩN  - древно македонско (Коинон Македонон) писмо - буквата ''Г'' била број 3, број ''3'' е арапско, значи подоцнежно

ΒΑΣΙΛΕΩΣ   MAKEΔNΩN   ΑΛΕΑΝΔΡY   - тоа e официјалното име и е уникат, нема потреба од ''бројки''

Alexandroy Makedonon

Василeoc Алекcандрoj Македонон

Филип и Александар Македонски

 

Tатко и Cин

Alexandroy Makedonon

Гордеј се Филипе, славен Василeoн наш Македонон,
Pадувај се Македонијa, земјo нашa најмила,
зoшто ти си татко на Александар,
а ти се викаш негова татковинa.

Ој, ој, ој, малку сме на број,
o ј, ој, ој, силни сме во бој.
Александар Македонски, нас не предводи,
o ј, ој, ој, Василeoн Македон, OH, OH.

По Милост Божја,
до Индија, сите ги згази вечност ни дари.
Александар, Александар Македонски, од Бога за нас светиот дар,
Александар, Александар Македонски, нашиот славен Василeoн Македон
.

Проклет да е,..
проклет да е,..
проклет да е!
Кој го отрови Алекcандрoj Македонон нашиот славен Василeoн Македон.
Еј, Македонци,.. еј, Македонци,
бедни сте,... бедни сте,... никои сте,
никои сме и ништо сме без Алекcандрoj Македонон, нашиот славeн Bасилeoн Македон.

Крвта ја храни земјата,
во крв сите луѓе умираат и се раѓаат.
Крвта е храна на боговите.
Таму долу со векови ние навредените,...
Еј, ние Македонците, светото слово даваме:
Од Македонија и Алекcандрoj Македонон славeн Василeoн Македон, нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја најмила уважуваме.

Каде е вода текла,... пак ќе тече,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, така рече.
Алекcандрoj Македонон е Македон,
Македон е Алекcандрoj Македонон, OH, OH.
Еј, да знаете, Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, ние Македонците не даваме.
Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,

силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.

АЛЕКСАНДРОЈ - А ЛЕ КСАН ДР ОЈ - А ЛЕ КСа/еН Д'Р ОЈ, овде "КСАН", с интерпретира како "светиот".

А - за
ЛЕ - лек
КСАН - светиот
ДР - дар 
ОЈ - ој

За лек светиот дар ој - Александар.

 

Василeoc АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

КАКО НА НЕБОТО ИМА ЕДНО СОНЦЕ, ТАКА И НА ЗЕМЈАТА ЌЕ ИМА ЕДЕН ГОСПОДАР, КАКО НА НЕБОТО, ТАКА И НА ЗЕМЈАТА

Александар Македонски -  ја копира Медузата и Никеја - археолошки музеј од Скопје, Република Македонија

Александар Македонски - ја копира Медузата и Никеја - археолошки музеј од Скопје, Република Македонијa

ВАСИЛЕОС АЛЕКСАНДАР   МАКЕДОНСКИ

Cветот припаѓа на храбрите

 Alexandroy Makedonon

Славата не се постигнува со туѓи раце

Alexandroy Makedonon

'' НА ИЛИРИТЕ, ТРАКИТЕ  И  ДРУГИТЕ  ВОЈНИЦИ  ДАВАМ  ЗЛАТО  КАКО  ШТО  НЕМАЛЕ  НИКОГАШ,... НА МАКЕДОНЦИТЕ  ДАВАМ  ВЕЧНОСТ ''

Alexandroy Makedonon

НЕМА НИШТО НЕВОЗМОЖНО ЗА ТОЈ ШТО ЌЕ СЕ ОБИДЕ

Alexandroy Makedonon

'' ЈАС СВЕТОТ ГО ОСВОЈУВАМ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ''

Alexandroy Makedonon

Василeoн Македонон Алекcандрoj, oj, oj

Василeoн Македонон Алекcандрoj, oj, oj

Alexandroy Makedonon

Василeoc Македонон Алекcандрoj

   

 

Alexandroy Makedonon Alexandroy Makedonon

Alexandroy Makedonon  Alexandroy Makedonon  

Александар Македонски

?????????? ?????????? Александар Македонски ?????????? ??????????

Александар Македонски

Александар Македонски

Александар Македонски

JAC  НЕМА  ДА  ЈА  КРАДАМ  ПОБЕДАТА

 

Александар Македонски во битка - националниот археолошки музеј од Таранто, Италиjа - 3 век пред нашата ера

Василeoн Македонон Алекcандрoj, oj, oj

Василeoн Македонон Алекcандрoj, oj, oj

 

Ова é лажeн медалјон од Островот на Ѕе (Тасо). Грците фатени како фалсификуваат.

     

 

 

           Александар Македонски e роден во Белас - светол ( illuminated ),  Беласти - светли (the illuminated), Македонија на 20 јули 356 п.н.е., a умрел во  Вавилон на 10 јуни 323 п.н.е. бил владетел на Македонија од династијата Аргеади и владеел од 336 п.н.е. до 323 п.н.е.. Тој бил еден од најуспешните војсководци во историјата на човештвото.

Името на Василеон Македонон Александрој - Александар Македонси е уникат и нема потреба од имиња како ''Александар ТРЕТИ Македонски'' или негаторски политички имиња: ''велики'', ''the great'', ''magno'', ''magnus'' и итн.

            Александар се родил од  бракт на Филип  Македонски со  македонската василица Олимпија инаку по потекло принцеза од Молосиа,  во триста педесет и шеста година пред нашата ера во почетокот на месецот Лоj  и тоа во шестиот ден. Ha тој ден е запален и храмот на Артемида во Ефес. Од тоа Хегест од Магнезија ја изрекол изреката која со својот студ би можела да го изгаси огнот во храмот:

“ Се разбира, тој храм морал да изгори кога Артемида бабувала при раѓањето на Александар ”.

Неговото доаѓање на свет било цело во знакот на победата. 

           Плутарх наведува дека неговото раѓање им било претскажано на Филип и Олимпија. 

 

            Имено, Олимпија сонувала дека еден гром удрил во нејзиното тело и целата ја запалил.

Василца Олимпија. Ова é лажeн медалјон од Островот на Ѕе (Тасо). Грците фатени како фалсификуваат.

Разбирливо, нејзиниот мистичен ум веднаш го поврзал громот со Ѕе - богот на светлината, богот на Cонцето и истиот го сметала како израз на личниот интерес на овој бог - заштитник за нејзиното семејство и нејзината идна плодност. 

           Филип Македонски пак, сонувал сон во кој ја запечатил утробата на Олимпија со еден печат на кој имало отпечаток со лав. 

           Кога му ги раскажале соништата на дворскиот пророк Аристандар од Телмес, тој веднаш заклучил дека Олимпија е бремена и носи дете кое ќе има лавовски карактер. 

           Истиот ден кога се му се родил синот Александар, кај Филип Македонски стигнале гласници кои го известиле за победата над илирите и победата на неговиот коњ на Олимписките трки. Посебните особини кои Александар ги поседувал и покажувал од мал ја оправдале надежта на Филип Македонски дека во неговиот син се наоѓа посакуваниот наследник. 

         Александар во него ги споил многуте карактерни црти од двајцата свои родители. 

        Од неговата мајка, темпераментна жена подложна на верата во магија ја наследил страсната и помалку тврдоглава личност, ирационален копнеж за запознавање на непознатото и верба во посебна херојска слава, која му ја досудила судбината. 

         Од татко си ја презел нескротливата волја и енергија, нескротилив карактер, храброст, слава, војнички дар и инзвонредно практичен дух. 

        Неговата мајка му била поблиска по душа и влијанието на оваа темпераментна жена му оставила неизбришлива трага врз него.

         Татковиот пак, дипломатски, војнички и политички успех го поттикнало неговото честољубие и ги разгорил неговите соништа за водство и слава.

Кај Плутарх се спомнува дека:

 

 “Александар не сакал да го добие од својот татко златото, раскошот и уживањето, туку сакал држава  коja ќе му пружи можност за борби, војни и дела полни со чест и слава”. 

 

          Меѓутоа  Александар на Филип Македонски му должел многу повеќе од еднa држава. Никој не можел да го упати подобро во воената вештина од човекот чија власт непрекинато извојувала победи, а војската која ја создал татко му била најсовршеното оружје кое човек можел само да го посака за остварување на неговите желби. Иако зафатен со себеси и со своите работи, рамнодушен и груб спрема својот најближен, Филип Македонски очигледно имал слабости спрема својот наследник и со гордост и уживање го следел развојот на неговата силна индивидуалност. 

        Александар бил раснат од Ленка сестра на Клито Црниот, неговиот иден војсководец  и телохранител во битка. Подоцна од Леонид кој бил многу строг. Eден роднина на мајка му Олимпија кој бил чичко на Лисимах. 

Еден од првите учители на Александар бил Леонид, роднина на Олимпија, кој се борел да го контролира пркосното момче.
Филип Македонски го ангажирал Леонид да ги обучува младите во математика, стрелаштво и јавањето (обука и грижа за коњите).
Омилен учител на Александар бил Лисиимах.
Овој учител смислил игра во која Александар го имитирал херојот Ахил, АХ - ИЛ - богот на сонцето.
Ахил бил херој-воин од позната античка поема наречена Илијада, Или - јада - Или - војна.
Ахил станал моделот на благородниот воин за Александар и тој си го направил примерот по овој херој.
Оваа игра ја воодушеви Олимпија бидејќи нејзиното семејство го тврди херојот како предок.

       Kога Aлександар имал 10 години еден трговец на коњи од Ѕецалија донел еден коњ на Филип Македонски. Коњот одбивал да биде јавнат од никого, па Филип Македонски наредил да се отстрани. Александар сeпак побарал да проба да го јавне коњот и да го припитоми. Филип Македонски на почетокот одбил нo потоа се согласил. Александар видел дека коњот се плаши од својата сенка па го позиционирал коњот спроти cонцетo, потоа го смирил и го јавнал. Kоњот го нарекол Букефил - Букова глава, тврдо глав - тврдо верен.

 

Александар и Букефил - букова главa - тврдоглав - тврдо верен

                         Филип  Македонски после овој настан рекол на Александар: 

 

            '' Cине мој, најди си друга земја да владееш, зошто Македонија е премногу мала за тебе ''

Камена античка статуа на коњ c. Бигла

Букефил - букова главa - тврдоглав - тврдо верен

На 13 годишна возраст Филип  Македонски сметал дека неговиот син има потреба да биде учен на повисоко ниво.
Многу учители биле одбиени од Филип Македонски како што се: Исократ, Спеусипус. Tаа работа ја деоверил на Аристотел од Стагира. Филип Македонски се обврзал да го обнови овој град претходно од него разрушен. Така Аристотел коj предходно од Ѕеника, претстојувал па островот Лезбос, дошол во Македонија во Миеза каде Александар бил образобван со друѓи благородници. 

     Роден од таква мајка и таков татко, Александар ја имал и среќата да стане ученик на најголемиот филозоф и научник во антиката. Кога Александар имал четиринаесет години, Филип  Македонски го довел Аристотел во Македонија и му го доверил воспитувањето на својот син. Аристотел роден во Стагира, Халкидеон - Македонија. 

 

     МНОГУ ВАЖНО: ТРЕБА ДА НАПОМЕНЕМЕ ДЕКА АРИСТОТЕЛ ИАКО СЕ ШКОЛУВАЛ ВО АЅАНА ТОЈ Е МАКЕДОНЕЦ, А ТОА ГО ДОКАЖУВА  И АЅАНАСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ КОЈ НЕ ГО ПРИМИЛ АРИСТОТЕЛ КАКО ЕДНАКОВ, БИДЕЈЌИ АРИСТОТЕЛ БИЛ МАКЕДОНЕЦ.

АЅАНАСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО КОЈ БИЛЕ ОТВОРЕНИ ВРАТИТЕ САМО ЗА АЅАНО - ДАНАЕЦ.  ОД ТУКА СЕ  ДОКАЖУВА  ДЕКА АРИСТОТЕЛ  БИЛ МАКЕДОНЕЦ .

(Аѕаните, опиени од радост поради смртта на Александар Македонски... Свештеникот аѕано-данајски Евримедон поднесува тужба против Аристотел, Аристотел, осуден на смрт, сé враќа во Македонија, попрецизно, на островот Ејвоиа, каде умира... еве какви биле аѕано-данаитe.)

      Аристотел тогаш имал околу четириесет години и уште бил еден од најистакнатите ученици на Платон,  далеку од неговата понатамошна слава. Тој бил зет и пријател на Хермиј владетел од Ѕеника, кој пак со Филип Македонски одржувал добри пријателски односи. После умирањето на Платон, Аристотел се повлекол на дворот на Хермиј, каде се и наоѓал  кога Филип Македонски го повикал во Македонија.

            Средбата на Аристотел со младиот Александар се прикажува како “еден од најголемите моменти во историјата на човештвото.” Иако Александар тогаш уште бил дете и потенцијален престолонаследник, а Аристотел уште не ја започнал неговата плодна научна дејност која ќе го прослави низ вековите, не можеме, а да не го видиме во нив она што подоцна ќе станат: генијален, херојски настроен војсководец , обединител на Аѕеиа и Ѕеиа и  еден генијален филозоф, во кој се слеала, созреала и кулминирала долговековната филозофска и научна мисла.

Аристотел  Македонски

        Во малото место Миези, во внатрешноста на Македонија, во градот Нимфеон, идниот владетел и неговите другари врсници биле воспитувани. Аристотел не сметал дека на идниот владетел му е потребна посебна настава која практично би го подготвувала за должноста која го чекала. Часовите по гимнастички вежби, јавање, лов и игри се замениле со читање песни и разговори за поезијата, со учење геометрија, астрономија, реторика и еристика. Аристотел на својот млад воспитаник му влел огромна љубов кон песната. Тој за него ги рецитирал песните на Хомер, a Александар никогаш не се одделувал од овие дела. Негови омилени јунаци биле A ракле ( Македон ) и Ахил, кои ги сметал за свои предци.

Bлијанието на Аристотел врз учењето на Александар, исто така може да се препише и неговото големо интересирање кое го покажува кон природните науки, по што и неговите освојувачки војни често добивале карактер на истражувачки експедиции кои ги збогатиле географијата, етнологијата, биологијата, ботаниката, метеорологијата и многу други науки.
   

Меѓутоа, во она што ни изгледа најважно кога станува збор за идниот владетел и војсководец, во политички поглед, вистинско разбирање меѓу Александар и неговиот учител, немало никогаш.

Во својот став спрема македонците, Александар бил пред ce следбеник на Антистеновата школа која била долга традиција на Македонскиот двор, а не на Аристотеловата. Меѓутоа, задачата на учителот и не е само да ги пренесе своите сфаќања на ученикот, туку да му ги прошири хоризонтите и да го подготви за самостојно размислување. Аристотел останал на Македонскиот двор до стапувањето на Александар на престолот на Македонија, но неговата наставничка мисија траела најмногу уште три години.

Младиот владетел и покрај подучувањата од Аристотел останал македонец,  нo се научил да ги  почитува  сите култури и ја гледал позитивната страна од сите нив. 

    Кога Александар имал 16 години лекциите со Аристотел биле прекинати. Kога Филип Македонски отишол да го напаѓа Виѕеон, шеснаесет годишниот Александар бил оставен како регент во Македонија. Додека бил регент, а татко му Филип Македонски бил отсутен, тракиското племе Маедеи се побунило. Александар одговорил брзо, го задушил бунтот на тоа племе и на нивната територија населил македонци и го оcновал градот Александрија. Kога Филип Македонски се вратил од Виѕеон, Александар со мал број на војска, бил пратен да смири уште неколку бунтови во Тракија. Потоа бил пратен да го обезбедува татковиот живот во опсадата на  градот Беринтион. Меѓу време градот Амфиса почнал да ги ограбува светите земји на богот Ѕе  близу Делфи. Се уште окупиран во Тракија, Филип Македонски наредил на Aлександар да собира војска за да ги спречи нападите од страна на овој  град држава, нo Македонија била нападната од илирите. Oвој илирски напад бил одбиен од Александаp.

  Александар бил храбар секугaш сакал да биде прв, HO ПО ЗАСЛУГА и многу  љубоморен и на татко му,.. велејќи:

 

                   ''Ако татко ми продолжи така да освојува за мене нема да остане ништо да освојувм''


 

НОВАТА воена техника на Александар

               338 година п.н.е. Филип Македонски со својата војска и Aлексндар марширал накај Термобили, каде се судриле со еден гарнизон на Ѕева и тргнале да ја окупираат Елатиа. Меѓувремено, Аѕана под водство на Демостен исгласале да се сојузат против Филип Македонски. Аѕана испратиле емисари и побарале од Ѕева да се здружат и да станат сојузници.
             Филип Македонски поддржан од ''Светата лига'' марширал на Амфиса, ги блокирал платениците пратени од Демостен и го прифатил предавањето на градот. Филип Македонски потоа се повлекол од Елатеа и понудил мир со Ѕева и Аѕана која понуда била одбиена, од страна на Ѕева и Аѕана.
Филип Македонски со 30.000 пешадијци и 3.000 коњаници ги пречекал на Аронеја - Воиа. 3дружените ѕевано-аѕаиски сили кои броеле околу 30.000 војници. После долг судир со нив, Филип Македонски наредил десната страна од кај Филип Македонски да се повлече, каде биле аѕаите така се отворила празнина во средината од каде коњаницата под вотство на Александар ги нападнал ѕеваците - Света Чета на Ѕева, нивната најелитна војска, нo ги нападнал и аѕаиите од зад грб, додека Филип Македонски ги нападнал сега уште посилно, аѕаите почнале да бегаат. Аѕаиите под водство на Демостен кој бил дилетант и не се разбирал во воена тактика, нo во провокации, навреди и оговарања, да. 

       После една силна борба Александар успеал да ја уништи ТОТАЛНО Света Чета на Ѕева,. 254 ѕеваски воjници биле убиени. Другите заробени ѕеваски војници биле продадени како робови, со тие пари Филип Македонски инсталирал воена база во Ѕева. Од Теба Филип Македонски отишол во Аѕана и им ги предал заробените аѕаиски воjници. За овој гест аѕаите на Филип Македонски му направиле статуа во природна големина. Потоа марширал во Горинѕе каде ја формирал Лигата на Ѕе, КОЈА ЛИГА ТРЕБАЛО ДА ГИ СЛУЖИ МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ. Филип Македонски бил избран ЗА доживотен водач - Агаменон, како и идните македонски владетели. Сe догoвориле дека ќе ја поддржат Македонија ПРОТИВ ВОЈНАТА ПРОТИВ ПЕРСЈА, a само Спарта била против.

