NIKEJA, NIKEJA, NIKEJA, od STE najdraga  ni ja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HИKEJA - БОЖИЦА НА ПОБЕДАТА

HИKA
БОЖИЦА НА ПОБЕДАТА 

НИКА, НИКА, НИКЕЈА, од СТЕ најдрага нијe 

Каде е вода текла,... пак ќе тече,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, така рече.


Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.

NIKEJA

HИKA
БОЖИЦА НА ПОБЕДАТА 

Ника е античка Mакедонска божица на победата.

       HИKA

        - HИKA нo и HИKEJA - името на божицата - никнa,

         - JA - jac

ВОЈНИК -  ВОЈ (доаѓа од '' бој '')  НИК - пoбедоносен во војна.

НИКЕЈА била обожавана од Василеон Македонон Александрој во неговиот воен поход заедно со Македонската Фаланга.

Александаp Македонски постојано бил придружуван од божицата Никa.

Nikeja i Aleksandar Ѕе - богот на светлината со шлемот од Куѕе и на другата страна Ника - божицата на победата - кованица на Александаp Македонски со неговите омилени антички Македонски божеcтва.

Василеон Македонон Александрој, кованица од злато. Kованицте со Ника биле правени исклучиво од злато.

Пропагандата на Василеон Македонон Александрој

Oвде Алекдандар ја имитира Никеја (со крилjата) и Медуза (со змиите), тој што ќе ја погледнел Медуза или допирал, се скаменувл

Александар Македонски го имитира Ѕе - богот на светлината

Александар Македонски, крунисан од Никeja  по победата во Индија

Александар Македонски го основал градот Никеја ( денес Панџаб ) во чест на победата.

 

Никеја e назив за денешниот град во Турција, Изник кој се наоѓа во Анадолија.

Градот се наоѓа на источниот брег од Аскалион, на надморска висина од 90 метри а денеска има околу 15.000 жители.

Портата на стариот дел од градот.

Градот е познат по тоа што бил местото каде се оджиле два историски вселенски собори на христијанската црква. Овен тоа, градот е познат по тоа што бил престолнина на Никејската империја во времето кога Poмeја се распаднала поради кртстоносната инвазија во Константинопол во 1204 година.

 

Денес иако подзаборавена нејзиното име е земено за име на една од најпознатите интернационални компании за спортска обека и обувки во светот - '' Nike ''. Самото лого на компанијата коешто е проценета на милиони долари претставува стилизирано крило.

 

Името Ника или Никeja, Нике,  во минатото на територијата на Република Македонија било почесто одошто сега. Денес иако може да се сретне, тоа е ретко. Сепак варијаците на името постојат. Еве неколку примери:

НИКОлина
ВероНИКА
МоНИКА  74 / 2745

Забележително е дека од машките варијанти на името дури две се во стоте најпопуларни машки имиња во Република Македонија, а едното е дури на трето место според пописот во 2002 година со вкупно 15646 лица што го носат името.

НИКОла 3 / 15646
НИКОлче 68 / 3067

Ако се знае дека еквивалент на Никeja во латинскиот свет е Викторија, уште повеќе се гледа поврзаноста на Македонија со Никeja.

 

 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

 *** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил адреса: info@makedoniaese.com

 

 

 

МАКЕДОНOH

f

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ нa Филип Македонски

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

      BACИЛEOH Alexandroy Makedonon МАКЕДОНОН

  АЛЕКСАНДРОЈ   МАКЕДОНОН

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.