           После враќањето во Бeлac, Македонија, Филип Македонски се заљбил во една млада благородничка по име Клeопатра Евридика, која билавнука на еден од неговите војсководци Атал. Тогаш позицијата на Александар се сменила, како наследник на Филип Македонски. Mожел да ја изгуби таа позиција. 

         За време на веселбата на Филип Македонски и Евридика, Атал пијан ги замолил боговите да и се роди син, кој ќе биде владетел на Македонија. Тогаш Александар извикал налутено:

 

           '' ШТО СУМ ТОГАШ JAC, ЕДНО КОПИЛЕ ''

... и го фрлил пехарот од што пиел накај Атал.

    Филип Македонски пијан го извадил својот меч и пришол накај Александар, нo се сопнал и паднал. Тогаш Александар од лутина избразано рекол:

 

       '' ГЛЕДАТЕ,.... ДАЛИ ЕДЕН КРИВ ШТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДРЖИ НА НОЗИ  ЌЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВЕ ВОДИ ПРОТИВ ПЕРСИЈА ''.

 Потоа Александар избегал од Македонија.
        Отишол во Додона во Молосиа кај братот на неговата мајка Олимпија, потоа отишол во Илирија каде бил примен  како гост, иако тие изгубиле пред неколку години. 

        Александар после шест месеци БЛАГОДАРЕЈЌИ НА ДИПЛОМАТИЈАТА НА НЕГОВИОТ ПРИЈАТЕЛ ДИМИТРИ ОД ГОРИНЅЕ, се вратил во Македонија.
       Следната година страпот од Ѕеника (Мало Азија), Пиксаодарој - Пиходар ја понудил неговата постара ќерка за жена на eпилeтички болниот Аридеј идниот Филип ТРЕТИ. Алексадар со тоа не се согласил и го пратил Ѕецалиј од Горинѕе кај Пиходар со порака дека:

 

        ''НЕ ТРЕБА ДА МУ ЈА НУДИ ЌЕРКАТА НА АРИДЕЈ, ТУКУ ТРЕБА ДА МУ ЈА ДАДЕ НА АЛЕКСАНДР, БИДЕЈЌИ ТОЈ БИЛ ЕДИНСТВЕНИОТ ЛЕГИТИМЕН HACЛEДHИK.''

       Кога Аридеј го чул тоа, го карал Александар бидејќи тој сакал да ја земе за жена ќерката на Пиходар. Заради тоа Аридеј ги пратил во прогонство aлександровите четири најдобри пријатели: Харпал, Неарко, Птолемј и Еригој, а Ѕецалиј од Горинѕе го пратил во затвор.

       336 година п.н.е. На свадбата на ќерката на Филип Македонски, Клепатра со братот на Олимпија, Александар ПРВИ од Молосиа во градот Ага, Филип Македонски бил убиен од Пајсаниа во театрот. Се вели дека тие двајцата имале некој неразрешен проблем. Пајсаниа пробал да избега нo бил убиен од тие што го гонеле, меѓу тие што го гонеле Пајсаниа билe и двaјца пријатели нa Александар,  Пердика и Леонат.

       Tогаш Александар БИЛ ПРОГЛАСЕН ЗА ВЛАДЕТЕЛ  на Македонија, ВАСИЛЕОС - ВАШАТА СВЕТЛИНА на Македонија, ОД СТРАНА НА ВОЈСКАТА И македонските благородници. 

Василeoc АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

Kрунисување

Василeoc АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

    Како неговиот татко допринесува да ја усоврши македонската фаланга, особено македонската коњаница - ''ЧETA ИPOИ'' И ФОРМИРА СВОИ ТЕЛОХРАНИТЕЛИ ПОД ИМЕТО '' КУМИТИ '' исто како неговиот татко со '' Сребрените копја ''. 

Bасилeoc - ВАШАТА СВЕТЛИНА - Алекcандрoj Македонон владетел на Македонија

    

 Василeoc АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

Во 336.г.п.н.е. на дваесетгодишна возраст Александар станува василeoc Алекcандрoj Македонон владетел на Македонија.

Лорандит


Според научниците токму со талиумот може да се дојде до неисцрпен извор на енергија.

Постојат 32 познати минерали на талиумот од кои 17 можат да се најдат во рудникот Алшар во Република Македонија. Најпознат минерал на талиумот секако е лорандитот.

Како што велат преданијата, моќта на лорандитот прв ја открил Александар Македонски, при што се смета дека фалангата на Александар ги премачкувала своите штитови со лорандит.

ВО БИТКИТЕ КОИ ТОЈ ГИ ВОДЕЛ СЕКОГАШ ТОЧНО НАПЛАДНЕ И СО ДВИЖЕЊЕ НА ВОЈСКАТА ОД ЗАПАД КОН ИСТОК, СЕ ЈАВУВАЛ СИЛЕН ОДБЛЕСОК ОД ШТИТОВИТЕ КОЈ ЈА ЗАСЛЕПУВАЛ ПРОТИВНИЧКАТА ВОЈСКА. НА ШТИТОВИТЕ НА ФАЛАНГАТА СЕ НАОЃАЛО ИЗГРАВИРАНО ПОЗНАТОТО СОНЦЕ ОД AГA - СОНЦЕТО НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ.

    Bacилeoc Александар Македонски го започнал своето владеење со атентат на својт роднина Аминта ЧЕТВРТИ, потоа убил и двајца принцови од Араклеон Линкестис, додека третиот бил поштеден. Олимпија ја убила Клеопатра Евридика со нејзининото новороденче од Филип Македонски, којa наредила да ги запалaт живи. Кога Александар дознал за тоа, бил многу лут на неговата мајка. Hаредил  да биде убиен и Атал, кој во тоа време бил во македонската извидницата во Ѕеника. Атал ce допишувал со Демостен за ситуацијата во Аѕана. Александар Македонски го поштедил својот брат Аридеј.

Во меѓувреме вестите за смртта на Филип Македонски, на Аѕаника (Атика биле примени со општо олеснување, бидеjќи ниеден данајски офицер или државник кој се вратил дома од порославата во Ага не мислел дека младиот Александар, дури и да успее да го задржи престолот, ќе биде способен да ги исполни воените планови на убиениот владетел, сите предпоставувале дека Македонија сега сигурно ќе биде тивка за многу години, градовите држави ќе бидат слободни да ги отфрлат спогодбите со својт агресивен северен сосед или пак ќе остави истите да пропаднат.

      На веста за атентатот на Филип  Македонски веднаш се побуниле Ѕецалија, Ѕева, Аѕана и на север траките.
      Александар Македонски одговорил брзо. Пробал попрво да употреби дипломатија.
      Со 3000 коњаници ја опколил Ѕецалија. Александар Македонски бил зад Олимп и преминот Оса. Така да ѕецалците се предале, a ѕецалската коњаница се придружила на страната на вacилeoc Александар Македонски.

      Така вacилeoc Александар Македонски продолжил надолу накај Полуостровот на Ѕе. Александар Македонски застанал на Ѕермополе, каде бил избран како водач на Светата Лига. Ѕева, која била најактивна против него, веднаш се предала кога тој со својата војска се појавил пред нејзините порти. Аѕана го замолила за мир, а во Куѕе бил избран за ''Агамемнон''-  водач на Лигата на Ѕе. Кога бил во Куѕе добил вести дека тракиската буна се раширила.

      335 година п.н.е. вacилeoc Александар Македонски ја нападнал Тракија за да се справи со бунтот, буна која била водена од Илирите и Трибалите. На патот кон Агриани бил засилен од едно тракиско племе под водство на Лангар.

       Војската марширала се до преминот Хаем каде наишол на два гарнизона на траки кои биле утврдени на високо. Tраките направиле борбени направи co кои ги гаѓале македонците со камења. Александар Македонски наредил да ги нападнат во разредена формација, со помош на македонските стрелци кои со огнени стрели го нападнале утврденото место, така да тешката пешадијa стасала до врвот на ридот. Меѓувремено, трибалците под водство на нивниот владетел Сурм  ги нападнале македонците од зад грб, нo биле одбиени на една чистинка каде биле прегазени од македонската фаланга и коњаница, убиле околу 3.000 непријателски војници.

 

„ Напролет тој ( вacилeoc Александар Македонски) се упати кон Тракија, против трибалите и илирите; знаеше дека илирите и трибалите се воинствени, а бидејќи наедно му беа и соседи, не мислеше дека треба да ги остави пред да замине толку далеку од дома, без сосема да ги покори. Тракија, територијата на независните тракијци, ја нападна почнувајќи од Амфиполитон... Тие (тракијците) го беа зазеле врвот Хајмос ( денешна Стара Планина ) и беа подготвени да го попречат напредувањето на експедицијата... Беа собрале борбени коли... за да им послужат како утврдување за одбрана, ако бидат притиснати. Исто така, планираа... онаму каде што е најстрмна гората, да ги втурнат колите кон македонската фаланга....

... И се случи токму така, како што заповеда и предвиде вacилeoc Александар Македонски. Имено, едниот дел од бојните коли се размина со фалангата, а другите стркалувајќи се преку штитовите, направија малку штета ни еден не умре под бојните коли. И тогаш, кога видоа дека бојните коли, од кои најмногу се беа плашеле, не можат да им наштетат, Македонците се охрабрија и со боев вик им се нафрлија на тракијците. Александар Македонски пак заповеда стрелците од десното крило да дојдат пред останатата фаланга од која ќе фрлаат стрели врз тракијците при секој нивен напад. Самиот тој ги зеде луѓето од гардата, штитоносците и aгријаните и ги поведе на левото крило. Таму стрелците ги одбиваа со стрелите тракијците што се спуштаа напред и фалангата со борба одблизу немаше големи тешкотии да ги измести од нивната позиција лесно облечените луѓе и слабо вооружени барбари. Меѓутоа, тие не го дочекаа Александар Македонски, кој напаѓаше од лево, туку го фрлија оружјето и фатија да бегаат кој кај може по планината. Од нив загинаа илјада и петстотини луѓе; живи беа фатени малкумина, сепак беа заробени сите жени што ги следеа мажите, а и децата, со сиот плен.

Александар го испрати пленот во приморските градови...  самиот, пак, минувајќи преку врвот, се упати кон Хајмос кон трибалите и пристигна кај реката Лигин на растојание од три дена марш од Истар кон Хајмос. Сирмос, владетелот на трибалите... Кога се приближи Александар Македонски, на тој остров пребегаа и тракијците, соседи на трибалите, па и Самиот Сирмос заедно со неговата придружба; но многу трибали избегаа назад кон реката.

Кога слушна за нивното движење, тој (Александар Македонски) се врати да ги нападне трибалите, што ги најде веќе залогорени. Фатени на тесно, тие се распоредија вдолж клисурата на реката. А Александар Македонски ги нападна распоредувајќи ја фалангата во длабока формација...

Александар Македонски лично ја поведе против центарот на противникот фалангата од пешадинци и преостанатата коњица, што ја беше построил пред фалангата. Додека траеше престрелката меѓу двете страни трибалите не отстапуваа. Но кога збиената фаланга тргна со напад кон нив и коњаниците веќе не ги напаѓаа само со копјата, туку и со телата на самите коњи паѓаа врз нив од сите страни, тогаш тие се дадоа во бегство низ клисурата кон реката. Три илјади беа загинале при бегството, а и преживеани беа фатени малку, зашто пред реката имаше густа шума и ноќта што настапуваше им оневозможи Македонците јасно да ги гледаат и безбедно да ги следат.

Птолемаиој вели дека од самите Македонци загинале единаесет коњаници и околу четириесет пешадинци.

На третиот ден од таа битка Александар Македонски стаса до реката Истар, најголемата река во Ѕеиа, тука, на устието, Александар ги презеде бојните кораби, кои му беа пристигнале од Пј преку Пјон Сеј (Црно Море) за пловење по реката... Тој ги натовари со стрелци и со тешко вооружени пешадинци и се упатија кон островот, каде што беа избегале трибалите и траките...

Затоа Александар Македонски ги повлече трупите и реши да го премине Истар, за да ги нападне Скитите - Гетите...

... А Скитите - Гетите не го издржаа ниту првиот напад на коњаниците, зашто ним им се стори неверојатна смелоста на Александар Македонски, толку лесно и за една ноќ да ја премине реката Истар, најголемата река, без да направи мост преку реката; а застрашувачка беше и згуснатоста на фалангата co силен - нападот на коњицата... Гетите повторно го напуштија лошо утврдениот град, качувајќи на коњите онолку деца и жени, колку што можеа да издржат на плеќите. Тогаш заминуваа што подалеку од реката кон пустината (шумата). Александар Македонски пак, го зазеде градот и сиот плен што го беа препууштиле Скитите - Гетите... Откако го разурна градот, на брегот на Истар им принесе жртва на Ѕе - Спаситeл - богот на светлината, на Aракле ( Македон ) и на самата река Истар - Дунав...

Притоа кај Александар Македонски пристигнаа пратеници од другите автономни племиња крај Истар и од трибалскиот владетел Сирмос. А дојдоа и од келтите, што живеат во Јонскиот залив. келтите беа крупни и горди едни на други, но сите изразија желба за пријателство со Александар Македонски.

На сите им даде и од сите прими докази на доверба... Тој ги именува како пријатели, склучи сојуз со нив и ги испрати дома...”

Аријан, Александровата Анабаса..., кн. 1, предговор, 1,стр 2-5;

       Пота се упатиле кон Дунав. Таму се судриле со племето Гетае. Со сплавови 4.000 македонска коњаница и 1500 фаланга успеале да ја преминат другата страна на Дунав. На изненадување на македонците, 14.000 војници од племето гаетае се повлекле од нивниот град и го оставиле нивниот град во рацете на македонците. Во тој момент дошла вест од Клито дека, илирите и нивниот владетел Глауки се дигнале на бунт против македонците.

Александар Македонски и македонците ги притиснале илирите во една тврдина во Белум. Наредниот ден Глауки дошол на помош на тврдината. Филота еден македонски војсководец и пријател на Алксандар Македонски бил блокиран во Тауланти. Александар Македонски веднаш тргнал да му помогне на својот пријател и успеал да го уплаши Глауки кој го напаѓал Филота. Александар Македонски бил блокиран од илирите и таулантитe. Теренот бил многу нерамен. Македонците почнале да го викаат своjот борбeн повик па тaулантите се исплашиле и побегнале во нивниот град. После извидницата на Белиум, Александар Македонски се повлекол тактички нo ноќта го нападнал градот и го запалил. Клеит и Глауки побегнале со својата војска.

      Додека Александар Македонски водел победувачка војна дошле вести од Ѕева и Аѕана дека пак се дигнале на бунт.

       Ѕевите и аѕаите повторно се побуниле. Александар Македонски реагирал веднаш и сурово. 

 

Кога слушна за настаните во Ѕева (бунтот во Ѕева против Александар Македонски и Македонците), Александар Македонски сметаше дека треба да се разберат сериозно, зашто одамна се сомневаше во ѕеванскиот град и беше многу загрижен за обидот на ѕеванците; бунтот можеше да се прошири и кај Лакедајмонците и кај некои други на Полуостровот на Ѕе и пред се кај фоќијците. Заради тоа  за седум дена  стаса во Ѕецалија. Оттаму за шест дена влезе во Воиа, додека не пристигна во Онхест со целата војска.

Следниот ден Александар Македонски стаса до Ѕева... Таму се залогори, давајќи им можност на ѕеванците да се предомислат и да испратат пратеници кај него. Тие пак беа далеку од тоа да покажат некаква понизност... Така, излегувајќи од градот, коњаниците и голем број лесно вооружени војници се упатија против логорот и стрелаа врз предните стражи, а и убија неколкумина Македонци. И Александар Македонски испрати лесно вооружени војници и стрелци за да го одбие нивниот напад... Следниот ден тој ( Александар Македонски ) ја покрена целата војска и ги опкружи портите што водеа во Елевтера и во Аѕаника. Александар Македонски пак, сметајќи дека повеќе доаѓа како пријател кај ѕеванците од што како непријател, чекаше залогорен близу Кадмеја...

...Потоа Пердика беше погоден и тешко беше излечен од раната. Неговите луѓе, придружувајќи им се на Александровите стрелци, ги притиснаа ѕеванците и ги следеа ѕеванците додека не се повелкоа кон Араклеон. Но кога ѕеванците повторно се вратија со боев вик, Македонците се дадоа во бегствто. Штом Александар Македонски разбра дека неговите војски се во бегство, а дека ѕеванците при гонењето се со растурен боев ред, им ја спротивстави фалангата во боев ред. Ѕеваците беа притиснати внатре во портите и толку многу се разбегаа, што при бегањето кон градот не успеаја да ги затворат портите на градот. Така, Македонците што ги гонеа влегоа со нив во ѕидините...

Бидејќи Македонците ги притискаа од сите страни и Александар Македонски се појавуваше де од една, де од друга страна, ѕеванската коњица се втурна кон полето, а пешадинците се спасуваа кому како ќе му се згодеше. Потоа,  во бесот Македонците, не само ѕеванците, туку и фоќијците и платајците и останатите воијци, иако не се бореа  co  ѕеванците, ги убиваа без каков и да е ред…

Овој ѕевански пораз и според големината на загубениот град и според острината на дејството и општо земено, не помалку заради неочекуваноста на настанот и за победителите и за победените, онолку колку ги уплаши самите учесници во настанот, ги уплаши и сите други непријаели на Македонија. Сикелискиот (сицилијанскиот) пораз на аѕаите, иако според многубројноста на убиените му донесе не помалку беда на градот, сепак бидејќи војската им беше уништена далеку од домот, а мноштвото од неа беше составен од сојузници наместо од домашни војници и им остана градот, па и подоцна се бореа со Лакедајмонците, со сојузниците и со Големиот Владетел ( се мисли на Персија )...

Од друга страна, кај ѕеванците востанието беше кренато набрзина и необмислено и до заземањето дојде без мака за освојувачите и со многуброен колеж, како што се случува за сродни народи заради стара омраза. Целосното поробување на градот, којшто беше меѓу првите по сила и воена надмоќност во Полуостровот на Ѕе, сосема природно беше доведувано во врска со божески бес: дека ѕеванците на долго и на широко го отплаќаат предавството во Персиските војни…

Александар Македонски реши да им ја довери Ѕева на сојузниците што учествуваа во нападот: да се распоредат во Кадмеја, а градот да го срамнат со земјата, територијата да се раздели меѓу сојузниците, а да се сочуваат светилиштата; децата, жените и преживеаните ѕеванци да се поробат, освен свештениците и свештеничките и оние што им биле пријатели на Филип Македонски и на Александар Македонски, или пак домаќини на Македонците...

Штом останатите непријаели на Македонија разбраа за судбината на ѕеванците, фоќијците испратија пратеници, племе по племе за да добијат прошка.

Аѕаите избраа 10 пратеници од сите аѕаи, луѓе познати по пријателските односи со Александар Македонски и ги испратија кај него да му ги пренесат ненавремените честитки од граѓаните на Аѕана, што се вратил безбедно од походот на илирите и трибалите и што ги казнил ѕеванците за востанието. Александар Македонски претежно со пријателски тон му одговори на пратеништвото, но напиша едно писмо, во кое ги бара: Демостен, Ликург, Хиперејда, Полиеукт и Харит, зашто нив ги обвинува за поразот кај Хeронеја и за грешките  што подоцна се направени при Филиповата смрт, против него и Филип Македонски. Тој исто така им покажа дека се виновни за ѕеванското востание не помалку од самите ѕеваанци востаници.

Аѕаите не ги предадоа овие луѓе, туку испратија второ пратеништво кај Александар Македонски, молејќи го да го смали бесот кон оние што ги побара.

Александар Македонски постапи така, можеби  заради почитта кон градот, или заради тоа што брзаше за походот против Аѕеиа (Азија) и зад себе сакаше да остави дека може да му ce верува.

                      УНИШТУВАЊЕТО НА ГРАДОТ ДРЖАВА ЅЕВА

         Александар Македонски само за две недели поминал 1000 километри со македонската фаланга. Кога чуле за оваа брзина аѕаите и другите градови држави се предомислиле  и не  дошле на помош на Ѕева која истата сметала на нивната помош.

         Војсководецот Пердика ја нападнал главната порта на Градот откато го разбил отпорот, Александар Македонски со остатокот на македонската фаланга влегле во градот, македонците го запалиле градот срамнувајќи го со земја, не штеделе никој. Убиле 6.000 ѕеванци а 30.000 продале како робови. Ѕева, која давала најсилен отпор, била освоена со големо крвопролевање, градот бил разурнат, а неговата територија разделена меѓу останатите воиски градови - сојузниците на македонците. Ѕеванците биле продадени во ропство, а само свештениците, потомците на поетот Пиндар, и приврзаниците на Македонија биле поштедени. 

       После големите подготовки го оставил војсководецот Антипатaр со 13.500 војска да ги надгледува градовите држава, илирите, траките и се упатил кон Илепонт, денес, Дарданелите.

  Војсководецот Антипатaр

                    ПPИЧИНА ЗА BОЈНАТА СО ПЕРСИЈА

     МНОГУ ВАЖНО  Е ДА СЕ СПОМНЕ Е ДЕКА ПИЧИНА ЗА BОЈНАТА СО ПЕРСИЈА Е ПРЕТХОДНАТА ПЕРСИСКАТА ОКУПАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА ОД СТРАНА НА ПЕРСИСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ, БИДЕЈЌИ МАКЕДОНИЈА БИЛА ОКУПИРАНА И ОПУСТОШЕНА ОД ПЕРСИСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ... во таа војна Македонците добиле поддршка и од ЛИГАТА НА ЅЕ, HO, НЕ ОД  СПАРТА,... НЕ ЗА НЕКАКВИ ТУЃИ ИНТЕРЕСИ КАКО ШTO САКААТ ДА КАЖАТ НЕКОИ ДРУЃИ.

Cветите местa на македонците  

 

      Најважни богови за македонците пред да ја земат Христијанската Вера па и други вери биле вератa во БОЖИЦАТА МАЈКА - МА ( ЗЕМЈАТА ) и ЅЕ БОГОТ НА СОНЦЕТО ( СОНЦЕТО ). 

     ГЛАВНО КУЛТНО МЕСТО НА БОГОТ ИЛЕ БИЛO ВО ХРАМOT НА ПЛАНИНАТА ОЛИМП - храм кој се наоѓал на северната страна на  планината Олимп и  каде македонските владетели ги приредувале Олимписките игри. Богот на сонцето Иле  бил обожаван и од другите народи нo и во форма на друго име. 

     ДОДЕКА ГЛАВНО КУЛТНО МЕСТО СО ХРАМ - храм кој се наоѓал на источната страна на Родопските Планини, КАДЕ СЕ ОБОЖАВАЛА ГОЛЕМАТА МАЈКА МА БИЛО НА МЕСТОТО - JБЕР, JБЕРИКОН - НАЈСВЕТОТО (ПРЕСВЕТОТО) МЕСТО ЗА МАКЕДОНЦИТЕ  кое место било спомнато и во книгата на Хомер: Илиада и Одисеjа за време на војната во Илион (Тројанската војна). Значи Македонците биле големи обожаватели на Големата Маjка Ма и ОД ТУКА МАКЕ ДОН И ЈА  - Македонија - земја на Божицата Мајка. На тоа место дошол и младиот македонски владетел Александар Македонски каде свештениците му прескажале дека ќе го освои светот, a  походот против Персија ќе биде успешен.

ПОДГОТОВКИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ЗА ПЕРСИСКАТА ВОЈНА

 

Бидејќи беше обновен мирот во  земјите под преминот Термобили, по враќањето во Македонија (октомври 335 година п.н.е.), Александар Македонски конечно можеше да се посвети на подготовките за азискиот поход. Но, тоа беше само принуден мир што преовлада во  земјите под преминот Термобили. По здобиеното искуство од последните две години, никој не го увиде тоа толку јасно како Александар Македонски, па затоа донесе одлуки кои се однесуваа на подготовките на плановите за војување.

Бидејќи Александар Македонски немаше доверба кај голем дел од земјите под преминот Ѕермополе, го остави верниот Антипатер во Македонија со половина од неговите регрути, 12.000 фалангисти и 1.500 коњаници. Антипатер беше одговорен да внимава и на Лигата на Ѕе како претставник на ''Агамемнон'', веројатно со титула на стратег. Истото сомнение беше причина Александар Македонски да ги ограничи контингентите од Лигата на Ѕе на не повеќе отколку што беа потребни за Македонскиот поход.

Освен флотата од 160 триреми, нa аѕаиската флота, која потоа беше распуштенa бидеjќи Александар Македонски знаел дека не можеле да се мерат со силната феникиcка флота, се споменуваат уште 7.000 пешаци и 600 коњаници од Лигата на Ѕе кои биле заложници, како и 1.500 ѕецалиски коњаници, кои подоцна, веројатно, беа приклучени кон македонската војска и ја добија неговата посебна доверба, а одиграа важна улога во големите битки во Аѕеиа (Азија). Без коњаниците залудно е да се постават 7.000 пешаци во борбен фронт. Се добива впечаток дека независно од ѕецалијците, Александар Македонски ги зеде контонгентитe на Лигата на Ѕе   повеќе како гаранција за да има мир во  земјите под преминот Термобили.

Флотата на Лигата на Ѕе во почетокот претпазливо беше држена надвор од дејствата. Тоа беше неизбежно поради големата супериорност, како според бројност така и според квалитетот на персиската флота од 400 воени бродови, со своите одлични феникиски и кинриотски воени бродови.

Военоморнаричката супериорност на непријателот имаше значајно влијание врз плановите на Александар Македонски за војување. Бидејќи персиската морнарица го контролираше морето, нo големата опасност доаѓаше од можноста Големиот Владетел да ја префрли војната на почвата под преминот Ѕермополе и со своето огромно богатство да ги присили аѕаите, sпартанците и други  да војуваат против Александар Македонски и Македонија, за жал се случија точно неговите предвидувања.

Како решение морето не доаѓаше предвид поради недоволната сила и недоверливата природа нафлотата на Лигата на Ѕе, па затоа Александар Македонски направи вешт план за парализирање на поморската предност на противникот, со тоа што со  копнената војска прво го освои брегот на Дон Сеј (медитеранскиот брег) на териториите под Персиска окупација, со цел да ги окупира важните места и пристаништа на персиската флота, а пред сé целото феникиско крајбрежје.

Македонските воени бродови ја следеa Македонската војска близу бреговите.

Неспособно победоносно да се справи со феникиската морнарица, аѕаиската морнарица била распуштена во летото 334-та година п.н.е. во Милет од страна на Александар Македонски, бидејќи знаел, за тоа.

 

                               Падот на Персија    

  

   Само што спаднал од бродот препловувајќи го теснецот кај теснецот Илепонт, застанал на брегот во Ѕеника (Мало Азија),  Александар Македонски извикал: 

'' КАКО НА НЕБОТО ИМА ЕДНО СОНЦЕ, ТАКА И НА ЗЕМЈАТА ЌЕ ИМА ЕДЕН ГОСПОДАР, КАКО НА НЕБОТО, ТАКА И НА ЗЕМЈАТА ''.

и го забодел копјето во земјата.

МАКЕДОНОН ВАСИЛЕОНДOH МАКЕДОНИЈА - БОЖЈАТА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА, ДРЖАВА НА ДРЖАВИТЕ 

МАКЕДОНОН  ВАСИЛЕОНДOH  МАКЕДОНИЈА - БОЖЈАТА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА, ДРЖАВА НА ДРЖАВИТЕ

        Армијата на Александар го минале Илепон  со околу 42000 војници,  од кој 25 000 македонци , 7000 илири и траки. Oстатокот микс од  5 - 7 000 војници  од Лигата на Ѕе и платеници,  кои не биле ништо друго освен воени заложници и не одиграле никаква главна воена улога во македонскиот поход против Персија. 

Заменик на Александар Македонски бил Парменио, други по важнни команднти биле: Пердика, Kратер, Kоен, Мелеагер, Антигон и синот на Пармениo, Филота.

       HO И СИТЕ ДРУГИ КОМАНДАНТИ НА ДРУГИТЕ ВОЕНИ ЕДИНИЦИ БИЛЕ МАКЕДОНЦИ.... СИТЕ БИЛЕ ПОД КОМАНДА НА МАКЕДОНЦИ.

По заминувањето на Александар Македонски во поход против Персија речиси целиот Полуостров на Ѕе се ставил под оружје за да си ја поврати слободата, следејќи го авториетот на Лакедајмонците, кои единствени го одбиле мирот со Филип и Александар Македонски и ги отфрлиле нивните закони, ''најгласнѝ'' биле аѕаитѐ, под водство на Демостен.

      Александар Македонски веднаш бил пречекан од Персијците, Ситридат, Митридат и Мемнон од Роди кај реката Граника (реката на победата што жубори силно).

 

                                БИТКАТА НА РЕКАТА  ГРАНИКA   

        Mај, 334 п.н.е била првата голема победа на Александар Македонски против Персија. 

   -  Македонците и нивните  сојузници под водство на Александар Македонски со околу 5.000 коњица и 26.000 пешадија.

    -  Персијците под водсво на сатрапии  со околу 12.000 пешадија, 4.000 – 5.000 јонски  платеници од Ѕеника (Мало Азија), преживеани аѕаи од Херонеја  и 15.000 коњица. 

        Броевите прилично варираат зависно од изворот ( македонци од 18.000 до 43.000 ), ( персијци од 23.000 до 50.000 ).

        Битката се одиграла на патот од Абид - Даскилиум ( близу денешен Ергили, Турција ), кај преминот на реката Граник (денешна Бига Кај).

        Персијците, Ситридат, Митридат и Мемнон од Роди и други  ја поставиле коњицата пред пешадијата и се пoзициoниpaлe на ( источниот) речен брег.

        Војската на Александар Македонски ги пресретнала на третиот ден марширање од Абид во месец Ма (Mај). Не се знае дали Александар Македонски веднаш нападнал или ја преминал реката погоре и нападнал в мугри следниот ден (по предлогот на заменикот на Алeксандар Македонски, Парменион).

        Во секој случај, персијците имале одреден број коњица во контакт со првите надојдени од Јонија  од Ѕеника и остатокот преживеаните ''данајцѝ'' од Херонеја  20.000 вкупно. 

      Александар Македонски ги водел елитните коњички придружници - ЧЕТA ИPOИ во закрилен јуриш, додека македонските пешадиски придружници - штитоносци, Агријани правенствено го сочинувале остатокот од столбот околу персијците. Македонската линија била наредена со тешка фаланга по средината и коњица од обете страни.   

       Битката започнала со удар на лесната пешадија од македонската лева страна, страната на Парменион. Персијците ја имале прилично засилено таа страна и ударот бил одбиен, но тогаш Александар Македонски почнал да јуриша со своите коњички придружници во класичната клин-формација и го пробил персискиот центар. Персијците го возвратиле ударот со ескадрон од благородници на коњи.

Персиска коњица

Во овој судир неколку важни персиски благородници биле убиени лично од Александар Македонски и неговите телохранители, иако Александар Македонски бил зашеметен од еден удар од секира зададен од персиски благородник. Пред да го зададе вториот и смртоносен удар, благородникот бил убиен од македонскиот офицер Клитo. Клитo му го спасува животот на Александар во моментот кога персиските благородници Ресак и Спитридат се обидуваат да го убијат. Александар Македонски набргу се освестил.

     Потоа македонската коњица свртела лево и се впуштила на персиската коњица која во тоа време се борела со левата страна од македонската линија по генералниот напад. Тука се отворила дупка и македонската пешадија се впуштила низ неа за да ја нападне персиската пешадија од лош квалитет која се наоѓала зад линијата. По ова двете крила на персиската коњица се повлекле согледувајќи го колапсот на центарот. Пешадијата исто така почнала да бега, со тоа што многу од нив биле убиени при гонењето.

     Вкупнот број на македонски жртви бил од 100 до 200. Персијците изгубиле 2000 пешадија во заробување, а отприлика 1.000 коњица и 3.000 пешадија биле убиени, главно при бегањето. 

Аѕаиски платеник кој се борел на страната на персијците, биле многу мотивирани.

  Од 20.000 данајци од Ѕеника (Мало Азија), Горен Египет и преживеани аѕајци (атино-данајци) од Аронеја, преживеале само 2.000 кои биле испратени во Македонија како робови.

         Битката кај реката Граник им покажала на персијците дека македонската војска е сериозна суперсила. Непосредните ефекти од битката биле воспоставувањето на десантна територија за понатамошни битки против Персијците. 

         По почетната победа против Персиските сили во битката кај Граник, Александар Македонски го прифатил предавањето на провинциската престолнина и богатствата на градот Сардис и продолжил по Јонското крајбрежје. Кај Халикарнацо ( денес Бодрум во Турција ) Александар Македонски успешно ја спровел првата од многуте опсади, приморувајќи ги своите противници - платеничкиот капетан Мемнон од Роди и Оронтобатес - персискиот сатрап од Карија, да се повлечат преку морето. Александар Македонски ја препуштил Карија на Ада, која била владетел на Карија пред да биде сменета од нејзиниот брат Пиxодар. Од Халикарнацо Александар Македонски продолжил во планинската Ликија и Памфилијската рамнина ( близу денешна Анталија - Турција ), преземајќи контрола над сите крајбрежни градови. Од Памфилија натаму, брегот немал позначајни пристаништа и затоа Александар продолжил кон копното. Кај Термес Александар Македонски го покорил, но не го нападнал Писидијскиот град. 

              Во античкиот град Гордиум, Александар Македонски го одврзал дотогаш нерешливиот Гордиев јазол, загатка која според легендите била решлива само од идниот „владетел на Аѕеиа (Азија) “. Според една од приказните, тој едноставно го пресекол јазолот со сабјата. Според друга, го одврзал така што го извадил делот од двоколката околу кој бил врзан.

 

Тој го назначи Калас за сатрап во областа каде управуваше Арсит, наредувајќи му на населението да ги плаќа истите даноци како оние што му ги плаќаше на Дариј; од Барбарите што беа слезени од планините да му се покорат, побара сите да се вратат дома. Тој го испрати Парменион да го заземе Даскилејон ( Даскилејон е главниот град на Илепонтска Фригија, со која дотогаш управувал Арсит, кој по битката кај Граник се самоубил, н.б.), што овој го направи, бидејќи посадата беше заминала од градот.

Ариан., 1, 17, 1-2 (Аријан, Александрова  војна, Загреб, 1952, превод  М. Стахулјак)

Даскилејон

АЛЕКСАНДАР ГО ПРЕТВОРА ГРАДОТ АСПЕНД ОД СЛОБОДЕН ВО ЗАВИСЕН ГРАД

Александар им нареди на aспендијанците да му ги испратат видните луѓе како заложници, да ги дадат коњите што ги ветиле како и 100 таланти наместо 50, да му се потчинуваат на сатрапот што тој ќе го именува, да им плаќаат годишен данок на Македонците и најпосле да прифатат распит за територијата на нивните соседи за што беа обвинети дека ја држат  бесправно.

Ариан., 1, 27, 1-4 (француски превод Цл. Преауџ).

Александар Македонски со голем број од народите од Ѕеника се разбирал на македонски јазик без потреба на преведувач, како на пример со ититите, понтите, фригите и многу други,.. доказ дека тоа таму биле Македонски колонии од постар период. Со сигрност бил помаган од нив, бидејќи имал пријателски врски со некои сатрапи (локални администратори) од тие територии.

ЕТЕИ - хититите, зборувале ист јазик како Македонците, има документирано дека Александар Македонски разговарал со нив без преведувач.


    

               Армијата на Александар Македонски ги минала Cилицијските порти, ја сретнала и поразила главната Персиска војска под команда на Големиот Владетел Дариј 3-ти. во битката кај Ис.

''Кога Александар се укотви, го испрати Парменион со мал дел од војската да го најави заземањето на морските премини кои водат од Cилиcија кон Сирија, а тој тргна кон западната страна за да го избегне планинскиот предел Тракеја во Cилиcија, со цел да го покори и да го присвои морскиот брег сé до Ликија и целосно да ја заштити својата заднина пред да се сретне со Големиот владетел.

Брзото извршување на оваа задача за неколку дена покажа дека  кај него се врати поранешната моќ. На патот кон стариот антички joнcки крајбрежен град Солој, ја прими веста дека неговите војсководци на кои им ја довери опсадата на тврдината во Халикарнацо извојувале голема победа.

Во чест на победата, Александар Македонски приреди гозба, а му изрази благодарност и на богот Асклеп за оздравувањето. Покрај процесијата и трките со факели имаше и гимнастички и музички натпреварувања, што првпат овде беа приредени. Имаше гимнастички натпревари на војниците, како и уметнички натпревари во кои учествуваа пејачи, музичари и уметници кои веројатно беа доведени од воените штабови во Таре.

Потоа главниот дел од војската го започна маршот од Таре кон исток. Кога Александар Македонски дојде до Мал, приложи жртва за херојот-пророк Амфилох од Аргос, кој овде имаше славно пророштво и беше почитуван како основач на градот. Во Мал слушна од Парменион, кој во меѓувреме ги освои преслапите, дека Дариј со својата војска се улогорил во Сохој во рамниот дрл на Сирија, два дена одење од преминот што сега го нарекоа Баилан.

Битката кај реката Пинар во Сирија

По смртта на Мемнон, Големиот владeтeл одлучи лично да ја преземе командата и да се сретне со Александар Македонски во решавачка борба. За таа цел собра голема војска во Вавилон. Доцна во летото на 333 година, информиран дека Александар е во Галиција, Големиот Владетел Дариј отиде до Еуфрат во придружба на голема свита со багаж, а потоа премина во рамнината источно од планината Аман, за да се подготви кога Александар Македонски ќе навлезе, во Баиланската клисура и тука во Сохој да започне борба со својата многубројна војска. Тргнувајќи од својата голема надмоќност, Дариј веруваше во победа.

Освен тоа, тој сфати дека треба да го цени Александар Македонски како противник, што може да се заклучи од фактот дека извесно време пред тоа, како вистински владетел, го поттикна Линкестијанецот Александар да го убие Александар Македонски. Штом Александар дозна за веста во врска со Сохој, кога беше во Мал, свика воен совет за договор што да се прави и со одобрение на советот одлучи да му се cпротивстави на Големиот Владетел Дариј .

Меѓутоа, битката не се водеше на другата страна од планината Аман во Сохој, туку на оваа страна од северозападниот дел на Сирија, јужно од Ис. Како дојде до ова? Тоа е еден од најинтересните и највозбудливите делови во целата историја на војната. Патот на Александар, што порано Парменион беше испратен да го извиди и да го заземе, водеше низ Cилиcијанските клисури, по должината на сирискиот брег. Потоа патот врти кон југ, поминува кај Ис, преку реката Пинар (Дели Чаи) и малата река Пајас до сирискиот морски премин и преку планинскиот премин Јонах продолжува до Миријандр (во близина на сегашниот Александриoн-Искандерун). Од тука патот води југоисточно преки Аман од Баиланскиот премин до сириската рамнина. Тоа беше патот што младиот Кир еднаш го помина и им беше познат на античките народи од Ксеиофонските раскажувања.

По оздравувањето од болеста во Ис, напаѓајќи кон југ, Александар Македонски дојде до Миријандр, каде што поради силната есенска бура и дождот што паѓаше во ноќта, неговите единици останаа во кампот и наредниот ден, веројатно со цел да се одморат пред битката што претстоеше. Таму, вечерта на негово големо изненадување беше информиран од дезертерите дека Големиот Владетел Дариј и неговата војска се наоѓаат северно од него, на реката Пинар. Тој тешко поверува во тоа и испрати неколку офицери кон северниот брег да го проверат тоа што го слушна: тие ја потврдија веста.

Како дошло до оваа промена на позицијата? Големиот Владетел Дариј се улогорил пред неколку недели во Сохој и го чекал непријателот од кај Cилиcија. Меѓутоа, поаѓањето на Александар Македонски беше одложено од неговата болест и од другите настани во Cилиcија. Неговиот презир кон малата војска на Александар Македонски, која мислеше дека ќе ја прегази со својата бројна коњица, заедно со приближувањето на зимата и тешкотиите во такви услови, го поткрепуваа него и неговиот план.

Со цел да ја направи својата огромна војска помобилна, ги испрати во Дамаск своето богатство и главниот дел од багажот, а заедно со војската, придружен од огромна свита и од своето семјство, тргна источно од планината Аман на север кон Лавовскиот преслап (Арслан-Богхас), потоа југозападно преку планината, преку преслапот Аман (Топрак Калеси) во крајбрежната рамнина на Ис, за оттука да напредува кон Cилиcија.

До колку се спореди растојанието покриено од двете војски и нивната различна мобилност, може да се претпостави дека настапувањето на Големиот Владетел Дариј започна неколку дена пред Александар Македонски да замине од Мал. Речиси во исто време кога Големиот Владетел Дариј допатува на преслапот Аман, Александар Македонски втаса во Миријандр.

Така двете војски, разделени од планинскиот венец на Аман, ненадејно се разминаа на различни преслапи на истата планина, со тоа што Големиот Владетел Дариј сега беше на север, а Александар на југ.

Дариј прво беше известен за случајното доаѓање на Александар Македонски во Ис кој се сретна со војската и дозна дека само што поминал Александар и продолжил на југ. Наскоро и тој тргна и право се улогори на реката Пинар, очигледно со намера да го следи Александар Македонски низ преслапот Баилан и така на крајот, според оригиналниот план, да започне борба во широката сириска рамнина која многу повеќе му одговараше.

За среќа, се случи обратно. Во моментот кога Александар Македонски беше информиран за позицијата на Големиот Владетел Дариј на Пинар, со интуиција на гениј ја превиде предноста што му ја пружи оваа неочекувана ситуација и донесе решение да војува. Александар Македонски беше отсечен од својата база, па затоа поразот на Пинар би бил катастрофален. Меѓутоа, тој апсолутно веруваше во победа, што до тогаш го водеше од еден во друг успех.

Тој се потпираше врз квалитетот на војничката супериорност и врз својот талент во водење борба. Единствена опасност што можеше да му се закани беше да биде опколен од многубројната персиска војска. Ни сега оваа опасност не беше многу помала од онаа доколку се сретнеше со непријателот во широката сириска рамнина. И во рамнината кај реката Пинар можеше да биде приклештен меѓу планината и морето.

Беше потребна брза акција. Затоа, со претпазливост и сталоженост кои беа негови карактеристики во најважните моменти на одлука, Александар Македонски ги презеде сите потребни мерки да се сретне со непријателот наредниот ден. Коњаници и стрелци веднаш беа испратени да извидат дури до северниот преслап, а тоа беше многу суштествено за неговиот план.

Откако им даде доволно време на своите единици да се подготват пред самото поаѓање, тргна на пат со својата војска, втаса до врвот на преминот до полноќ, постави претстража и и’ дозволи на војската да се одмори меѓу карпите.

По првите утрински зраци, Александар Македонски се спушти во рамнината прво во тесна колона со пешадијата напред која постепено се прошируваше во борбена линија  колку што допушташе рамнината. Овде, повторно како и на Граник, напредувањето до бојното поле беше извршено во голема тишина и прецизно како да беше на параден простор, а не пред непријателот.

Така, Пинар беше сцена на една од најспомнуваните битки, дуел на спротивни постапки. Има добар опис за битката од подоцнежните автори засновани врз два независни и првобитни извори: на Птолемаиој, кој лично беше еден од војниците на фронтот и на Калистен кој како цивил можеше да го гледа тоа од далеку.

Реката Пинар, која во  својот горен и среден тек има стрмни брегови, беше искористена од персијците, како на Граник, како пречка да го брани нивниот фронт. Грешките на намесниците кај Граник овојпат беа отстранети, така што, најдобрите единици, joнcките наемници, беа поставени пред центарот на борбената линија. Десно и лево од нив стоеја ориенталците, тешко вооружените Кардаки, чие десно крило беше зад коњицата, која Големиот Владетел Дариј ја смести преку реката за да ги маскира операциите, а потоа да се повлече преку реката''.

  

                                 Битка кај Ис   333 п.н.е  

  

    ГОВОРОТ НА АЛЕКСАНДАР НА МАКЕДОНЦИТЕ  И ДРУГИТЕ ВОЈНИЦИ ПРЕД БИТКАТА: 
 

        '' НА ИЛИРИТЕ, ТРАКИТЕ И ДРУГИТЕ ВОЈНИЦИ ДАВАМ ЗЛАТО КАКО ШТО НЕМАЛЕ НИКОГАШ.... НА МАКЕДОНЦИТЕ ДАВАМ ВЕЧНОСТ '' 

       - Македонците и нивните сојузници, под водство на Александар Македонски. Војска: 5.000 коњица, 26.000 пешадија.  

 

        - Персијците од водство на Дариј 3, Арсам, Реомитро, Атизиј, Бубак и Сабак со 30.000 јонци од Ѕеника, аѕаиски платеници од Аѕаника и нубијци од Горен Египет, сите тие се така наречените ''данајцѝ'' предводени од данаецот Сабачес персискиот страп од Египет, 40.000 пешадија ( 10.000 бесмртници персиските владетелски телохранители - најелитната војска на Персија ) и 20.000 коњица. 

Бесмртници персиските владетелски телохранители

        Битката се војувала јужно од античкиот град Ис, близу денешниот град Искендерум - Александреон, Турција, од двете страни на малата река Пинар (веројантно денешната река Пајас). Местото било прилично оддалечено од Искиот залив, а околните планини биле само на 2.6 км раздалеченост, така што Дариј не можел да го употреби големиот број на неговите војници фронтално. 

Александар Македонски тргнал во поход на Аѕеиа (Азија) во 334 п.н.е и ги поразил локалните персиски сатрапи во Битката кај Граник. Потоа тој продолжил со окупацијата на Ѕеника (Мала Азија).

Додека Александар Македонски бил во Тарс разбрал дека Големиот Владетел Дариј собира огромна војска во Вавилон. Доколку Големиот Владетел Дариј сакал да дојде до Искиот залив, тој ја имал поддршката од адмиралот Фарнабаз кој се уште оперирал во Медитеранот, така што би го олеснил снабдувањето и би бил во можност да му се впушти на непријателот одзади. Александар Македонски ја држел својата главна војска во Тарс, но затоа го пратил Парменион напред за да го окупира крајбрежјето на Ис. Во ноември Александар Македонски добил извештај дека големата персиска армија веќе навлегла во Сирија, во градот Сочи. Александар Македонски решил да ја прибере неговата раздвоена војска и да маршира јужно од Ис преку Јоновата клисура.

Персиска пешадија

 

Mногу современи историчари тврдат дека персиската пешадија била слабо вооружена, дека повеќе надбројната и до тогаш непобедена, страв и трепет за друѓите, персиската војска '' билa детска игра '' за македонците... нo тоа не е точно,.. едноставно за супериорноста на македонците е дека македонската фаланга била совршено извежбана, високо мотивирани и што е најважно водена од најспособниот војсководец во тоа време Македонскиот вaсилеос Александар Македонски.... додека персијците биле предводени од нивниот персиски владетел Големиот Владетел Дариј 3 - ти, кој немал најверојатно никаква воена подготовка... го излагале дека бил полубог.


Големиот Владетел Дариј знаел дека Парменион ја држел клисурата и затоа се упатил северно. Персијците го зазеле Ис без проблем и ги убиле сите болни и ранети македонски војници кои останале таму. Сега Големиот Владетел Дариј разбрал дека успеал да дојде од грб на македонската војска и да ги прекрати набавките. Потоа тој ја наредил војската на добра одбранбена позиција долж реката Пинар и го чекал Александар Македонски да нападне.
Персиски стрелеци

      Постојат различни мислења за причините за битката. Еден убедителен став врз основа на Куртиј е дека Големиот Владетел Дариј бил принуден да го премести логорот во терен кој му одговарал на Александар Македонски заради тоа што Македонците се бореле дефанзивно по препорака на Парменион. Големиот Владетел Дариј не можел да ја издржува војската за време на зимскиуот период, а во неговите градови во Феникија веќе имало немири заради доаѓањето на Александар Македонски. Дариј бил принуден да ја премести неговата голема војска на едно ритче на бојното поле, позиција која била во огромна корист на помалата војска на Александар Македонски.       Александар Македонски чекал Дариј да дојде јужно од планинскиот венец Аман бидејќи преминот кој Дариј би го употребил, Беленскиот премин, бил многу поблиску до Сочи и давал најдобар пристап до територијата која Александар Македонски ја бранел. Александар Македонски чекал 16 км западно од Беленскиот премин кај Миријандер за да му постави замка на Големиот Владетел Дариј кај Беленскиот премин или преку Јоновиот столб доколку одел северно, каде дариевата војска би била неорганизирана и расштркана во теснецот. Но Големиот Владетел Дариј се движел северно од Сочи и околу планините, доаѓајќи одзади александровата позиција и скратувајќи му ги комуникациските врски. Така Александар Македонски бил принуден да маршира кон Големиот Владетел Дариј , кој го фатил неспремен со голем крилен маневар. Ова ја дава илузијата дека Дариј играл дефанзивно, бидеjќи Александар Македонски бил принуден да маршира кон него.

       Македонците продолжиле преку Јоновиот столб. Александар Македонски и неговите коњички придружници биле на десното крило, а тесалската сојузна коњица на левото. Фалангата ја командувал Парменион. 

       Големиот Владетел Дариј ја формирал својата линија така што тешката коњица ја поставил заедно до брегот од неговата десна страна, потоа  данајските платеници 12.000 на број. До данајските борбени линии, Големиот Владетел ја поставил персиската пешадија, кардаките, долж реката и во подножјето, каде што го совивале другиот брег и претставувале закана за десното крило на Александар Македонски ( оваа формација била слична на буквата  Γ ). Аријан дава претерана бројка од 20.000 за овие трупи. Големиот Владетел се сместил во средината заедно со најдобрата пешадија, јонскате платеници   и владетелската коњаничка гарда. Според некои историчари, тој сакал да ја имитира македонската  воена формација видена во битката кај Граник.


        Персиската коњица јуришнала на Парменион, а сојузничката коњица преку реката за отворање на битката. Левото крило на Александар Македонски набргу станало од суштинско значење, како кај Гавгамела две години подоцна, каде Парменион успеал да го додржи крилото против супериорниот број персијци доволно долго за Александар Македонски да може да изврши пресметан коњички напад против Дариј и да ја разбие персиската војска. Штитоносците под водство на Александар Македонски пешки во ова време напаѓале во коритото на реката врз кардаките и успеале да пробијат дупка низ персиските редови.

       Потоа Александар Македонски се качил на коњ на чело на неговите коњички придружници - '' чета ирои '' и дирекно почнал да јуриша накај Дариј кој избегал од бојното поле. Заради ова персијците почнале да се повлекуваат. Македонската коњица ги гонела персијците во повлекување сe додека не се стемнило. Тука се случило големо крвопролевање заради масовното, неоpганизирано повлекување на персијците загубиле околу 80.000  и гонењето од страна на Македонците. Македонците загубиле близу 500 војници.
         Поразот на персијците во битката кај Граник го означил почетокот на крајот на периската моќ. Ова била прва битка која персијците ја изгубиле во присуство на Големиот Владетел Дариј. 

 

      Дариј пребегнал преку Еуфрат, оставајќи ја неговата мајка, жена и деца во милост и немилост на Македонците. Александар Македонски уште еднаш го победува Големиот Владетел Дариј во Битката кај Гавгамела во 331 п.н.е.    

           Големиот Владетел Дариј бил принуден да побегне од битката откако неговата армија се распаднала, a бегајќи ги напуштил сопругата, две ќерки: Статеира и Дрипети, мајка му Сисигамба и непроценлива количина на богатство.

После битката на Ис, кога отишле да ја посетат заробената фамилијата на Големиот Владетел Дариј, неговата мајка Сисигамбa по грешка клекнала да се моли на Хефестион за нејзините животи,.. бидејќи бил по висок, а и двајцата биле млади и носеле скоро иста облека. Кога ја увидела грешката таа го замолила Aлександар Македонски да и прости, но, Александар Македонски рекол:

 

'' НЕ СТЕ ПОГРЕШИЛЕ МАЈКО  И TОЈ Е АЛЕКСАНДАР ''.

 Продолжувајќи по брегот на Средоземното море  Александар Македонски гo освоил  Тир ( денешен Либан ).

       Во почетокот Тир сакал да се предаде на Александар Македонски,.. Александар Македонски сакал да се помоли во храмот на Аракле во Тир... Таа желба на Александар Македонски била одбиена од страпот на Тир.

 
Опсадата на Тир

       

Во 332 п.н.е, Александар Македонски трнал да го освојува Тир, стратешка крајбрежна база. Бидејќи не бил во можност да јуриша на градот, Александар Македонски поставил блокада на Тир седум месеци, но Тир издржал. Тој го искористил шутот од напуштениот град на копното за изградба на насип и кога ѕидовите на островот биле во домет почнал да ги бомбардира со опсадна машинерија и конечно го пробил утврдувањето. Александар Македонски бил толку лут заради начинот на самоодбраната на тирците и загубата на неговите војници, што за казна  срушил половина град. Сите 30,000 жители биле масакрирани или продадени во ропство.  

  

 

   Hа крајот како ништо  да не се случило отишол да се помоли во храмот на Аракле.

                   Писмото од Дариј 

   За време на опсадата Александар Македонски примил писмо од Големиот Господар Дариј 3-ти со понуда за примирје. Тој понудил да плати откупнина за неговото семејство од 1000 таленти и му се заблагодарил на Александар Македонски за нивната благосостојба. Дариј исто така понудил да ги отстапи сите негови земји западно од реката Еуфрат и да создаде алијанса и пријателство кое би било во взаемен интерес.

    -  Војсководецот Парменион го посоветувал Александар Македонски да ја прифати понудата. Тој му рекол на Александар Македонски: 

 

Јас би прифатил, да бев   Александар. 

    - Александар Македонски на тоа одговорил: 

 

И јас, да бев Парменион!"

                         Како одговор на писмото од Дариј, Александар Македонски одговорил: 

 

   '' Вашите предци извршија инвазија на Македонија  и така ни наштетија без ние први да им  наштетиме. Јас сум назначен за василеос ( главен командант) на Македонците и Лигата на Ѕе, преминав во Аѕеиа (Азија) со цел да ги казнам персијците, бидејќи вие сте агресори. Вие го поддржувавте Беринтион, кој му наштети на татко ми и прати војска во Тракија, која беше под наша власт. Татко ми умре од раката на заговорниците нарачани од Вас, како што и самиот се фалевте на сите во Вашите писма; Вие го убивте Арс со помошта на Багоа и се здобивте со тронот неправедно, спротивно на персиските обичаи, наштетувајќи им на персијците. Вие им пративте непријателски писма на сите  за мене, за да ги втурнете во војна против мене и им пративте пари на спартанците пари кои никој друг освен спартанците не би ги примил. Вашите пратеници ги расипуваа моите пријатели и се трудеа да го уништат мирот кој јас го воспоставив .

      Затоа поведов експедиција против Вас и Вие ја почнавте расправијата. Но сега ги поразив сите Ваши  сатрапии, како и Вас лично и Вашата војска и ''по милост божја'' јас владеам со земјата (начи по битката кај Ис, Александар Македонски веќе сé сметал за ВАСИЛЕОН - Господар на господарите). За сите кои се бореа на Ваша страна и не умреа во битка, туку дојдоа кај мене, јас сум лично одговорен. Tие не се на моја страна под принуда, туку учествуваат во експедицијата по своја волја. Затоа пријдете ми како на господар на сета Аѕеиа. Ако се плашите да не Ви направам нешто ако дојдете лично, пратете некои од Вашите пријатели за да Ве уверам. Дојдете кај мене и побарајте ја Вашата мајка, жена, деца. Ќе ги добиете. Побарајте и било што друго. Што и да успеете да ме убедите да Ви дадам, ќе биде Ваше.


    Во иднина кога комуницирате со мене, ословувајте ме како Господар на Аѕеиа. Hе ми пишувајте како на еднаков, туку барајте што Ви треба од господарот на вашиот имот. Доколку не го направите тоа, ќе Ве третирам како грешник. Доколку сакате повторно да станете владетел, застанете на нозе и борете се за правото, не бегајте, бидејќи јас ќе Ве гонам кај и да сте. ''

       Кога Александар Македонски стигнал во Газа во Ерусалим да бара помошници за насипот за опсадата на Тир, градот бил под опсада,.. на крајот македонците стигнале до светиот храм,.. Храмот бил опколен со еврејски војници на чело со еден стар свештеник со бела коса и брада, но во раката држел еден меч. Aлександар Македонски пријдел до свештеникот, му се поклонил и ветил дека светиот храм ќе биде поштеден и ако сакал можел да ја шири еврејската вера по целата ВАСИЛЕОНДОН Македонија,..
     Македоннските генерали зачудено го прашале Александар Македонски:

 

   '' Kако е можно тој да се поклонува на еден старец?...
     

Александар Македонски одговорил:

 

''НА СОН СОНУВАВ ДЕКА ОВОЈ СТАРЕЦ ЌЕ MИ ПРОРОЧИ ДЕКА ЌЕ ЈА ОСВOJAM ПЕРСИЈА''

Свештеникот му рекол на Александар  Македонски дека ќе му направи ''ВЕЧЕН СПОМЕНИК '' ... така  ТОГАШ: 

 

ЕДНА ГОДИНА СИТЕ ЕВРЕЈСКИ ДЕЦА ВО ТАА ГОДИНА АКО БИЛЕ МАШКИ ГО ДОБИЛЕ ИМЕТО АЛЕКСАНДАР, А АКО СЕ ЖЕНСКИ ГО ДОБИЛЕ ИМЕТО АЛЕКСАНДPА. 

Cамите идни еврејски свештеници го земале името Александар, а Александар Македонски и ја гарантирал слободата на вера .
   

Од тогаш eвреите го славеле Александар Македонски како ослободител од персијците,.. 

 Занимливо е тоа што денес Алекдандар Македонски е во меморијата на тие луѓе таму, НО КАКО ТОЈ  ШЕТАЛ СО ЈАРЕШКИ РОГОВИ,.. бидејќи  Александар Македонски имал дијадема на лик од јарешки рогови... така што го имитирал CE.

      

Mонета со ликот на богот Ѕе - богот на светлината  

 

Македонците го знаеле дејството на опиумот и во древните времиња,.. а македонските владетели се облекувале во наметки во пурпурна боја како бојата на младите лисја од афион.

 

    Александар Македонски го имитира богот Ce или Ѕе ( не Зеус ) нашето најсветло, нашето најбожествено, македонскиот бог на светлината Ѕе.

 

 

 

По воената кампања околу заземањето на Милет, Александр Македонски имал потреба малку да ја одмори својата војска од напорните војувања, истовремено било потребно да се даде време ранетите и болните повторно да се вклучат во воените операции, од тие причини, еден полк составен од изнемоштени и ранети војници бил пратен горе во Фригија каде што ранетите и болни Македонци опкружени со бројните стада овци, боровите шуми и Фригите кои зборувале на нивниот македонски јазик, се чуствувале како дома во Македонија, што допринело истите мошне брзо да ги залечат раните и излечат болестите.

Имаме две информации, една автентична од Херодот и една пренесена од Харолд Ламб. И во двете информации недвосмислено се укажува на фактот дека Фригите потекнуваат од Македонија каде се викале Бриги, а јазикот им е ист со јазикот на Македонците.

 

Херодот во “Историја, Полимија – книга 7, гл.73.”. има запишано:


“ Фригите имале опрема мошне слична на пафлагонската, и тие многу малку се разликувале. На Фригите по кажувањето на Македонците во времето додека живееле во Европа и биле соседи на Македонците, им било име Бриги, а кога се преселиле во Азија, ги промениле во исто време и татковината и името и се нарекле Фриги''.

Македонска - Фригиска заштита

''Eрмените биле наоружани исто како и Фригите, затоа што се потомци на Фригите. И двата овие народи ги предводел Артахмо, кој бил оженет со ќерката на Дарие.”

       

Александар Македонски, пак се упати кон Египет, каде што беше и порано и марширајќи од Газа на седмиот ден пристигна во Пелусиј во Египет. Неговата флота пловеше едновремено од Феникија до Египет. И во Пелусиј ги најде закотвени корабите. Персиецот Масака, кој беше сатрап на Египет поставен од Дареј, кога разбра  и за настаните  во битката кај Ис и за срамното бегство на Дареј, како и дека и Феникија и Сирија и голем дел од Арабија беа заземени од Александар Македонски... Го прими пријателски Александар Македонски во градовите и во земјата....

... Преку пустината стаса во Илеаград. Оттаму ја премина реката ( Нил ) и пристигна во Мемфис. Од Мемфис заплови долж реката, удолу кон морето... Запре на местото токму каде  што сега се наоѓа градот Александрија, наречен според Александар Македонски. И му се стори дека местото е многу убаво за да се изгради град и дека градот ќе биде напреден. И го обзеде жед за работа, самиот го постави основниот план за градот и каде треба да се постави агората, колку храмови треба да се изградат... Kаде треба да се постави околната ѕидина...

.... По ова, Александар Македонски го обзеде силна желба да го посети Амон во Либија… Александар Македонски се чувствуваше како некаков ривал на Персеј и на Херакле ( Македон ) , зашто водеше потекло од обајцата; но исто така тој сметаше дека потекнува од Амон, како што митовите упатуваа дека и Персеј и Херакле потекнуваат од Ѕе. Токму со таква мисла се упати кон Амона, за да научи повеќе за себеси, или пак да каже дека навистина научил...

Штом настапи пролетта, Александар Македонски се упати од Mемфис во Феникија... Кога стаса во Тир откри дека флотата веќе го беше чекала за да го пресретне....

... Самиот пак тој веќе се упати угоре кон Тампсак и кон реката Еуфрат...

... Оттаму продолжи кон внатрешноста... Низ земјата што се нарекува Месопотамија....

... Откако ја напушти Тигри, мина преку земјата Атурија... На четвртиот ден извидниците му јавија дека на полето се појавиле коњаници... Откако ја распореди војската, тргна како за битка...

Аријан,  Александровата  Анабаса..., кн.3, 2-3 , стр.70-75;

Поход на Египет

Интересна работа била тоа што веќе имало Македонски колонии и пред пристигањето на Александар Македонски во Мало Азија, а тие барале да се вклучат во армијата, но биле одбиени, бидејќи не биле обучени.

Во Александровите походи на исток учествувала и пајонската лесна коњаница предводена од Аристон. Притоа, Александар Македонски и неговата војска насекаде биле пречекувани како ослободители од страна на покорените народи под персиска власт.

Аристон во битка пајонска монета

332 Александар го ставил Хефестион како командант на неговата флота, кој имал за задача да го прати од море во Газа. Задачата не била лесна, а бидејќи флотата билa составена од разни народи. Во Газа при опсадата требало да се истоварат машините за опрcада, а теренот бил многу тежок.

Плутарх пишува: 

 

Во тој момент Александар добил вести од Аѕана дека аѕаите и спартанците се кренале на бунт, Александар му напишал за тоа. Така Хефестион бил пратен да изврши една извидница. Хефестион се сретнал со Аристо да договори мир меѓу Александар и Демостен и спартанскиот aвaxтo Агис 3-ти. Тие биле добро наклонети за оваа идеjа и времено Хефестион ги спасил македонските интереси во градовите држави.

По завземањето на градот Тир (или Сидон) во 332 година п.н.е. и Газа, бил отворен патот кон Египет. Притоа, градовите во Феникија, Палестина и Египет без борба ги отварале своите врати и го прогласувале Александар Македонски за свој владетел. Како вешт политичар, во Египет тој го посетил храмот на богот на Сонцето Амон Ра, ги придобил свештениците угнетувани од персиската власт, па тие го прогласиле за син на нивниот врховен бог и фараон.

Неговиот војсководач Парменион му предлагал на Александар Македонски да ги прекрати натамошните воени походи, но тој бил цврсто решен конечно да ја уништи големата персиска држава.  

Египет бил администриран од данаи во име на Персија. Имено персискиот ( администратор - страп) на Египет со неговата војска ''данајци'' загиналe во битката кај Ис, кога дошоле Македонците во Египет, заменикот страп исто данаец, Мазачес се предал бидејќи немал војска да се спротистави.

Сабачес (варијанти на имиња: ''Sabakes, Sauaces; Sataces''; Диодор Сикулски го нарекува Тасиачес; Арамајски: ''SWYK'', почина во 333 пне) бил Ахеменидски сатрап на Ахеменидската триесет и првата династија на Египет за време на владеењето на големиот владетел Дарио ТРЕТИ од Персија .

''Кога се случи битката кај Ис (ноември 333 п.н.е.) Василеон Македонон Александрој и неговите коњаници се бореа низ непријателските трупи сè додека не дојдоа во непосредна близина на Големиот Bладетел Дарио ТРЕТИ, чиј живот затоа беше загрозен. Големиот Bладетел Дарио ТРЕТИ бил заштитен од најблагородните Персијци, меѓу нив и Сабачес, кој бил убиен.

Од Персијците беа убиени Арсамес, Реомитрис и Атизиј, кои командуваа со коњаницата кај Граник. Сабачес, вицекралот на Египет, и Бубак, еден од персиските достоинственици, исто така беа убиени, покрај околу 100.000 приватни војници, меѓу кои и повеќе од 10.000 коњаници''.

— Анабазата на Василеон Македонон Александрој од Аријан, превод Е. Џ. Чинок, Книга 2, Поглавје 11 Персискиот владетел побегнал затоа што се плашел за својот живот; затоа Македонците ја добија битката.

 

Портрет на сатрапот Сабачес од неговата кованица. Околу 340-333 п.н.е. Ахеменидскиот Египет. Претходник Ферендатите 2, 31-ва династија, под владетелот Големиот Bладетел Дарио ТРЕТИ.

Монетата на Сабачес, како имитација на аѕаиската кованица, му беше дозволено да направи своја локална валута. Аверс: Глава на Аѕе - данајскиот бог на светлината. Реверс: буфот од Аѕа - (Атина данајска). Надесно: симбол Сабачес инатпис ''SWYK''. Околу 340-333 п.н.е. Ахеменидскиот Египет.

Монета од Сабачес. Персиски Египет. Околу 335-333 п.н.е

Кога се разбрало дека Сабачес загинал кај Ис, во Египет платениците се побуниле и почале да го пљачкаат Египет, персијците реагирале бргу и го назначиле данаецот Мазачес, за нов страп на Египет, значи пак странец, не египјанец.

Заменик-администраторот - Данаец, Мазачес, ''Mazaces'', исто ''Mazakes'', на данајски - ''Mazdāka'', им се предал на Македонците, затоа што немал војска да се спротивстави.

Монета на Мазачес како сатрап на Месопотамија во ВАСИЛЕОНДОН МАКЕДОНИЈА, му било дозволено да прави своја локална валута. 331-323-2 п.н.е. Аверс: Аѕе - данајскиот бог на светлината. Реверс: буфот од Аѕа - (Атина данајска), ''MZDK''

Мазачес го наследил Сабачес по смртта на вториот во битката кај Ис (333 п.н.е.). Неговата египетска сатрапија траела помалку од една година: кога Василеон Македонон Александрој го нападнал Египет кон крајот на 332 пр.н.е., Мазачес немал доволно воена сила за да пружи отпор. Советуван од Аминапес, кој добро го познавал Василеон Македонон Александрој, Мазачес без борба му ја предал земјата на Македонецот, заедно со богатство од 800 таланти злато. Овој настан го означи крајот на краткотрајната втора египетска сатрапија (343–332 п.н.е.).

Не е познато што се случило со Мазачес по овој настан, но Василеон Македонон Александрој му ја доделил улогата на сатрап на Египет на друг данај, Клеомен од Наукратис пред да замине на Исток.

Мазачес можеби бил номиниран за сатрап на Месопотамија како награда за неговото покорување, бидејќи во овој регион се наоѓаат монети на негово име и во стил сличен на неговиот египетски претходник Сабачес, а сатрапот на Месопотамија во тоа време е инаку непознат. Него го наследи Блејтор.

Овој развој на историските факти за данајците многу нè интересира.

Во 332.год. п.н.е. Александар Македонски се обидел да ја освои Нубија, но наишол на силна воена формација предводена од нивната владетелка Кандас, па решил да ги упати своите  сили кон Египет.

Во таа 332. и следнатa 331. год., Александар Македонски бил добредојден како ослободител на Египет, кој до тогаш бил окупиран од Персија. Бил прогласен за син на Амон - египетски бог на сонцето, од Египетските свештеници во пророчиштето во оазата Шива во Либијската пустина. Оттогаш, Александар Македонски често се повикувал на Амон како на свој татко, а неговата слика на кованите пари била со биковски рогови како симбол на божественоста. Ја основал Александрија во Египет, која подоцна, по неговата смрт, станала напреден главен град на Птолoмејската династија.

      За време на двете години по битката кај Ис Александар Македонски продолжил со окупација на Медитеранскиот брег и Египет. Потоа од Сирија тргнал накај срцето на персиската држава. Таму ги преминал Еуфрат и Тигар без да наиде на каков било отпор.

АЛЕКСАНДАР НЕ ''АЛЕКСАНДРОС''

 

v

V

V

 

V

 

v

v

 

 

 

 

 

 

 

 

>

v
vv

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

<

v

v

VV

ALEKSNDR NOT ALEKSANDROS ☼ АЛЕКСАНДАР НЕ АЛЕКСАНДРОС
 
МАКЕДОНИЈАAlexandroy MakedononМАКЕДОНИЈА

 

АЛЕКСАНДАР НЕ ''АЛЕКСАНДРОC''

 

Напуштајќи го Египет, Александар Македонски продолжил кон Асирија и на 01. 10. 331. год.п.н.е. го победил Дариј уште еднаш во Битка кај Гавгамела.

Од музејот во Англија

И на глинените плочки пронајдени во Вавилон, Македонскиот владетел Василеон Македонон Александрој е запишан како Александар, не, како ''александрос''.

 

 
На 1 Дон (Октомври) 331 година п.н.е. македонската фаланга на Александар Македонски ја победи персиската војска на големиот владетел Дариј - 3 - ти

Целата војска на големиот владетел Дариј броеше: 40.000 коњаници, 100.000 пешадинци, 200 борбени коли, неколку слона.... Со ваква војска големиот владетел Дариј се залогори кај Гавгамела крај реката Бумод...

Големиот владетел Дариј, пак, кога му беше јавено дека Александар Македонски веќе тргнал, ја распореди војската како за битка. И Александар Македонски ја водеше војската распоредена во боев ред..

Александар Македонски ... во таа битка, нагласи:

 

''Hе станува збор ни за Долноземска Сирија ни за Феникија, дури ни за Египет, туку дека таа ќе биде пресудна за превласта  над цела (Азија)''.

Всушност и немаше голема потреба да ги поттикнува на големи подвизи со долг говор зашто ним таа им беше вродена, туку повеќе заради тоа што секој во себеси треба да мисли за редот во опасноста и за целосниот молк... и за силниот боев вик... мудро да ги следи заповедите и брзо да ги пренесува до боевите редови; најсе, да си има на ум секој, дека од неговото невнимание зависи опасноста за сите, а дека од неговата доследност зависи целосниот успех. Со овие зборови и слични ним, тој накратко ги охрабри, а војсководците му одговорија дека имаат верба во него. Потоа заповеда војската да се нахрани и да си отпочине.

Пермeнион дошол кај него во шаторот и го посоветувал ноќе да се нападнат персијците... А Александар Македонски пак одговорил:

 

'' Cрамно e да се краде победата и дека Александар Македонски треба да победи отворено и без измама....

Александар Македонски по правило ризикувал во неговите битки, но сепак сметал дека ноќта е премногу опасна, а исто така при поразот на големиот владетел Дариј,

'' скришниот напад под превезот на ноќта би бил оправдување за големиот владетел Дариј да не признае дека е полошиот командант на полошата војска''.

Војската на големиот владетел Дариј беше распоредена на следниов начин:

Hа нејзиното лево крило стоеја бактријските коњаници и со нив даите и aрахотите. По нив се построија персијците... следеле cузуците, а по нив кадусијците... Од десното крило пак, биле построени коњаниците од Којлесирија и од Месопотамија, мидијците,... партите, cаките, тапурите и xирканите, aлбанците и cакесините. Во центарот во кој се наооѓал самиот владетел големиот владетел Дариј и неговите роднини, застанале телохранителите - бесмртниците... Слоновите и педесет српоносни коли кои биле сместени близу владетелскиот одред на големиот владетел Дариј... данајските наемници, биле построени од двете страни на владетелот и Персијците во близина, токму спроти македонската фаланга...

Војската на Александар Македонски била построена на следниов начин:

Hејзиното десно крило го зафаќала македонската коњаница на ''хетаироите'' - хетајрите, а пред неа застанал владетелскиот одред, под водство на Хефестион, бил штотуку избраниот нов командант на телохранителите на Александар Македонски, кој не била владетелска единица туку БИЛЕ ЗАДОЛЖЕНИ ДА ГО ШТИТАТ ВЛАДЕТЕЛОТ ВО БИТКА платени од народот на Македонија. До тоа време бил задолжен Kлито.... Командант на целата коњаница на ''хетаироите'' бил Филота, син на Парменион. Напред со фалангата на Македонците застанал првиот помошен одред на штитоносците на македонската коњаница, а по нив други штитоносци, предводени од Никанор, син на Парменион... На левото крило од македонската фаланга стоел одредот на Кратер, син на Александар, а и самиот Кратер заповедал со левото крило на пешадијата... построени коњаниците на сојузниците, на чело... Еригoј, син на Ларих. До нив... биле ѕецалијците, под водство на Филип, син на Менелај. Со целото лево крило раководел Перменион, татко на Филота, а околу него биле распоредени фарсалските коњаници...

Таков бил распоредот на александровите сили од страната на фронтот. Но тој поставил втора линија, за да биде неговата фаланга двострана... Александар Македонски им заповедал на командантите од вториот боев ред, штом ќе забележат, дека парсијците ги опкружуваат нивните луѓе, да се насочуваат спроти нив и да преземаат удар на варбарите. Онаму, пак, каде што фронтот правел свиок... било да се повлече фалангата во длабочина, или да се стесни, на десното крило биле построени половината од aргијаните од владетелскиот одред... Натаму доаѓале македонските стрелци... и стрелци од т.н. наемници-ветерани... Пред aргијаните и пред стрелците со лак, биле построени извидниците коњаници... и пајонците... Но пред целиот боен ред стоеле коњаниците-наемници на Менид... Пред владетелскиот одред... застанале половината на aргијаните и стрелците на Балакрос. Овие делови од војската зазеле позиција спроти спасоносните коли...

Војските од целиот десен табор беа распоредени од Александар Македонски на следниов начин:

Hа левиот крај ... на тоа крило беа построени траките, под водство на Ситалк, а по нив сојузните коњаници... Пред сите војски од тој сектор од фронтот била построена наемничката коњица... под водство на Андромах... Тракијските пешаци биле додадени како засилување. А целата војска на Александар се состоела од 7.000 коњаници и околу 40.000 пешаци.

Откако двете војски се приближиле една до друга, можело да се види како големиот владетел Дариј и персиските телохранители... и индијците и aлбанците икриријците ... се наоѓале токму наспроти Александар Македонски и неговиот владетелски одред.

Тогаш Александар Македонски откако го поттикна своето десно крило да оди се понапред, ја поведе својата војска, а персијците тргнаа напред, давајќи му најголема тежина на своето лево крило.... Кога виде дека Македонците се преместуваат на испресечен, стрмен терен, големиот владетел Дариј се уплаши да не излезат бесполезни неговите српоносни бојни коли, па му заповеда на предниот дел од десното крило да го нападне со коњаниците левото крило, со кое заповедаше самиот Александар Македонски и да му го попречи натамошното движење.

Потоа Александар Македонски им заповеда на пајонците... и на наемните одреди да влезат во борба против Скитите, како последица на што варбарите беа одбиени... Меѓутоа бактријците, а и другите делови, приближувајќи им се на пајонците и на странците... и успеаја да ја продолжи борбата на коњицата. И паднаа многумина војници на Александар Македонски, потиснати од големиот број персијци... Но Македонците ги издржааа и нивните напади и напаѓајќи ги според борбените планови, го растурија нивниот борбен ред.

Во меѓувреме, персијците ги пуштија нивните српоносни борбени коли директно на Александар Македонски,... да го растурат борбениот ред на фалангата. Но тука најмногу се излажаа: зашто веднаш штом се приближија започнаа да ги гаѓаат со копјa aргијаните и копјоносците под водство на Балакро... И така се случи и колите да останат неоштетени, но и оние против кои беа упатени... Но подоцна и овие коли беа совладани од коњаниците на Александровата војска и од владетелската телесна стража.

Кога големиот владетел Дариј веќе ја донесе целата пешадија, тогаш Александар Македонски заповеда Арет да ја нападне коњицата што вртеше во кругови околу нивното десно крило. Самиот тој ја водеше во колона својата војска; но кога коњицата беше испратена да им помогне на оние што се вртеа околу десното крило и некако оставија празнина во боевиот ред на персијците, се зададе накај нив празнината и правејќи клинообразен боев ред од коњицата на Придружниците - Чета Херои и од делот на фалангата што беше распореден на тоа место, ги поведе двојно и со силен боев вик директно кон големиот владетел Дариј.... дојде до борба гради в гради; но тогаш коњицата на Александар Македонски и самиот Александар Македонски силно нападнаа на непријателот, всушност тепајќи ги со тупаници, заслепувајќи ги со одблесокот на сонцето од штитовите премачкани со лорандити сечејќи им ги со копјата лицата на персијците. А македонската фаланга, збиена и застрашувачка со македонските копја, веќе се нафрли врз нив и на големиот владетел Дариј... се наоколу му се стори страшно и самиот тој прво се заврте и бегаше. Се преплашија од силниот напад на Аретовата војска и оние персијци, кои се обидуваа да го блокираат десното крило со коњите.

На ова место навистина имаше големо бегство на персијците, а Македонците ги следеа и ги убиваа бегалците....

... беше јавено дека левото крило на Македонците е во неволја... и таму дојде до жестока акција... самите персијци заробеници, кога навлегоа им се придружија во акцијата и се нафрлија врз Македонците. Сепак, командантите на војските што ја сочинуваа резервата за првата фаланга... мудро се повратија на челото, според првичните наредби и така се појавија во позадината на персијците; и таму убија многумина од оное што ги беа опколиле животните со опремата. Некои пак се отклонија и избегаа. Персиската војска пак на десното крило, немајќи претстава  за тоа дека големиот владетел Дариј веќе избегал, јавала околу левото крило на Александар Македонски и нападнала на војската на Парменион.....

''Се претпоставува дека кучето на Александар Македонски – - Беритac - Беритa'c - (Jануари)   - белчо, снешко, бил редок вид на бел шарпланинец.

Има вакви шарпланинци во Македонија

Античкиот историчар Плутарх во неговата биографија за Александар Македонски во еден пасус пишува дека кучето на Александар, кое се викало Беритac загинало бранејќи го својот господар и паднало смртно рането во скутот на господарот. Од благодарност на Беритac му бил подигнат град со неговото име. Според сочуваните скулптури, Беритac личи на денешниот бел шарпланинец.

Интересно е што ова куче многу веројатно ја испишало античката историја, бидејќи без него Александар би го загубил својот живот. Кога Александар Македонски во битка бил нападнат од поголем број персиски војници на големиот владетел Дариј - 3-ти, Беритac рипнал и ја загризал усната на еден од воените слонови кој  јуришал накај Александар Македонски со што го спасил животот на својот господар кој понатаму продолжил со освојувањето на тогаш познатиот свет''.

,... На ова, Македонците пред се беа меѓу два огна. Парменион му испрати на Александар Македонски... гласник... дека неговата војска се наоѓа во очајничка положба и дека и е потребна помош. Кога му беше тоа јавено на Александар Македонски, престана со бркањето и откако се сврте со коњицата од Придружниците - Чета Херои, се зададе кон десното крило на персијците. И прво нападна на непријателските коњаници што бегаа, а од нив на партиајците и на индијците, како и на персијците... И тука се одви една од најжестоките коњички борби од целата битка... Персијците се свртеја и челно се судрија со Александровите војски... секој гледаше да си го пробие патот низ се што ќе му се испречеше... Без прошка сечеа и беа пресекувани како борци кои не се борат за победата на друг, туку за сопствениот спас. И тука паднаа околу 60 придружници на Александар Македонски и беше ранет од една стрела во раката и самиот Хефастион, како и Коeн и Менида. Но Александар Македонски притоа се додржа. И оние персијци што се провлекоа низ војските на Александар Македонски се разбегаа како без глави. Но Александар Македонски сега беше подготвен да се судри со непријателското десно крило. И тука ѕецалиската коњица, славно борејќи се, не беше подолу во борбата од Александар Македонски, но бидејќи веќе беа побегнале варбарите од десното крило, кога Александар Македонски се судри со нив, Александар Македонски се поврати и повторно почна да го гони персискиот владетел Дариј... И војските на Перменион ги гонеа противниците што бегаа пред нив....

Од Александровите војски загинаа над стотина луѓе, а од рани и од стрес при гонењето на илјада коњи... А од варбарите се велеше дека загинале триста илјади, но дека поголем од умрените бил бројот на оние што биле заробени, како и слоновите и борбените коли што не биле уништени во битката... И се оствари пророштвото на Александар Македонски, дека во истиот месец во кој месечината ќе се помрачи, ќе дојде и до битката на Александар Македонски и до неговата победа...

Веднаш по битката персискиот владетел Дариј се зададе... кон Медија, а со него избегаа бактријските коњаници... персијците од владетелското семејство... 2.000 данајски платеници.

... И не се излажа персискиот владетел Дариј, зашто откако замина од Арбела, Александар Македонски веднаш тргна кон Bабилон... кога Bабилонците масовно го пресретнаа, со свештениците и главатарите, секој од нив со дарови  го нудеа и градот, и тврдината и богатството. Кога Александар Македонски пристигна во Bабилон, им заповеда на Bабилонците да ги изградат повторно храмовите што ги беше урнал персискиот владетел Ксеркс...

...Од Bабилон до Суза Александар Македонски стаса за дваесет дена. И откако пристигна во градот и го зеде богатството околу 50.000 таленти од сребро и сето останато од владетелска сопственост... и сето она што персискиот владетел Ксеркс го беше донел од походот во Ѕеиа (Европа).

Откако се покрена од  Суза и мина преку реката Паситигар, ја нападна земјата на уксијците.....

По ова тој се упати кон Медија беше разбрал дека персискиот владетел Дариј е таму...

Александар Македонски, кога cфaти дека не може со брзото гонење да го стаса персискиот владетел Дариј, остана таму пет дена и ја одмори војската.... кога го слушна тоа, Александар Македонски поита уште побрзо... за персискиот владетел Дариј разбра дека е навистина заробен и дека е носен во затворена кола и дека власта му била предадена на Бес...

Оние што го заробија Дариј, решија, дека ако разберат дека Александар Македонски ги гони, ќе му го предадат Дариј на Александар Македонски, за да се здобијат со неговата наклонетост.

Ако разберат дека Александар се вратил, ќе соберат што е можно поголема војска за да можат здружено да ја одбранат државата...

Откако го чу тоа Александар Македонски реши да продолжи со најголема брзина...”

Аријан,  Александровата  Анабаса..., kn.3,  8-16 , str.75-85;


Еден од шесте познати шлемови на Зопирион, војсководец на Александар Македонски (загинал 331 г. пр. Хр.) Пронајден е во Оланешти, село во областа Стефан Вода ''Stafan cel Mare'', во Молдавија.
Македонскиот војсководец Зопирион предводел 30 000 војници во походот против Скитите-Гетите од Македонскиот североисток.

Значи додека Александар Македонски војувал со Персија, вршел и воен поход против Скитите.
Воениот поход бил успешн, но на враќањето Македонската војска била десеткувана со постојани напади од многубројните Скити.
Така во доцната есен 331 година пред Христа, позади лимесот и реката Истар (Дунав) во денешна Романија, Гетите го задаваат последниот удар врз македонската војска на војсководецот Зопирион. Тоа го сметале и како освета за походот на Александар Македонски во 335 г. пр. Христа кога тој им уништил голем дел од земјата.
И овие архролошки наоди се од тој период, со сигурност.

Веќе во зимата кон крајот на истата година Зопирион и неговата војска исчезнуваат низ полињата на подунавјето.

Извор - Историја на Александар Македонски, книга 10 од Квинтус Куртиус Руфус.
Се споменува и кај Јустин.

Според археолошките наоди, Крим бил под Македонска власт, шлем од ковано железо од македонската фаланга со фрагменти од сребро (на Македонската коњаниц) денес се наоѓа во музејот на Сан Петровград, значи современата наука, крие.

Битка кај Гавгамела  

 

Битката кај Гавгамела бил вооружен судир во 331 п.н.е каде Александар Македонски - Македонија го поразил големиот владетел Дариј 3 - ти - од Персија. Битката исто така  и се нарекува Битката кај Арабела. 

  - Македонци и сојузници под водство на Александар Македонски со 7.250 коњица и 40.000 пешадија. ( Според Аријан ) 

Деталот е подоцнежен, друга приказна

  - Персијци под водство на големиот владетел Дариј веројатно со 20.000 главно тешка коњица, 230.000 пешадија ( вклучувајќи околи 10.000 данајски  платеници. Вистинскот број на персијците не е утврден, но се знае дека биле многу побројни од македонците.

Персијците биле на бојното поле уште пред самата битка да започне. Големиот владетел Дариј ја регрутирал најдобрата коњаница од неговите сатрапии и од сојузничкото скитско племе. Дариј исто така ги спремил српните двоколки за кои имал приготвено чист терен пред неговите трупи. Исто така големиот владетел Дариј имал 50 индиски бојни слонови со поддршка на индиски двоколки, иако тие не играле никаква улога во битката. Пред битката, големиот владетел Дариј наредил да се искорне секаква вегетација на бојното поле за да може што подобро да оперира со српните двоколки.

Самиот Дариј стоел во средина заедно со најдобрата пешадија, по персискиот воен владетелски обичај. Тој бил опкружен, десно, од каријска коњаница, данајски платеници и персиска коњанчка гарда. Меѓу центарот и средината ја поставил неговата пешадиска гарда ( Јаболконосачи или Бесмртници ), индиската коњица и неговите мардиски стрелци.

На двете крила била коњицата. Бес го командувал левото крило со бактријанците, дахајската коњаница, арахрозијската коњица, персиската коњица, сузиската коњица, кадузијската коњица и скитите. Двоколките биле сместени напред заедно со мала група бактријци.

Мазеј го командувал десното крило со сиријската, медијската, месопотамиската, партијанската, сакијанската, тапуријанската, xирканијанската, албанската, сакезијската, кападокијанската и фригиската коњаница. Кападокијците и фригите биле сместени во преден план и го воделе нападот. Албанската и сакезијската коњица биле пратени да го обиколат македонското лево крило.Македонците биле поделени на два дела, со десното крило под директна команда на Александар Македонски, а левото на Парменион. Александар Македонски се борел со своите коњички придружници. Со нив биле пајонците и лесната коњаница на Александар Македонски. Платеничката коњаница биле исто така поделена на две групи, со ветераните на десното крило, а остатокот од нив пред агријанците и македонските стрелци кои се наоѓале непосредно покрај фалангата. Парменион се наоѓал лево со ѕецалците,  платеници и тракиските коњанички единици. Тие биле наменети да го задржуваат непријателот додека Александар Македонски го задава решавачкиот удар десно. 

Македонската фаланга - cмoтpaМеѓу десната страна и центарот биле критски платеници. Зад нив била група од ѕецалски коњаници под команда на Филип како и  платеници. Десно од нив бил друг дел од сојузничката коњица. Таму била и фалангата која била позиционирана во двојна линија. Заради тоа што биле бројно надминати 5:1 во коњаница, персиската линија била за 1.5 км подолга од македонската, изгледало неизбежно дека Македонците ќе бидат заобиколени од персијците.

Вториот ред фаланга имал за задача да се справи со оваа ситуација ако тоа се случи. Оваа втора линија се состоела главно од платеници.

Македонската фаланга

Македонската фаланга - cмoтpa

Македонската фаланга - cмoтpa

          

    За време на битката Александар Македонски употребил толку уникатна стратегија која само неколкумина во светската историја можеле да ја повторат. Неговиот план бил да повлече што повеќе персиска коњаница на крилата. Овој план имал за цел да направи отвор во непријателската линија каде подоцна би се задал решавачки удар кај големиот владетел Дариј во центарот. За ова бил потребен речиси совршен тајминг и маневрирање како и условот дека големиот владетел Дариј требал да изделува прв.

Македонците нападнале со крилата свиткани наназад под агол од 45° за да ја намамат периската коњица да нападне. Истовремено полека крилата се придвижувале кон десно. Александар Македонски го натeрал големиот владетел Дариј да нападне ( и набрзо неговата војска се поместила од подготвениот терен ), иако големиот владетел Дариј не сакал да нападне прв од кога видел што се случило во ваква слична ситуација кај Ис. На крајот големиот владетел Дариј бил принудeн да нападне. 

Македонската фалангаСега големиот владетел Дариј наредил напад на двоколките. Некои од нив биле пресретнати од Агријанците. Меѓутоа македонската војска имала извежбана тактика за соочување со овие смртоносни направи. Првите линии се поттргнале, отворајќи процеп. Коњите одбииле да се втрчаат во копјата на првите редови и се фатиле во т.н. „ стапица за глувци “, каде што биле запрени со копјата од задните редови.

Потоа возачите биле лесно убиени. Двоколките биле бескорисни. 

Македонската фаланга

Македонската фаланга

Македонската фаланга

Македонската фаланга

         Како што Персијците оделе се понапред и понапред во македонските крила, Александар Македонски полека ја исфилтрирал неговата гарда позади. Персијците го направиле истото, додека не се отворила празнина помеѓу левата страна на Бес и центарот на големиот владетел Дариј кога Александар Македонски ги пратил своите последни коњанички резерви против нив. Александар Македонски ги отповикал своите придружници и се подготвил за решавачкиот напад против Персијците. Под негово водство, тој ги групирал своите единици во форма на гигантски клин, со самиот Александар Македонски на врвот од него. Позади него била бригада од неговата гарда и батаљони од фалангата кои успеал да ги извлече од битка. Овие биле лесни, проследни трупи. 

 

Македонската фаланга

Македонската фаланга

Македонската фалангаОвој голем клин се судрил директно со ослабениот персиски центар, масакрирајќи ја дворската гарда на големиот владетел Дариј и данајските платеници. Бес од левата страна сега бил отсечен од големиот владетел Дариј и плашејќи се дека и тој би бил нападнат од овој клин почнал да се повлекува. Самиот Дариј бил во опасност да биде отсечен и тука има неколку различни верзии на она што потоа се случило. Според речиси сите верзии, големиот владетел Дариј почнал да бега и остатокот од неговата војска исто така. Меѓутоа единствениот зачуван документ од тоа време вели дека персиската слабо обучена вазалска војска, сама почнала да бега.

Mакедонската фаланга

Mакедонската фаланга

Интересно е тоа што дел од персиските вазали ја пробиле Македонската линија на Парменион, наместо да го нападнат од зад грб, тие отишле да го пљаачкаат македонсиот камп, мајката на големиот владетел Дариј одбила да дојде со нив. Набрагу Александар Македонски му дошол на помош на Парменион и победата била целосна.
            По битката, Парменион го обиколил персискиот багажен караван, додека Александар Македонски и неговите телохранители го гонеле персискиот владетел Дариј со надеж дека ќе го фатат. Како и кај Ис, така и во оваа битка пленот бил огромен. Биле фатени 4.000 таленти, како и личната двоколка и лак на персискиот владетел Дариј. Исто така биле фатени и бојните слонови.

Дариј успеал да избега од битката со мала група на војници. Бактријската коњица и Бес, успеале да го стигнат. Некои преживеани од дворската гарда и 2.000 данајски  платеници исто така им се придружиле.

Сега Персиската голема држва била поделена на две половини – Источна и Западна.

Василeoc АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

КАКО НА НЕБОТО ИМА ЕДНО СОНЦЕ, ТАКА И НА ЗЕМЈАТА ЌЕ ИМА ЕДЕН ГОСПОДАР, КАКО НА НЕБОТО, ТАКА И НА ЗЕМЈАТA

 Александар Македонски  се прогласил за Големиот ГОСПОДАР (титулата на големиот владетел Дариј), '' ВACИЛEOH '' - ГОСПОДАР HA ГОСПОДАРИTE, ВACИЛEOH АЛЕКСАНДРOJ MAKEДOHOH. ( ВAC - ИЛE - OH ).

Alexandroy Makedonon

'' ЈАС СВЕТОТ ГО ОСВОЈУВАМ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ '' - ВACИЛEOH АЛЕКСАНДРOJ MAKEДOHOH,

рекол, а ''историчаритѐ'', кријат или не знаат.

      При неговот бегство, персискиот владетел Дариј одржал говор пред остатокот од неговата војска. Тој планирал да оди источно и да регрутира нова војска за напад врз Александар Македонски додека тој одел накај Вавилон. Истовремено персискиот владетел Дариј пратил писма до неговите источни сатрапии во кои тој побарал од нив да му останат верни.
     Повторно персискиот владетел Дариј бил принуден да побегне од бојното поле, но овојпат Александар Македонски го следел до Арбела, откаде овој пребегнал во Екбатана. 

    По оваа битка Александар Македонски бил крунисан за владетел на  Аѕеиа (Азија) во Арабела ПО МИЛОСТ БОЖЈА ,.. што било по персиски обичај. Потоа Александар Македонски тргнал кон Вавилон.

Mакедонската фаланга вo Вавилон

 Од Вавилон, Александар Македонски се упатил во Суса, еден од главните градови на Персија, и го освоил неговото легендарно богатство. Испраќајќи ја главнината од својата војска кон главниот град на Персија Персеполис, Александар Македонски ги нападнал и освоил Портите на Персија (денес планината Загрос).

 

'' Планот на Александар Македонски беше да го колонизира крајбрежјето на Персискиот залив и островите; тој всушност проценуваше дека ова подрачје би можело да биде исто толку богато како и Феникија. Неговите поморски подготовки всушност беа усмерени против Арапите, под изговор дека тие биле единствените од сите народи кои не му испратиле пратеници.

Всушност според мое мислење, тоа беше затоа што тој се уште беше гладен за нови освојувања.

Кога се спушташе кон Bабилон, го пресретнаа пратеници од Либијците, кои што му честитаа што станал владетел на Азија и му дадоа круна, а исто така од слични причини му пристигнаа и пратеници од Pим, од Бретијците, Левканите и Тиренците. Се вели и дека Кархедонците ( Картагинците ) испратиле пратеници, а пристигнале и други од Ајтиопија и од европските Скити, Келти  и Иберци, за да склучат договори за пријателство.

На Македонците и Лигаата на Ѕе ( лага e ''хеленѝ''), тогаш навистина за прв пат се сретнаа со нивните имиња и со нивната спрема. Некои од нив, велат, го замолиле Александар да им покаже што мисли за разликите меѓу нив. А Александар, претежно и самиот сфати, а така мислеше и неговата придружба, дека е господар на сета земја и на сето море.

Историчарите Аристид и Асклепијад, што се вбројуваат меѓу оние што ги опишале делата на Александар Македонски, додаваат дека на Александар Македонски му дошле и пратеници од Рим. И дека, прорекол дека ќе бидат моќни во иднина''.

Извор: Аријан,  „Александровата  Анабаса”, книга 6, 15 , стр. 220-221

 
    ПОРТИТЕ НА ПЕРСИЈА

Е еднен премин тесна клисура за патот кон Персеполитион. Tука Војската на Александар Македонски била нападната од персијците под водство на генералот Ариeл Барзанес на врвовите на клисурата  кај местото Нарос длабоко во преминот, фрлале со камења врз македонските војници по што тие биле принудени моментално да се повлечат за да се реорганизираат.
      - Ова е прв пат да македонската фаланга од водство на Александар Македонски да се повлекува во битка, што всушност не е битка туку стапица.

Персијците биле многу горди за овој потфат...

     Битката уште е во сеќавање на локалната популација во тој регион. Александар Македонски HE Е сакан од персијците,.. што е и нормално,.. Мајките таму и ден денешен ги плашат децата ако не биле дисциплинирани '' ЌЕ ДОЈДЕЛ AЛЕКСАНДАР ДА ГИ ЗЕМЕ ''


Aлександар Македонски бил многу лут зошто не ја забележал cтапицата... Од локалните затвореници изнудил информации за друг премин со име Ариел, така што на тој начин можел да ги заобиколи перcијците и од зад грб да ги нападне. 

 

Во 9 навечер наредил на армијата да го помине тој премин под најголема тајност и тишина. Kога стигнале на врвот на 7 - 8 000 метри имало една чистина каде се одмориле. И испланирале околу полноќ: 3 пешадиски бригади: АМИНТА, ФИЛОТА И КOЕН,  под команда на Кратер требало да се вратат  на преодот каде биле персијците од каде нападнале првиот пат и да нападнат од таму. Александар Македонски со коњаницата, една пешадиска бригада и стрелци од позади персијците требало да ги нападнат биле околу 5 - 6000. 
3000 под команда на војсководецот Птолемаиој останале како резерва. Тоа биле Cребрените Kопја телохранителите на Александар Македонски.
Така организирани почале да се приближуваат кон персијците,.. било многу темно, а и студено имало и снег,.. некои oд младите војници дури и плачелe нo билe храбрени од постарите.

      Персијанците биле опколени и биле победени, а на персискиот соработувач Aлександар Македонски му дал 40 таленти од злато.

 Потоа побрзал кон Персеполитион пред неговата војска, таму заробиле 4000 тони злато. За време на нивниот претстој во градот, '' избил'' пожар во палатата на Ксеркс и се ''проширил'' низ остатокот од градот. Најверојатно пожарот бил намерен, за освета, но подоцна Александар Македонски се покајал. 

    По освојувањето на Персеполитион, Александар Македонски ја продолжил потерата по Дариj. До тогаш, персискиот владетел веќе бил заробен од Бес, неговиот Бактријски сатрап и сонародник. Додека Александар Македонски наближувал, Бес наредил да го убијат Дариј, а потоа се прогласил за негов наследник под името Артаксеркс 5 - ти и се повлекол во централна Аѕеиа (Азија) од каде организирал герилски напади против Александар Македонски.

Персискиот владетел Дариј 3-ти Комодан е убиен од страна на своите ближни, заверниците Бес (сатрапот од Бактрија), Барзаент (сатрапот од Архозија и Дрангијана) и началникот на персијската коњаница Набарзан. Подмолното убиство се случило во летото 330 п.н.е. источно од Касписката врата. Касписката или Персијската врата го нарекле тесниот планински премин, кој се наоѓал на планината Алборз (Елбрус) во близина на јужното крајбражје на Каспиското море.

         Hа местото: ГЕРД АБ - ''КАДЕ ИМА ВОДА ЗА ПИЕЊЕ'', Дариј бил смртно ранет од Бес,.. бил најден од македонските извидници завиткан во една покривка во крв. Дариј оставил порака во која го замолил Александар Македонски да се грижи со неговата фамилија со чест.

            Александар Македонски на Дариј му приредува раскошен закоп како што доликува на еден владетел.

     Буната во Аѕана и РАСПУШТАЊЕ на Лигата на Ѕе  од Македонска Фаланга

     ВО МОМЕНТ КОГА ОДЕЛО СЕ ВО РЕД Александар Македонски добил вести од Македонија. Aѕаите повторно се побуниле поддржани од cпартанците,.. Александар веднаш му пратил пари на Антипатар кој во тоа време бил во Тракија кој со парите собрал војска и ги поразил здружените aѕаи и спартанци. При тоа загубил 4000 македонски воjници додека го убил спартанскиот aнax-владетел Агис 3 - ти и 5000 aѕаиски и спартански  востаници, со тоа ги ставил пак под '' контрола''.

     Спартанците, кои не биле членови на Лигата на Ѕе и кои не учествувале во походот на Александар Македонски, увиделе долгоочекувана шанса да ја наметнат својата власт врз Полуостровот на Ѕе по ужасниот пораз кај Левктра и Мантинеја. Персијците велукодушно ги финансирале амбициите на Спарта и овозможиле формирање на војска од 20.000 борци. По практичното преземање на контрола врз Крит, Агис се обидел да создаде антимакедонски фронт. Додека аѕаите на почетокот останале неутрални. Некои помали градови држави од Лигата на Ѕе, како и Елисјаните се сојузиле со него, со исклучок на важниот град Мегалополис и Аркадискиот Сојуз (Аргос, Месена и Мегалополис - Аркадиска Лига), која била особено антиспартанската престолнина. Агис тргнал во 331 п.н.е. во опсада на градот со целата негова војска, предизвикувајќи општа тревога во Македонија.

За да нема непријатели во моментот, Антипатар го помилувал Мемнон, па дури и го оставил на својата поранешна функција во Тракија, додека нему му стигнувале огромни финансии пратени од Александар Македонски. Ова било возможно со помош на ѕецалиска помош и многу платеници кои заедно сочинувале сила двојно поголема од таа на Агис, која лично Антипатар ја довел јужно во 330 п.н.е. за да се судрат со cпартанците. Пролетта таа година двете војски се судриле кај Мегалополис и самиот Агис загинал заедно со најдобрите негови војници, но не без загуби и на македонска страна.

Сосема поразени, спартанците отишле кај Антипатар да барат примирје; неговиот одговор ги поставил условите за мир преку Лигата на Ѕе, но спартанските дипломати сакале да се видат директно со Александар Македонски, кој ги казнил сојузниците на Спарта со 120 таленти и влез на Спарта во лигата.


     На веста за победата на Антипатар, Aлександар Македонски дал наредба да се распуштат војниците од Лигата на Ѕе  во служба кај него, но им дозволил на доброволците да останат како платеници. 

      Неговата понатамошна тригодишна воена кампања, прво против Бес, а потоа и против Спитамен, сатрап од Согдијана, го одвела Александар Македонски низ повеќе делови на денешен Авганистан и Таџикистан. Притоа, формирал повеќе градови со името Александрија, од кои некои постојат и денес, на пример Кандахар во Авганистан и Хуџанат во Таџикистан. Во тие походи, неговите противници биле поразени, Бес во 329., а Спитамен во 328 г.п.н.е.

   Василеон (господар на господарите) Александар Македонски, гонејќи ги убијците на Дариј, сега негови ''новѝ'' противници, сé ''занел'' во освојувањата и стигнал до крајниот Север и Исток... ПОВЕЌЕ

   ОСВЕТА КОН ПОТОМЦИТЕ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ

       Гонејќи ги неговите непријатели во Узбекистан и на патот кон Самаркан се случило чуднa работа.... некаде во тие ридови во едно градче Бранкадл, Александар Македонски со фалангата наишoл на мал град со луѓе cо европска физиономија, а зборувале данајски. Hивните предци живееле на  источната приморска зона на Егејското море - Јонија. Потомците на овие луѓе биле свештеници на храмот од Дидеми, a нивните предци 150 години пред биле соработници со персијанците кога Македонија била под персиска окупација.

            Следното утро Александар Македонски дошол со дел од македонската фалангa во градчето преправајќи се дека бил пријателски настроен,.. наскоро започнал колеж ,.. се додека не бил убиен и последниот од нив,  македонците срамниле и запалиле СЕ' ДУРИ И ГРОБОВИТЕ НА МРТВИТЕ.

         УШТЕ ЕДЕН ДОКАЗ ДЕКА  МАКЕДОНСКАТА  војна на Персија всушност БИЛА ОСВЕТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВРЗ  ПЕРСИЈЦИТЕ И  ПЕРСИСКАТА ОКУПАЦИЈА ВРЗ МАКЕДОНИЈА ПРЕД 150 ГОДИНИ  п.н.е. од страна на ПЕРСИЈЦИТЕ. 


ПРВИОТ СИН НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

    327 п.н.е.  ce  раѓа ПРВИОТ СИН НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,  Aракле од неговата кункубина Барсина.

      Александар Македонски го продолжува освојувањето,.. во местото Kалаш (денес позната како земја на неверниците) и Хунза ги остава старите, болните и ранетите војници и мал дел од војската заедно со благајник.

ОСВОЈУВАЊЕТО НА СЕВЕРНА ИНДИЈА  

 

           Александар Македонски ги зацврстува своите нови позиции во Централна Аѕеиа (Азија). Во 326 г.п.н.е. Александар Македонски конечно е подготвен да се посвети на освојувањето на Индија. Александар Македонски ги повикува сите водачи на племињата од Гандара, територија на север од денешен Пакистан, да му се покорат и да тргнат со него. Амби, владетелот на Таџила, чиja држава се простиралa од Индус до Џелум, така и направилa. Но водачите на некои кланови, како например Асапсиос и Асакеноис, познати во Индиските текстови како Ашвајани и Ашвакајани (имињата асоцираат на природата на нивните заедници, во cанскритскиот јазик Ашва значи коњ), одбиле да се покорат.

Александар Македонски лично ја преземал командата над штитоносците, пешадијата, стрелците, aгријанците и коњаниците и со нив тргнал во напад на кланот Аспасиос во долините Алишанг и Гуреа, како и на кланот Асакеноис во долините Сват и Бунер. Според современите историчари, било доста тешко за Александар Македонски да ги покори овие племиња, меѓу кои племињата Масага и Аорну дале силен отпор. Посебно драматични биле борбите со кланот Аспасиос, во кои Александар Македонски бил ранет во рамото со копје, но сепак кланот ја загубил битката. 40.000 воини биле заробени.

Асакеноисите му се спротивставиле на Александар Македонски со армија од 30.000 борбени кочии, 38.000 пешадија и 30 слонови. Тие се бореле храбро и пружиле силен отпор во многу утврдени места како што биле градовите Ора, Базира и Масага. За да се скрши жестокиот отпор кај утврдувањето Масага биле потребни неколку дена жестока и крвава битка во која Александар Македонски бил сериозно ранет во потколеницата.

Кога поглаварот на Масага загинал во битката, командата над неговата војска ја преземала неговата мајка Клеофис, која исто така била цврсто решена да ја брани својата татковина до последниот здив. Примерот со Клеофис кажува дека во битката исто така била вклучена и женската популација на утврдувањето. Александар Македонски за да ја совлада Масага морал постојано да врши дотур на свежа војска со цел да го одржи моралот на својата војска. Според Куртис, Александар Македонски не само што ја уништил војската и останатите жители на Масага тој исто така го разрушил до темел, го пеплосал градот. На сличен начин својот бес подоцна Александар Македонски го искажал и на Ора, следното упориште на Асакеносите.

    При крајот на битките кои ги водел Александар Македонски во Масага и Ора, голем број на Акакеносите се префрлиле во утврдувањето високо во планините наречено Аорнос. Александар Македонски постојано бил зад петици на овие трупи. Само после четири дневна крвава битка Александар Македонски го завземал и ова утврдување кое се сметало за неосвоиво. Пустошења како во Масага се повториле и во Аорнос.

    Hа карпите на местото '' ХАС РАТИ СУЛТАН '' високо околу 4500 метри, а последните 1000 метри било многу стрмно и непристапно,.. Таму непријателите мислеле дека биле безбедни така што му праќаат едена порака на Александар велејќи:

 

''САМО АКО МОЖЕШ ДА ЛЕТАШ ЌЕ МОЖЕШ ДА ГО ЗАЗЕМЕШ МЕСТОТО '' . 

Ho 300 доброволци успеале да се искачат на тоа место и од зад грб да ги нападнат... Така што после Александар Македонски му рекол на локалниот водач:

 

''ГЛЕДАШ ДЕКА ЈАС ИМАМ КРИЛJА ДА ЛЕТАМ ПА ВЕ ОСВОИВ''

''Александар Македонски се впуштил во навидум невозможен потфат: освојување на последната согдијанска тврдина, сместена на карпа и опкружена со стрмни карпести ѕидови. Тврдината имала само еден главен влез, согдијците имале акумулирано доволно храна за да издржат долго време а можеле да сметаат на снегот како извор на вода.
Непристапноста на тврдината била таква што, кога согдијците биле поканети да се предадат, го исмевале
вa
cилeoн Александар Македонски советувајќи го да бара “војници со крилја“. Изнервиран од ваквиот одговор, македонскиот владетел ветил дека ќе додели 12 златни статери како награда на првиот кој би успеал да се искачи на врвот на карпата, додека на оние кои подоцна ќе пристигнат ќе им додели помалку, но сепак ќе бидат добро наградени.

Триста храбри војници со искуство во качување се опремиле со ленени јажиња и штипки кои обично се користат за прицврстување на шаторите. За да не бидат откриени, тие го започнале искачувањето ноќе. Тоа беше сензационално напорен потфат, како доказ триесетина од нив загинале. Останатите, пак, продолжиле да се искачуваат и конечно пристигнале на врвот.
Кога веќе пристигнале до целта, храбрите војници започнале да мавтаат со бели транспаренти кон македонскиот камп за да сигнализираат дека успеале. Кога ги видел вacилeoн Александар Македонски, испрати гласник до непријателите да им рече да се предадат, бидејќи ги најде “војниците со крилја“. Во меѓувреме, се било спремно за претстојниот напад!
Тоа всушност бил обичен блеф, бидејќи Македонците на врвот на тврдината биле релативно малку, уморни и лесно вооружени, додека главната војска немала никаква можност и начин да стигне до нив. Но, согдијците, гледајќи ги непријателските војници на врвот, испаничени и запрепастени од гледката се согласиле да се предадат. Така вacилeoн Александар Македонски
со минимални загуби ја освоил непробојната тврдина во Согдијана, во ''воениот плен'' била и Бактриската принцеза Роксана - Рошанак на Бактриски''.

Диодор соопштува, дека Александар ја разделил армијата на три дела. На чело на едниот дел тој го поставил војсководецот Птолемаиој, каде му наложил да го пустоши крајбрежјето. Леонит за истата цел, го испраќа во подножјето на планинскиот регион кој постанал рушевина. Во текот пламнале пожари, биле извршени грабежи и убиства, бројот на жртвите се проценува на повеќе од десет илјади луѓе. 

Се чини дека оние кои се бореле во близината на Норилск зачувале многу “воени” топоними: реката Батајка и нејзината област кај месноста Војнар, реката Убојна, р’тот Оружило, реката Могилна и Покојница. Самиот Енисеј бил наречен Крвава река, исто како и северниот Гдански полуостров наречен Крвава земја.

Кај Јустин може да прочитата дека на деветиот ден на нападот на Масагите, владетелката Клеопида сфатила дека градот не можел да се одржи. За да го спаси народот самата му се предала на Александар. Синот од него го таа го нарекла исто така Александар (оваа информација треба многу добро да се провери, звучи нереално).Александар Македонски против Асакеносите:

 

''Иако им ветил на опколените Асакеноси дека ќе им ги поштеди животите ако се предадат, тој ги погубил сите војници кои биле заробени. Нивните упоришта во Ора и Аорнус исто така биле разрушени.''


Сисикотос, кој му помогнал на Александар Македонски во овие битки, подоцна бил назначен за владетел на Аорнус.

БРАКОТ  СО РОКСАНА 

       329 година п.н.е.  ЈА ЗЕМА ЗА ЖЕНА РОКСАНА  Бактриската принцеза Роксана - Рошанак на Бактриски,.. таа била ќерка на локалниот водач,  Александар Македонски се вљубил во неа и ја земал за жена. 
Дел од македонските војсководци биле протв тоа,.. Па затоа Александар Македонски го праќа Парменион во Вавилон да се грижи за позадината.

Предаството на Филота

Но највеќе македонските војсководци биле незадоволни кога Aлександар Македонски регрутирал персјанци во македонската фаланга.
Филита синот на Парменион дури пробал и да го отруе,.. бил откриен и суден заедно со неговите соработници.
    

          Дел од судењето е забележано: 

 

         - Александар Македонски најпрво го погледна Филота и рече:

''Македонците решија да те судат. Те прашувам, сакаш ли да зборуваш со нив на мајчиниот јазик (македонскиот)?''

Филота одговори:

''Освен Македонците, тука има многу други сведоци, кои ми се чини полесно ќе ги разберат моите зборови, ако се послужам со ( данајски-axajcки ) истиот јазик, на кој ти штотуку проговори, кое ти го направи, мислам, само затоа, за да можат, говорот, повеќе луѓе да ти го разберат.''

Потоа, Александар Македонски рече:

''Гледате ли, Филота си го мрази татковиот ( македонски ) јазик, зашто тој самиот се откажува да се изразува на него. Но тој може да говори како сака, вие, да знаете дека тој се оддалечил како од нашите (македонски) обичаи, така и од нашиот јазик.'' (оваа информација треба многу добро да се провери, звучи нереално и комично, Александар Македонски не го зборувал данајскиот јазик, користeл преведувач за комуникација cо данајците, потоа зошто да зборуваат данајски, Македонците се господарите.).

( Курциус Руфус, 6, c.36 ).

  За време на судењето, логорот на Македонците бил затворен и недозволувале никој да излезе. Филота бил осуден на смрт заедно со татко му Парменион,.. иако отсутен, кој во тогашно време се сметало кај Mакедонците како одговорен за постапките на својот син,.. Парменио бил убиен од Kлито, кој бил потоа пратен во Вавилон да ја изврши таа задача.

 

Откако го совладал Аорнус, Александар Македонски ја преминал реката Инд и влетал во епската битка против Пор, владател на територијата Пенџаб во битката кај Хидасп во 326 г.п.н.е.  

По конечниот пораз на Ахеменидската држава под водство на Бес и Спитамен во 328 п.н.е, Александар Македонски почнал со походи на разните индиски владетели во 326 п.н.е. Според некои извори Александар Македонски имал 120.000 војска, додека според други војската не броела повеќе од 35.000 војници, од кои коњицата била една третина.

Главниот багажен караван поминал преку Киберскиот премин, но помала група војници под команда на Александар Македонски преминале преку север, освојувајќи ја тврдината кај Орно (денешен Пир-Сар, Пакистан) по пат. Во раната пролет следната година, ги соединил своите сили и се сојузил со Таксил (познат и како Амби), кој бил владетел на Таксила, против неговиот сосед, владетелот на Хидасп.


Битката кај Хидасп


Битката кај реката Хидасп се одиграла 326 п.н.е помеѓу војската на Александар Македонски и војската на индискиот владетел Пор (санскрит: Пурурава) крај реката Хидасп (денешна река Џелум) во регионот Пенџаб. Државата на Пор се протегалa во делот од стара Индија кој денес припаѓа на Пакистан. Оваа битка бил последниот покрупен судир на Александар Македонски. Иако во битката македонската војска победила, поради истоштеност одбила да оди подлабоко во Индија и покрај желбата на нивниот владетел, Александар Македонски.

 - Македонци, персиски и индиски сојузници под воство на Александар Македонски со околу 4.000 коњаница и 50.000 пешадија и 2.700 војска под водство на Кратер кои играле диверзиона улога. 

  - Пор со 200 бојни слонови, 6.000 коњица и 30.000 пешадија.  

         Битката се одвивала на источниот брег на реката Хидасп, (денешен Џелум која е притока на реката Инд) близу денешните места Лила и Бора во Пакистан. 

Mакедонската фаланга

Mакедонската фаланга

Пор влaдeтeлот на Хидасп се сместил на левата страна од реката за да ги спречи преминувањата на истата. Реката Хидасп е доволно длабока и брза за да го однесе секој што сака да ја премине. Затоа Александар Македонски почекал неколку дена, со многу маршеви и контрамаршеви како и информациска војна (со тоа што им „дал на знаење“ на мештаните дека смета дека реката е премногу длабока за преминување, факт кој го дознал од Пор). Една ноќ, кога осетил благосостојба во кампот на Пор, Александар Македонски собрал мала војска и ја преминал реката 17 км низводно. Бидејќи ја гледал главната војска со Кратер сe уште пред него, Пор пратил само малку војска да се соочи со нападот. Меѓутоа тој погрешно проценил и војската била убиена заедно со неговиот син. Кога битката подоцна почнала, Македонската коњаница била сместено на десното крило, но Александар Македонски пратил група коњаници да ги заобиколи индијците и да ги нападне одзади. Индијците имале коњица на двете крила, бојни слонови напред и пешадија позади слоновите.

Mакедонската фаланга


Овие бојни слонови ја правеле ситуацијата многу тешка за Александар Македонски. Речиси сите негови победи се должеле на неговата способност да го раздвои непријателот и да јуриша со неговите коњички придружници низ отворот. Меѓутоа слоновите ги уплашувале македонските коњи. Така Александар Македонски морал да ја промени неговата стратегија.  

Mакедонската фаланга

Александар Македонски ја започнал битката со вообичаениот јуриш на десното крило (лево на индијците) со предвидливи резултати, индиското лево крило ослабело и Пор ја зајакнал таа страна со коњаница од десното крило. Ова ги оставило индиските коњаници без никој да ги брани од опколниот напад одзади. Александар Македонски го сакал токму ова. Тој ја уништил индиската коњица без да ги доближува неговите коњи до слоновите. Доколку индиската коњаница не би била уништена, таа сигурно би претставувала закана за фалангата подоцна во битката и македонската коњаница не би можела да ја поддржува пешадијата во борбата против индиската коњаница заради близината на слоновите.

Mакедонската фаланга - cмoтpa

 

Во меѓувреме, македонската фаланга и персиската пешадија трнале напред за да го пречекаат јуришот на слоновите, кој бил запрен, иако со тешки последици за пешадијата. Махутите на слоновите биле убиени, а некои биле повредени, така што војската на Александар Македонски успеала да ја обиколи индиската војска. По загубата на огромен број животи, Пор, кој бил ранет во борбата, се предал. 

Mакедонската фаланга

Mакедонската фаланга

Mакедонската фаланга

 Пор бил еден од многуте индијци кои го импресионирале Александар Македонски. Погоден од најмалку шест стрели во битката, но сe уште на нозе, тој бил запрашан од Александар:

 

'' Како сакате да се однесува ссо вас?.''

Одговорот бил:

 

„Kакo владетел“, така од тогаш и се однесувле македонците со Пор.

Пор бил висок речиси 210 см..


  

Mакедонската фаланга

Mакедонската фаланга


Тешко е да се измерат жртвите, но се знае дека индијците ја изгубиле целата своја коњаница, голем дел од пешадијата и преку 100 бојни слонови. Македонците фатиле 80 слона, но изгубиле многу пешадија во битката. Коњицата имала многу помалку жртви. Историчарот Питер Грин вели дека Александар Македонски изгубил дури 4.000 војници, главно фаланга. Тие биле оние кои морале да се соочат со слоновите бидејќи коњите не сакале ни да се доближат. 

 

Храброста и војните вештини на Пор го импресионирале Александар Македонски. И покрај тоа што Пор бил поразен, Александар Македонски му го поштедил животот и го поставил за повторен владетел на Хидасп во негово име. Ова била најдалеката точка кај што Александар Македонски стигнал заради одбивањето на неговата војска да оди напред не само заради тоа што била истоштена, туку и заради тоа што за прв пат го увидела вистинскиот начин на употреба на слонови во битка. Персискиот владетел Дариј пред тоа употребувал слонови во битка, но тие не играле значајна улога. Тука фалангата за прв пат се соочила со јуриш на слонови и чудо е што воопшто успеала да ги одбие заради огромниот психолошки ефект што тие го имале врз војниците.

Иако Александар Македонски успеал да ја освои само северозападна Индија, неговиот поход извршил големо влијание. Со тоа што ги победил опасните локални властелини во Хиндукуш и соседните региони, тој го подготвил теренот за идната Маурска држава, втората држава која успеала да ја освои цела Индија.

Kако резултат на оваа битка Александар Македонски основал два града, Никеја (Победа) на местото на денешен Џалапур и Букефалија (веројатно) на местото на денешна Бера, Пакистан. Букефал бил коњот на Александар Македонски, кој загинал или во битката, или подоцна од старост и истоштеност.

           Источно од државатa на Пор, близу до реката Ганг, се наоѓалa моќнaтa Магада под владение на династијата Нанда. Стравувајќи од судир со уште една моќна индиска војска, изморена од повеќегодишните воени походи, војската на Александар Македонски запира кај реката Биас одбивајќи да маршира понатаму кон исток. Така оваа река ја означува и границата до каде војската на Александар Македонски продрела на исток.

           После битката со Пор, моралот на војската на Александар Македонски опаднал за понатамошни походи. А покрај се, тие требало да се соочат со далеку помоќен непријател. Војската на Александар Македонски имала на располагање околу 20 илјадна пешадија и околу две илјади коњаници. Војската отворено се спротиставила на инсистирањето на Александар Македонски да ја преминат и реката Ганг, која била широка, како што тие слушнале, 6.5 километри ( 32 фурлонга ), со длабочина од 183 метри (100 фатоми). А пак од другата страна на реката ги чекала силна армија од добро вооружени и воинствени пешадијци, коњаници и слонови.

Некои дури извори велат дека владетелите на Гандерит и Праеши ги чекале со армија од 8 илјади коњаници, двесте илјади пешадија, 8 илјади борбени кочии и 6 илјади борбени слонови. - Плутарх, Вита Александри, 62.

 

Bојниците, одлучиле да не го следат натаму во конечното освојување на Индија и посакале да се вратат во своите домови. Меѓутоа, никој од нив отпрвин не се осмелувал да му го соопшти тоа. Александар Македонски сфатил што се случува, ги повикал на состанок своите офицери и им одржал говор во кој ги потсетил за сите достигнувања што ги добиле со походот против Персија.


Коен  бил еден од најдоверливите војсководци на Александар  Македонски. Годината на неговото раѓање е непозната, но се смета дека починал во 326 година пред Христа. Тој го придружувал Александар  Македонски за време на походот во Аѕеиа (Азија), со тоа што есента 334 година пред Христа се вратил во Македонија заедно со други војници и офицери кои добиле одмор, по што пак се придружил на Македонската војска (во малоазискиот Гордиум) Тоа било пролетта 333 година пред Христа. Потоа учествувал како командант на пешадијата и фалангата во најзначајните битки на Александар. Сепак во пишаните извори Коен останал запаметен по својот говор што го одржал пред Александар Македонски и кој во голема мера е зачуван од страна на  историчарот Аријан.

 

По овој негов говор офицерите долго молчеле, а потоа Коен, собрал храброст и му се обратил. Коен му рекол на Александар дека офицерите се преблагодарни и задоволни од она што досега го постигнале и добиле од својот владетел, но дека сепак дошло време да се стави крај на натамошните напредувања. Меѓу другото Коен рекол:

„Вие го знаете бројот на  Македонците кои го почнаа ова освојување, а можете да видите и самиот колку останаа денес. Ѕецалијците ги испративте дома од Бактрија бидејќи знаевте дека нивните срца не се повеќе внесени во оваа работа. Овде вие мудро постапивте.

 Други  беа населени во новите градови што ги основавте во кои тие останаа не сосема по своја желба. 

Останатите, заедно со нашите Македонци, останаа да ги споделуваат опасностите и тешкотиите на војната. Некои од нив беа убиени, а некои онеспособени заради тешките ранувања, при што беа оставени во разни делови на Аѕеиа (Азија), каде мнозина од нив умреа заради болест. И така само неколкумина останаа од големата армија, главно со нарушено здравје. Нивната виталност и решителност исчезнаа. Секој од нив сака да си ги види родителите повторно ако се сѐ уште живи или своите жена и деца. Сите тие копнеат по семеен живот и дом, надевајќи се дека нема да живеат веќе во сиромаштија и оскудност, туку славни и богати со богатството што Вие им го обезбедивте. 

Не обидувајте се да водите луѓе кои немаат веќе волја да Ве следат. Ако нивните срца не се внесени во тоа никогаш во нив нема да го најдете стариот дух и старата храброст. Поарно посветете се на враќање кај Вашата мајка и дом.... А потоа, ако посакате, повторно можете да превземете експедиција против индијците на исток или, ако сакате, кон Понтско Море (Црното Море) или кон Картагина и либиските територии. 

Ваше е да одлучите. Други единици на  Македонци ќе Ве следат - млади и свежи единици ќе ги заменат Вашите ветерани.“ (Аријан, цит. дело, стр. 292 - 298).

Коен на крајот укажал дека секој треба да знае кога да запре со некоја работа. Присутните офицери му аплаудирале, а Александа Македонски разочаран им рекол дека оној што сака, може да си оди дома. 

Потоа, како што е познато, Александа Македонски налутен се повлекол во својот шатор потајно надевајќи се дека офицерите ќе се предомислат. Но, откако тоа не се случило, тој ги известил офицерите дека одлучил војската да престане со освојувањата и да се врати назад.

И овој говор на Коен, Аријан го превзел од изгубената историја на Птолемаиој.

         Александар Македонски, после состанокот со неговиот офицер Коен, бил убеден дека е подобро да се откажат од понатамошни походи и да се вратат назад.

Александар Македонски бил принуден да сврти на југ. На патот кон југ војската се судрила со кланот Мали, (во денешно време Мултан). Кланот Мали бил еден од највоинствените кланови во Индија во тој период. Но војската на Александар Македонски после жестоките битки го покорува кланот Мали. Во едeн од налетите на утврдувањета Александар Македонски бил сериозно ранет од стрела. Неговата војска, мислејќие дека нивниот владетел е мртов, ја заземаат тврдината и го искалуваат нивниот бес на заробениците. После ова, Мали бил окупиран од војската на Александар Македонски, а главницата продолжила со движење. 

            - Тука Роксана на Александар раѓа и син но за жал мртов.

       Поголемиот дел од својата армија Александар Македонски ја насочува кон Карманиа (во денешно време јужниот дел на Иран) на чело со војсководецот Кратер, а еден дел гради флота за да го истражи Персискиот залив под водство на адмиралот Неархo, додека со останатиот дел од војската се враќа назад во Персија по јужната рута низ пустината Гедрозија (во денешно време дел од јужен Иран и Макран во јужен Пакистан).

'' При крајот на август 325 година п.н.е. Александар Македонски ја напушти Патала и тргна кон запад, со цел да изврши подготовки за пречек на флотата, додека Неархo требаше да причека да настапат североисточните монсуни во октомври. Прво пропатува низ земјите Арабита и Ореита кои беа покорени по подолго војување.

За намесник беше поставен Илеофан, а Хефестион беше оставен во заднината и му беше наредено да изгради град со име Александрија во близината на Рамбалија, главното село на Ореита. Леонат, кој требаше да ја чека флотата на морскиот брег, требаше да изгради друг град со име Александрија. Александар Македонски сега навлезе во Гедросијанската пустина и колку повеќе навлегуваше толку повеќе имаше тешкотии и недостиг на војска.

Целосната пустелија и недостигот од вода на морскиот брег го натера да навлезе подлабрко кон копното, така што не можеше да прави депоа за својата флота. Жештината не им дозволи да го забрзаат патувањето, со исклучок ноќе. Извидниците што беа пратени до морето, јадните луѓе ги опишаа како се хранат со риби и со школки и живеат во колиби.

Колку повеќе продолжуваше, толку повеќе војската страдаше од глад и жед и одржувањето на дисциплината сé повеќе стануваше потешко, но Александар Македонски го поднесе тоа и имаше човечки однос кон лошата состојба на своите луѓе. Илјадници луѓе лежеа настрана по патот, а многу коњи и маски беа убиени и изедени. Многу поретко можеше да се снабди со храна од селата крај патот.

На крајот имаа можност да поминат по должината на морскиот брег каде што најдоа храна и вода за пиење, а потоа минаа низ многу плодни региони. Стигнаа во Пура, главниот град на Гедросија, шеесет дена откако ја напуштија државата Ореита. И покрај тоа што овде-онде описите за страдањата на единиците се реторички накитени, сепак во целост тие не се преувеличени.

Александар Македонски одеше заедно со нив пешки, за да им даде пример со поднесување на тешкотиите, со цел да го продолжат патот и да истраат. Кога некои од војниците што имаа среќа да најдат вода, му нудеа во шлемови, тој им се заблагодаруваше, но ја истураше водата во песокта. Тоа ја зајакна и ја поттикна неговата војска, вели Аријан. Колку големи беа загубите во луѓе и животни не може да се пресмета, бидејќи не се знае колкав број тргнале од Патала. Но, тие мора да биле ужасно големи.

Се претпоставува дека најмногу настрадале жените и децата што ја придружувале војската. Дури и тука во песокливата пустина на Белуџистан, Александар Македонски ги натерал своите научници да ја испитуваат флората и има многу резултати од тие испитувања. Исто така, интересно е да се чита дека феникиските трговци кои биле во придружниот карван, ја искористиле шансата да соберат смола од мира грмушки и мирисливи корени од нард, чија вредност ја знаеле уште од домашниот пазар.

Преживеаните од војската наполно можеа да се освежат и да се одморат во изобилието на Пура. Приклучувањето на Далечна Аѕеиа (Азија) беше завршено со освојувањето на Гедросија и беше обединета во едно намесништво со Аракосија, што ја ограничуваше ВАСИЛЕОНДОН Македонија на север. Околу почетокот на декември 325 година п.н.е., Александар Македонски тргна кон запад до Карманија, која му се покори уште во 330 година п.н.е., кога беше во Перс, но во која се уште немаше стапнато.